Στο παγκόσμιο δυναμικό της έχει εντάξει πλέον η εταιρεία D-Marin τη μαρίνα της Πύλου, προβάλλοντάς την στην ιστοσελίδα της με την επισήμανση “coming soon” (έρχεται σύντομα), και αναφερόμενη στο 2027.
Το Σεπτέμβριο η «Μαρίνα Πύλου Α.Ε.», η εταιρεία ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε από την D Marinas Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε. και την TEMES Α.Ε. (σε ποσοστό 70% – 30%), υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ Σύμβαση Παραχώρησης για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και ανάπτυξης της μαρίνας για σαράντα έτη.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν η σύμβαση αυτή πήρε την απαιτούμενη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο κι αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι χώροι της μαρίνας έχουν παραδοθεί επίσημα στην εταιρεία.
Καθυστερήσεις υπήρξαν από την αρχή, αφού χρειάσθηκε να χαθεί αρκετός χρόνος μετά το διαγωνισμό (Μάρτιος 2023) μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης (Σεπτέμβριος 2024), ενώ και οι αδειοδοτήσεις (όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα) δεν κινούνται και με τις πιο γρήγορες διαδικασίες.
Αυτό, όμως, που ίσως είναι το πιο ανησυχητικό για το μεγάλο έργο της μαρίνας Πύλου, είναι ότι ακόμα δεν έχει κλείσει η δικαστική εκκρεμότητα μεταξύ Δήμου Πύλου-Νέστορος και ΤΑΙΠΕΔ για ένα σημαντικό κομμάτι που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης και αφορά στην πλατεία των Παλιών Σφαγείων, η οποία χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, αλλά και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εκκρεμεί η αγωγή
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, χωρίς να διαφωνεί με το επενδυτικό σχέδιο (το αντίθετο μάλιστα), έχει καταθέσει αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της μαρίνας και συγκεκριμένα έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων που είναι η πλατεία των Παλαιών Σφαγείων.
Το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ είχε επεκτείνει τα όρια της μαρίνας, συμπεριλαμβάνοντας κι αυτό το κομμάτι. Παρά τις διαμαρτυρίες του Δήμου (καθώς αυτό το τμήμα τού έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο), δεν άλλαξε κάτι και έτσι το Σεπτέμβριο του 2023 κατατέθηκε από το Δήμο αγωγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ.
Η εν λόγω αγωγή δεν έχει ακόμα εκδικασθεί και από τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι, σε περίπτωση που ο Δήμος δικαιωθεί και το συγκεκριμένο τμήμα αποδειχθεί ότι δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και το έχει συμπεριλάβει στη σύμβαση παραχώρησης με την D Marin και την TEMES, τι γίνεται με τη σύμβαση; Θωρείται άκυρη και, άρα, ακυρώνεται ο διαγωνισμός ή μπορεί να τροποποιηθούν οι όροι της;
Μια ακύρωση της σύμβασης θα ήταν προφανώς καταστροφή για το επενδυτικό έργο, με μεγάλη ευθύνη πλέον του ΤΑΙΠΕΔ.
Μεγάλη καθυστέρηση
Ήδη, όμως, όλη αυτή η διαδικασία, μη γνωρίζοντας τι άλλες εκκρεμότητες μπορεί να υπάρχουν, έχει ήδη επιφέρει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του έργου. Πάντως, η D Marin στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στη μαρίνα της Πύλου επισημαίνοντας ότι θα φιλοξενήσει 129 σκάφη αναψυχής μήκους έως 30 μέτρων και θα διαθέτει θέσεις ελλιμενισμού ειδικά για τον τοπικό αλιευτικό στόλο. Θα διαθέτει, επίσης, εξατομικευμένες τεχνολογίες D-Marin και ισχυρή δέσμευση στις αρχές ESG. Ως χρόνος έναρξης αναφέρεται το 2027, ενώ σε ερώτηση στον «αυτόματο βοηθό AI» της ιστοσελίδας για το πότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κράτηση στη μαρίνα της Πύλου, μας απάντησε ότι «βρίσκεται υπό κατασκευή και σύντομα θα λειτουργήσει. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη καθοριστεί».
Πάντως, το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών σε μια σύγχρονη μαρίνα που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ιστιοπλοΐας. Θα διαθέτει και εξωτερικούς χώρους που θα προσφέρουν μια ποικιλία εμπειριών, όπως αναψυχή, εστίαση, φιλοξενία, υπηρεσίες στάθμευσης και επισκευής σκαφών, καθώς και εμπορικές υπηρεσίες.
Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ύψους 50.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της. Το δε επενδυτικό σχήμα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να επενδύσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή της.
Της Βίκυς Βετουλάκη