Καλαμάτα: Αιφνίδιος πνιγμός 81χρονου τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού -Συστάσεις ναυαγοσωστών προς αποφυγή απρόοπτων

Καλαμάτα: Αιφνίδιος πνιγμός 81χρονου  τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού -Συστάσεις ναυαγοσωστών προς αποφυγή απρόοπτων

Μπορεί καθημερινά (9.00-17.00) να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη με έντεκα πύργους και αντίστοιχο αριθμό ναυαγοσωστών, σε όλη την ακτογραμμή του Δήμου Καλαμάτας (από Κορδία μέχρι και Μικρή Μαντίνεια), ωστόσο τα απρόοπτα ξεκίνησαν από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.   

Το πρωί της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στο ναυαγοσωστικό πύργο κάτω από την εκκλησία της Ανάστασης, καθώς ελήφθη σήμα για 81χρονο άνδρα που ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. Ο άτυχος άνδρας, παρά τις πρώτες βοήθειες του ναυαγοσώστη και τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δυστυχώς, κατέληξε.

Μιλώντας σχετικά στο «Θ» δύο εκ των ναυαγοσωστών που βρίσκονται καθημερινά στην Ανατολική Παραλία της πόλης, κάνουν έκκληση για περισσότερη προσοχή σε γονείς που συνοδεύουν παιδιά, αλλά και σε έφηβους ή ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.

Σταύρος

Για τον Σταύρο, η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά που καταπιάνεται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μιλώντας για την εικόνα που επικρατεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα στις ακτές του Δήμου Καλαμάτας, σημειώνει: «Μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι ήρεμα σχετικά, με εξαίρεση τον πνιγμό του 81χρονου. Ακόμα η πόλη δεν έχει πολλούς τουρίστες, κι αυτό συνεπάγεται μια πιο ομαλή ροή του κόσμου στις παραλίες».

Κάνοντας αναφορά σε όσα πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι, λέει ενδεικτικά: «Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η προσοχή που οφείλουν να δείχνουν όλοι όσοι έρχονται για μπάνιο. Αν είναι μεγάλοι άνθρωποι, να μη θεωρούν ότι έχουν αυξημένες δυνάμεις και απομακρύνονται από τα ρηχά νερά. Η αποφυγή τροφής δύο ώρες πριν από το κολύμπι είναι κάτι το αυτονόητο, που πρέπει να τηρείται ανεξαρτήτως ηλικίας».

Θέμης

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν στον Θέμη όσα διαδραματίζονται καθημερινά μέσα στη θάλασσα, καθώς η φετινή χρονιά είναι η πρώτη του επαφή με τη ναυαγοσωστική. «Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι ηλικιωμένοι όλο και πιο συχνά πλέον βγαίνουν “εκτός” της ακτής και δεν προσέχουν, σαν να έχουν άγνοια κινδύνου!», υπογραμμίζει.  

Επίσης, παρατηρείται πως πολλοί προτιμούν να κολυμπούν τις πολύ πρωινές ώρες, οπότε δεν έχουν πιάσει βάρδια οι ναυαγοσώστες για να μπορέσουν να παρέμβουν σε τυχόν συμβάν.

Το επιβεβαιώνει και ο Θέμης, που βρίσκεται ήδη ενάμιση μήνα στο πόστο, προσθέτοντας ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι βγαίνουν για μπάνιο τις πολύ πρωινές ώρες της ημέρας.

Μιλώντας για τη μέχρι σήμερα εμπειρία του, λέει: «Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και τα μικρά παιδιά να παραμελούνται από τους γονείς τους, καθώς και οι ίδιοι φαίνεται να έχουν άγνοια κινδύνου του τι μπορεί να τους συμβεί στη θάλασσα».

Κλείνοντας, επισημαίνει ότι ευθύνη δική του, όπως και των υπόλοιπων συναδέλφων του, είναι η ενημέρωση των λουομένων για να μην ξεφεύγουν από τα διακριτά όρια, ενώ αναφέρει ότι «σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής –εκτός από το προχθεσινό συμβάν- κυλά ομαλά η σεζόν και ελπίδα όλων είναι να κλείσει θετικά».

Χρ.Μ.