Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας: Ξεκινούν οι έλεγχοι, τσουχτερά τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας: Ξεκινούν οι έλεγχοι, τσουχτερά τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, μαζί με το διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερώσουν τους οδηγούς για τις αλλαγές στα πρόστιμα που ορίζει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, μέρος του οποίου έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Ειδικότερα, ο κ. Δρούγας ξεκίνησε λέγοντας ότι με αφορμή το νέο ΚΟΚ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στις παραβάσεις που υποπίπτουν. Όπως τόνισε, ήδη ορισμένες παραβάσεις ισχύουν, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη ισχύ.

Κατά τη γνώμη του, η αλλαγή του ΚΟΚ ήταν επιβεβλημένη, αφού οι παραβάσεις είναι κάτι σύνηθες και θα πρέπει να σταματήσουν, με την ασφάλεια να είναι υπόθεση όλων μας.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Πετρόπουλος, σημείωσε ότι η υπηρεσία του, βάσει των αρμοδιοτήτων της, έχει και τον έλεγχο της τήρησης του ΚΟΚ. Στο πλαίσιο του δυνατού, λοιπόν, δημοτικοί αστυνόμοι είναι καθημερινά στους δρόμους προσπαθώντας για το καλύτερο.

Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πάρα πολλές και η δύναμή της μειωμένη. Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, όμως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εύρυθμη κυκλοφορία στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα πρόστιμα, είπε ότι στο νέο ΚΟΚ υπάρχει μια κλίμακα στις παραβάσεις, ανάλογα με την επικινδυνότητα, καθώς και την υποχρέωση και τη μέριμνα που πρέπει να επιδεικνύουν οι οδηγοί στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πλέον, ανάλογα με την επικινδυνότητα για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου, υπάρχουν οι Κατηγορίες Ε1, Ε2, Ε3, Ε4 και Σ, οι οποίες διακρίνονται σε υποκατηγορίες και προσδιορίζονται οι κυρώσεις (διοικητικά πρόστιμα και διοικητικά μέτρα) που επιβάλλονται, κατά περίπτωση, για κάθε κατηγορία και υποκατηγορία παράβασης.

Στην κατηγορία Ε4 κατατάσσονται οι παραβάσεις με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, για τις οποίες επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο και το διοικητικό μέτρο που αναφέρεται στη συγκεκριμένη σχετική διάταξη.

Τέλος, υπάρχει η κατηγορία Σ που αφορά στην αντικοινωνική οδική συμπεριφορά. Αφού επιβληθούν τα μέτρα και πρόστιμα των παραπάνω κατηγοριών, επιβάλλεται επιπρόσθετα για 40 μέρες αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Κατά τον κ. Πετρόπουλο, ο νέος ΚΟΚ έχει ως στόχο την τιμωρία του οδηγού, σε αντίθεση με τον παλιό Κώδικα που ουσιαστικά τιμωρούσε το αυτοκίνητο με την αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων.

Παραδείγματα
Μιλώντας με κάποια παραδείγματα παραβάσεων, ανέφερε ότι για στάθμευση σε ράμπα ΑμεΑ ή στάθμευση σε θέση αυτοκινήτου που προορίζεται για άτομα με ανάγκες, το πρόστιμο είναι πλέον 150 ευρώ (πριν ήταν μηδέν), με αφαίρεση διπλώματος για 60 μέρες και πινακίδων για 70 μέρες.

Πλέον η στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες ή ειδικά ερείσματα για πεζούς, από 40 ευρώ που ήταν με τον προηγούμενο ΚΟΚ τώρα τιμωρείται με 150 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 20 μέρες.

Για τις παραβάσεις που αφορούν στα δίκυκλα, είπε ότι το πρόστιμο είναι το μισό σε σχέση με των αυτοκινήτων.

Όπως παρατήρησε, οι σταθμεύσεις σε πεζοδρόμια στην πόλη της Καλαμάτας είναι κάτι σύνηθες και με τη σειρά του ζήτησε από τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί.

«Οι ντελιβεράδες νομίζουν ότι η πλατεία είναι δρόμος»
Ο κ. Δρούγας έκανε ειδική αναφορά στους οδηγούς δικύκλων που παρανομούν οδηγώντας πάνω σε πλατείες και πεζοδρόμια. Αφού ανέφερε ότι το πρόστιμο είναι 350 ευρώ συν την αφαίρεση πινακίδας και διπλώματος, δήλωσε πως αν σε ένα διανομέα βεβαιωθεί ένα τέτοιο πρόστιμο, δε θα μπορεί να εργαστεί. Για το λόγο αυτό θα γίνει ενημέρωση στους συγκεκριμένους επαγγελματίες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ντελιβεράδες νομίζουν ότι η πλατεία είναι δρόμος, κάτι που δεν ισχύει». Δε γίνεται, σχολίασε, «κάποιος να περπατά στην πλατεία και να βλέπει μπροστά του τον ντελιβερά, ο οποίος δε σέβεται τον πεζό». Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα πρόστιμα που ορίζει ο νέος ΚΟΚ, όσοι παρανομούν θα συμμορφωθούν.

Πλήθος αρμοδιοτήτων και χιλιάδες καταγγελίες
Μιλώντας ξανά για τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι έχει πλήθος αρμοδιοτήτων, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ζώα συντροφιάς, τον έλεγχο σε καταστήματα, κοινόχρηστους χώρους και αιγιαλό, τον έλεγχο τελών καθαριότητας και φωτισμού, την αφισορύπανση, συν φυσικά τις καταγγελίες που δέχεται το συντονιστικό, αλλά και τηλεφωνικό κέντρο, που για το 2024 έφτασαν τις 4.600.

Με τα παραπάνω, είπε, γίνεται αντιληπτό ότι το προσωπικό διασπάται, έτσι η αντίδραση της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε φορά είναι διαφορετική.

Στο σημείο εκείνο ο Παντελής Δρούγας συμπλήρωσε ότι είναι φύσει αδύνατον η Δημοτική Αστυνομία με τη δύναμη που έχει να αντεπεξέλθει στις καταγγελίες που δέχεται καθημερινά.

Ενημερωτική δράση και έκκληση για αποφυγή κυκλοφορίας στο κέντρο
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι δημοτικοί αστυνόμοι το επόμενο διάστημα θα βγουν στους δρόμους και θα μοιράσουν στους οδηγούς φυλλάδια, με τα οποία θα τους ενημερώνουν για τα πρόστιμα που ορίζει ο νέος ΚΟΚ.

Επίσης, ζήτησε από τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ μπορούν να παρκάρουν άνετα στην Αγορά και να περπατήσουν. «Με επτά λεπτά  περπάτημα κάποιος είναι από την παραλία στο κέντρο» σχολίασε, «όπως και σε τρία από την Αγορά στο κέντρο».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση