Εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στη Δυτική Μάνη

Εγκαίνια μονάδας  αφαλάτωσης στη Δυτική Μάνη

Στις 20/6/2025 εγκαινιάστηκε στη Δυτική Μάνη μονάδα αφαλάτωσης από τη σημερινή Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή.

Η οργάνωση αυτής της εκδήλωσης με αναγκάζει να γράψω τις παρακάτω σκέψεις.

Ένα έργο για να γίνει θέλει τον οραματιστή του, τη μελέτη του, τη χρηματοδότησή του, που πάντα γίνεται από κάποιο πρόγραμμα, τη δημοπράτησή του και τον ανάδοχό του για την υλοποίησή του.

Το έργο αυτό είχε σχεδιαστεί και σταλεί πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης από την πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής του γράφοντος, αλλά τότε δεν είχε ενταχθεί.

Στις 28/6/2023, έχοντας στα χέρια μου τη μελέτη που έφτιαξα και την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, υπέβαλα την πρόταση «Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας παραγωγής 1000 μ3 πόσιμου νερού την ημέρα» στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 83-08 πρόσκληση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στις 28/8/2023 υπέγραψα προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΑΔΑ ΨΩΩ 17Λ1-01Ξ και στις 18/12/2023 με αριθμ. πρωτ. Φ 14 44 6/44 39 και ΑΔΑ 65 2 Θ 7Λ1-ΒΒ5 δόθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Νίκα Παναγιώτη, η έγκριση εγκατάστασής της και άρχισε η υλοποίηση του έργου.

Το ερώτημα είναι αυτοί που σήμερα εγκαινίασαν το έργο και, μάλιστα, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση, σε ποιο στάδιο της υλοποίησής του είχαν συμμετοχή;

Το ιδιαίτερο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έγιναν τα εγκαίνια χωρίς να προσκληθούν ούτε ο προηγούμενος περιφερειάρχης ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος, αυτοί δηλαδή που πραγματοποίησαν το έργο!

Υπάρχει, βέβαια, η συνέχεια στην Τ.Α., αλλά είναι κάποιος άνθρωπος που να μην πιστεύει ότι η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει την πρόσκλησή τους;

Η κρίση και τα σχόλια δικά σας.

Ο τέως δήμαρχος Δυτικής Μάνης
Δημήτρης Γιαννημάρας