Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για περιορισμό των εκατέρωθεν δασμών

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για περιορισμό των εκατέρωθεν δασμών

Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανακοίνωσαν ταυτόχρονα σήμερα Δευτέρα τον περιορισμό των εκατέρωθεν δασμών σε προσωρινή βάση, σε μια ένδειξη καλής θέλησης και προόδου στις διαπραγματεύσεις για αποφυγή ενός πλήρους κλίμακος εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη Γενεύη στις 9 π.μ. ώρα Ελβετίας (10 π.μ. ώρα Ελλάδος), οι ΗΠΑ μειώνουν κατά 24% τους μόνιμους δασμούς επί των κινεζικών προϊόντων και η Κίνα μειώνει κατά το ίδιο ποσοστό τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές για τις επόμενες 90 ημέρες. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ελάττωση των συνολικών δασμών κατά 115% και από τις δύο πλευρές, έστω για τους επόμενους τρεις μήνες προς το παρόν.

Παράλληλα οι δύο χώρες δηλώνουν την πρόθεσή τους για συνέχιση των διμερών συνομιλιών μέσω ενός νέου μηχανισμού διαπραγματεύσεων για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε ράλι των χρηματαγορών παγκοσμίως.

Ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε από την ελβετική πόλη ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις αμερικανοκινεζικές διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται υπέρ ενός ισορροπημένου διεθνούς εμπορίου.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι υπήρξε πολύ καλή προσωπική συνεργασία και ότι οι δύο πλευρές προστάτευσαν σωστά τα εθνικά τους συμφέροντα.

Κατά τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το Εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ, η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που επέλεξε να επιβάλει δασμούς-απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, αλλά τώρα υπάρχει σαφής πρόθεση για παύση της αντιπαράθεσης.

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ενώ η ταυτόχρονη ανακοίνωση δείχνει απόλυτη συμφωνία στο επίπεδο αυτό. Αμφότερες χώρες εξήγησαν ότι θα διατηρήσουν εκατέρωθεν πρόσθετους δασμούς ύψος 10% προσωρινά. Ετσι οι αμερικανικοί δασμοί πέφτουν από 145% στο 30% συνολικά και οι κινεζικοί δασμοί συρρικνώνονται από 125% σε 10% συνολικά.

Αμερικανική παραδοχή

Σε μια μάλλον απροσδόκητη παραδοχή, ο κ. Γκριρ είπε ότι η πρακτική εφαρμογή εκατέρωθεν εμπάργκο εισαγωγών αποτέλεσε μια μη βιώσιμη πρακτική και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε πάντως ότι το ζήτημα της φαιντανύλης (για την κυκλοφορία της οποίας στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί κατηγορούν μεταξύ άλλων και την Κίνα) παραμένει ανοικτό.

«Καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει εμπορικό εμπάργκο. Αυτό που θέλουμε μάλιστα εμείς είναι να ανοίξει περισσότερο η κινεζική αγορά στα αμερικανικά αγαθά», είπε και ο κ. Μπέσεντ.

«Θεωρούμε πως υπάρχουν περιθώρια για τη σύναψη συμφωνιών αγορών ώστε να φέρουμε σε ισορροπία το διμερές εμπόριο, από το έλλειμμα που υπάρχει τώρα», είπε και ο κ. Μπέσεντ.

Επιπλέον οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Πεκίνο θα υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανασταλούν ή να ακυρωθούν όλα τα αντίμετρα πέραν των δασμών που ελήφθησαν κατά των ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου. 

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Βρετανία και η Ελβετία έχουν προχωρήσει σημαντικά στη διαδικασία σύναψης εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μείνει αρκετά πίσω.

Πηγή: Reuters, CNN