Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας πανηγύρισε την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού ο μοναδικός ομώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πλησίον του λιμανιού της Καλαμάτας. Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της πόλεως.
Κηρύττοντας το Θείο Λόγο ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στην εορτή της Αναλήψεως, η οποία αποτελεί το εφαλτήριο της ανθρωπότητας για την επάνοδό του ανθρώπου στην ουράνια κατάσταση και τη συμμετοχή του στην Βασιλεία των Ουρανών. Είπε χαρακτηριστικά: «Η σχέση μας με τον Θεό μας υποδεικνύεται από τον ίδιο τον Χριστό, αφού ό,τι μας χαρίζει μας το χαρίζει ως δώρημα και ευλογία, και το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς. Να του προσφέρουμε την προσευχή και την ελπίδα μας όχι ως υποχρέωση ή καθήκον αλλά ως μέτρο της αγάπης και της αφοσίωσής μας προς Εκείνον. Η σχέση μας με τον Θεό να είναι σχέση αφοσίωσης κι όχι συμφεροντολογική, μόνο για να μας πραγματοποιεί τα θελήματά μας».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με τη συμμετοχή του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, του συνόλου των αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Μαρίας Οικονομάκου, του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγου Ηλία Αξιοτόπουλου, του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Αθ. Χριστόπουλου, του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, του λιμενάρχη Καλαμάτας Δημήτρη Νέζη, ενώ τη λιτάνευση συνόδευσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι έφεραν επ’ ώμων την Ιερά Εικόνα.
Περατωθείσης της λιτανείας και μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική, ο π. Φίλιππος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την απορία: «Με τι ψυχή μπορούν κάποιοι να θεωρούνται Έλληνες και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ συγχρόνως τάσσονται υπέρ της καύσης των νεκρών; Με τι ψυχή ξεστομίζουν το στίχο “Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά;”».
Ο Εσπερινός της Αναλήψεως στην Καλαμάτα.
Παρουσία πλήθους πιστών και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό της Καλαμάτας. Της Ακολουθίας προέστη ο π. Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέστησαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Αναστάσιος Σκοπετέας, Ανδρέας Καραγιάννης και Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο διοικητής του 9ου Σ.Π., συνταγματάρχης Γεώργιος Χαρίτος.
Προ του πέρατος ο π. Φίλιππος κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στο μήνυμα που δίνει στον κόσμο το γεγονός της Αναλήψεως του Χριστού, ένα μήνυμα απαγκίστρωσης από τα γήινα και φθαρτά και ενατένισης των επουρανίων και αφθάρτων. Τόνισε ότι ο Θεός μάς προσκαλεί, μέσα από την εορτή της Αναλήψεως, «να ατενίσουμε τον Ουρανό και να θέσουμε ως σκοπό και προορισμό της ζωής μας την κατάκτηση του Ουρανού, όχι ως αιθεροβάμονες, αλλά προσβλέποντες τη μόνιμη θέση μας δίπλα στο Θεό, η οποία κατακτάται με τον πνευματικό αγώνα μας εδώ στη Γη».