Χάος με τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας στην Καλαμάτα


Προβληματισμούς και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας για αναγκαστική είσπραξη οφειλών κλήσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, έχουν αποσταλεί 17.000 ενημερωτικά σημειώματα, ενώ έχουν αρχίσει ήδη κατασχέσεις και από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πολλοί από τους οφειλέτες αμφισβητούν την όλη διαδικασία, στηρίζοντας το επιχείρημά τους σε αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το «Θ» επικοινώνησε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, η οποία μας τόνισε τα εξής: «Οι ενέργειες του Δήμου δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από το νόμο. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάλληλοι και αιρετοί θα κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Αυτά που ισχύουν, λοιπόν, είναι τα εξής: Η οποιαδήποτε κλήση πρέπει να έχει βεβαιωθεί μέσα στην τριετία από την παράβαση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση παραγράφεται. Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί μια κλήση, ο Δήμος έχει δικαίωμα να την εισπράξει μέσα σε πέντε (5) χρόνια.

Ως Δημοτική Αρχή υιοθετήσαμε το χρονικό περιθώριο για ρύθμιση των οφειλών, αλλά η προσέλευση των πολιτών ήταν μικρή. Όμως, ακόμα και σήμερα, για όσους δεν έχει προχωρήσει η αναγκαστική είσπραξη, μπορούν να έρθουν στο Δήμο να προχωρήσουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ώστε να απελευθερωθεί το ΑΦΜ τους και η φορολογική τους ενημερότητα.

Ακόμη και στην περίπτωση που έχει προχωρήσει η αναγκαστική είσπραξη, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο, και αν υπάρχει κάποια παρατυπία από την πλευρά μας, τότε επιστρέφουμε τα χρήματα. Άλλωστε, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αποφασίζουμε για ανάλογα θέματα».  

Πότε μπορούν να αρνηθούν την πληρωμή τους οι υπόχρεοι
Παλαιές κλήσεις που στέλνουν οι Δήμοι είναι σε πολλές περιπτώσεις μη νόμιμες λόγω παράβασης των διατάξεων για την ταμειακή βεβαίωση ή την παραγραφή. Μαζικά το τελευταίο διάστημα στέλνουν οι Δήμοι κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ, με συνηθέστερες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Πρόκειται πολλές φορές για κλήσεις ακόμα και από την προηγούμενη… χιλιετία, με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν πρέπει να τις πληρώσουν ή μήπως έχουν παραγραφεί.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές από αυτές τις κλήσεις πρέπει να αγνοηθούν είτε γιατί η απαίτηση του Δημοσίου έχει παραγραφεί είτε λόγω καθυστέρησης της ταμειακής βεβαίωσης.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε περίπτωση:

Παρέλευση τριετίας από τη βεβαίωση της παράβασης
Ένα συνηθισμένο “κόλπο” των Δήμων είναι ότι αφήνουν μεγάλο διάστημα να περάσει από τη βεβαίωση της παράβασης, από όταν δηλαδή κόπηκε η κλήση, μέχρι την ταμειακή βεβαίωσή της.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ολιγωρίας, όμως έχει το πλεονέκτημα για τους Δήμους ότι η παραγραφή ξεκινάει από την ταμειακή βεβαίωση και όχι από την παράβαση. Έτσι, καθυστερώντας την ταμειακή βεβαίωση, παρατείνουν τρόπον τινά το διάστημα της παραγραφής.

Αν, για παράδειγμα, η κλήση κόπηκε το 1997, αλλά βεβαιώθηκε ταμειακά από το Δήμο το 2008, η 20ετής παραγραφή δεν έχει επέλθει. Όμως, αυτή η πρακτική δεν είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν. 542/1977, η ταμειακή βεβαίωση πρέπει να γίνεται το αργότερο σε τρία χρόνια από τη στιγμή που αποκτήθηκε ο τίτλος βεβαίωσης της παράβασης, που κόπηκε δηλαδή η κλήση. Επομένως, εφόσον έχει παρέλθει η τριετία, τότε ο πολίτης μπορεί να αντιτάξει τη νομοθετική αυτή διάταξη, η οποία έχει τεθεί για την προστασία της εμπιστοσύνης του διοικούμενου, και να μην πληρώσει την κλήση.

Πενταετής και εικοσαετής παραγραφή
Η παραγραφή των απαιτήσεων του Δημοσίου για είσπραξη των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ήταν 20 χρόνια, μέχρι την εφαρμογή του ν. 5027/2023, ο οποίος τη μείωσε στα 5 χρόνια και, μάλιστα, με αναδρομική εφαρμογή.

Για το μείζον αυτό θέμα σε έγγραφό του που απέστειλε στους Δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει σε πόσο διάστημα διαγράφονται οι οφειλές ύστερα από τη βεβαίωση των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με πρόσφατο διευκρινιστικό έγγραφο του υπουργείου προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, η ταμειακή βεβαίωση των κλήσεων θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός τριετίας, η οποία έχει ισχύ από τη λήξη του έτους στο οποίο βεβαιώνεται η κλήση.
Α.Π.