Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Μια συνεδρίαση που θύμιζε παιδότοπο…

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Μια συνεδρίαση που θύμιζε παιδότοπο…

Μπορεί η 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης να φαινόταν διαδικαστική και σύντομη, αφού τέτοια ήταν τα θέματα προς ψήφιση και μόλις 6 στον αριθμό, αλλά τελικά θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες του Σώματος, κάτι που σχολίασαν άλλωστε και σύμβουλοι.

Φωνές, διάλογοι, χαρακτηρισμοί, απουσία τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας, τόσο του νέου όσου και του προηγούμενου, που ήταν σίγουρα πιο ελαστικός, ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο, μάλιστα, σε κάποιο σημείο που είχε φτάσει σε απόγνωση να αναρωτιέται τι φταίει που επικρατούσε αυτή η κατάσταση και μήπως επηρέασε τους συμβούλους η άνοδος της θερμοκρασίας!

Παίρνοντας τώρα τα γεγονότα από την αρχή, θα σας μεταφέρουμε κάποια πράγματα από τη συνεδρίαση. Αν θέλει, δε, κάποιος να την παρακολουθήσει ολόκληρη, μπορεί να τη βρει στο Youtube, στο κανάλι «Μεσσήνη Φώτο» (όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτό είναι το κανάλι του Δήμου Μεσσήνης).

Τοποθετήσεις
Αρχικά να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος Μεσσήνης απουσίαζε και αναπληρωτής του ήταν ο αντιδήμαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος.

Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μάθει γιατί αποφασίστηκε να γίνει συμβούλιο στις 5.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος απάντησε ότι κάποιους τους ξένισε, όμως  ξεκαθάρισε ότι επιλέχθηκε ώρα που προβλέπεται. Επίσης, επειδή είναι καλοκαίρι και είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις, όπου θέλουν κάποιοι να δώσουν «το παρών», αλλά και επειδή τα θέματα ήταν διαδικαστικής φύσεως και δε θα έπαιρναν πολλή ώρα, κατέληξαν στις 5.00 το απόγευμα.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων, με πρώτο τον Δημήτρη Αθανασακόπουλο να εισηγείται τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, με τη Σοφία Γιάνναρη να απαντά ότι έχει την απαίτηση όταν βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνεται σοφότερη σε σχέση με τα θέματα που συζητούνται.

Μπορεί να είχε τις εισηγήσεις, όπως σχολίασε, αλλά θα περίμενε κάποια ανάλυση και όχι τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού «μαζί σαν σκούπα», ζητώντας «η κάθε τροποποίηση να είναι χωριστά».

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι «όπως είναι η κατάσταση η μειοψηφία πάει στη συνεδρίαση για να πει ναι ή όχι», κι αυτό είναι κάτι που δεν τιμά το Σώμα.

Έπειτα από παρέμβαση του προέδρου, κάνοντας λόγο για αυθάδεια κι αφού είχαν περάσει αρκετά λεπτά, η κα Γιάνναρη διέκοψε, με τον Δημήτρη Αθανασακόπουλο να της απαντά ότι έκανε ένα μονόλογο χωρίς να κάνει καμία ερώτηση, με εκείνη να του σχολιάζει ότι ως φιλόλογος δε θα έπαιρνε καλό βαθμό.

Η κόντρα συνεχίστηκε, με τον κ. Αθανασακόπουλο να της αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα θέματα έχουν περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή, άρα μέλη της παράταξής της τα γνωρίζουν.

Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησε να σταματήσει την κα Γιάνναρη, καταλήγοντας ότι βρίσκεται σε απόγνωση και πως δεν είχε κάτι άλλο να της πει.

Ο κ. Αθανασακόπουλος συνέχισε, με την κα Γιάνναρη επίσης να συνεχίζει και τον πρόεδρο να διακόπτει, λέγοντάς της ότι απέναντι από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καφενεία και αν θέλει να κάνει κουβέντα, να πάει εκεί.

Αφού ολοκληρώθηκε όπως ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ακολούθησε ψηφοφορία, με το θέμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Στο επόμενο θέμα, που αφορούσε έγκριση αμοιβής δικηγόρου Αθηνών για εκπροσώπηση σε έφεση απόφασης που ο Δήμος Μεσσήνης κέρδισε, ο κ. Κώστας Γεωργακόπουλος ρώτησε αν η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου θα μπορούσε να εκπροσωπήσει στη συγκεκριμένη δίκη.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Κώστας Μαλιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα έρχεται προς συζήτηση για τέταρτη φορά, με το ποσό της αμοιβής να αλλάζει, να εκπροσωπεί το Δήμο δικηγόρος από την Αθήνα και την ανάλογη υπηρεσία του Δήμου να έχει ρόλο διακοσμητικό.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι έγινε πρόσληψη προϊσταμένης στην υπηρεσία, που μάλιστα μέχρι πριν ήταν αντιδήμαρχος, όμως δεν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει το Δήμο. Έτσι κατέληξε ότι οι επιλογές ατόμων από το δήμαρχο πέφτουν στο κενό και χρεώνουν το Δήμο, ενώ ως σπατάλη χαρακτήρισε και τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ακόμα ότι αν η Δημοτική Αρχή είχε μια επιχείρηση και τη λειτουργούσε όπως λειτουργεί το Δήμο, είτε θα είχε χρεοκοπήσει και θα είχε πάει φυλακή είτε θα είχε αυτοκτονήσει, για να συμπληρώσει ότι παραιτήθηκε από την πλειοψηφία γιατί ντρεπόταν να κυκλοφορήσει.

Απαντώντας ο κ. Αθανασακόπουλος είπε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα τέσσερις φορές, υπερασπίστηκε την αξία του συγκεκριμένου δικηγόρου αφού έχει κερδίσει πολλές ανάλογες υποθέσεις, τόσο του Δήμου όσο και άλλων Δήμων της χώρας, ενώ χαρακτήρισε ανήθικο να επέλεγαν άλλον δικηγόρο από αυτόν που μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις και, μάλιστα, έχει κερδίσει.

Σχετικά με τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της κυρίας Τσέλιου, δήλωσε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να απαντήσει κάτι, ενώ για το αν η Δημοτική Αρχή είναι επιτυχημένη, ανέφερε ότι ο κόσμος το έχει κρίνει δύο φορές, ενώ εκλογές θα γίνουν πάλι σε τρία χρόνια και ο κόσμος θα κρίνει ξανά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαλιώτης επιτέθηκε στον εισηγητή, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι παρακολουθούν τη συνεδρίαση και σκεπτόμενοι και αυτοί θα κρίνουν. Δυστυχώς, είπε, οι σκεπτόμενοι δεν είναι στη Δημοτική Αρχή, αλλά εκεί είναι όσοι θέλουν να βολευτούν.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει απαντήσεις σε θέμα που έχει ζητήσει και πλέον το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας, με το χρόνο της Δημοτικής Αρχής να έχει τελειώσει και την υπομονή του να έχει εξαντληθεί.

Συνεχίστηκε μια ακόμα διαμάχη μεταξύ του αντιδημάρχου και του κ. Μαλιώτη, και τον κ. Κώστα Γεωργακόπουλο να ρωτά πάλι αν η κα Τσέλιου ως προϊσταμένη θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το Δήμο στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

Οι κόντρες και αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν και στα υπόλοιπα θέματα, με τον κ. Κώστα Ξηρογιάννη σε απόγνωση να αναρωτιέται τι συμβαίνει στην αίθουσα και δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση, καθώς και αν για αυτό φταίει η άνοδος της θερμοκρασίας.

Είχε δε προηγηθεί παρέμβαση του κ. Σπύρου Κοντοθονάση, ο οποίος τόνισε ότι είναι 30 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει παρακολουθήσει συμβούλια και συμβούλια, νομαρχιακά κ.λπ., «αλλά αυτό το πράγμα που έγινε σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) δεν το έχω ξαναδεί».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση