Η Πελοπόννησος στους κορυφαίους προορισμούς με εμπειρίες διαμονής

Η Πελοπόννησος στους κορυφαίους  προορισμούς με εμπειρίες διαμονής

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την ικανοποίηση ξενοδοχειακών πελατών

Εξαιρετικά θετικά είναι τα στοιχεία για την ξενοδοχειακή εμπειρία στην Πελοπόννησο, όπως καταγράφονται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τη χειμερινή περίοδο Νοεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025. Η Περιφέρεια ήταν μία από τις κορυφαίες σε επίπεδο ικανοποίησης πελατών, τόσο στο δείκτη GRI (Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης) όσο και στο Net Promoter Score (NPS).

Μάλιστα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησος αναδείχθηκαν ως προορισμοί με κορυφαίες εμπειρίες διαμονής.

Ικανοποίηση πελατών
Στη νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με τίτλο: «Αξιολόγηση Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε Ανταγωνίστριες Χώρες», παρουσιάζεται η ικανοποίηση πελατών σε ελληνικά ξενοδοχεία σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Κύπρος) κατά τη χειμερινή περίοδο του 2024-2025. Η ανάλυση περιλαμβάνει την πορεία του συνολικού Δείκτη GRI και επιμέρους ποιοτικών δεικτών, αναφορές πελατών, και εξέταση σχολίων ανά περιοχή, είδος προορισμού και κατηγορία αστεριών. Τα στοιχεία προέρχονται από την Shiji Review Pro, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαδικτυακή φήμη ξενοδοχείων. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες αξιολογήσεων είναι το Booking.com (62%), μακράν η σημαντικότερη πλατφόρμα για τη διαμόρφωση της διαδικτυακής φήμης των ελληνικών ξενοδοχείων, και η Google (27%).

Η Πελοπόννησος κατέγραψε GRI 89%, κατατάσσοντάς την τρίτη μεταξύ όλων των Περιφερειών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η επίδοση αυτή έρχεται να ενισχύσει την εικόνα της περιοχής ως προορισμού που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας, ξεπερνώντας Περιφέρειες με μεγαλύτερη τουριστική αναγνωρισιμότητα.

Γενικά, όλες οι περιοχές είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη από 80%, που θεωρείται το όριο για την πολύ καλή βαθμολογία.

Η Ήπειρος είχε την υψηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης στην επικράτεια με GRI 92% – ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 90% και η Πελοπόννησος, όπως είπαμε, με 89%. Οι βαθμολογίες αυτές αποτελούν μία ακόμη ένδειξη για τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης που έχουν οι μη τουριστικές Περιφέρειες.

Πού πονάει και πού υπερτερεί
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση στο Net Promoter Score, όπου η Πελοπόννησος συγκέντρωσε μέσο όρο 60, ξεπερνώντας κατά έξι μονάδες τον εθνικό μέσο όρο (54). Η κορύφωση σημειώθηκε τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με NPS 64 και 63 αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τη θετική διάθεση των επισκεπτών να συστήσουν τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Οι υψηλές επιδόσεις συνοδεύονται από θετικά σχόλια για το επίπεδο καθαριότητας, την εξυπηρέτηση του προσωπικού, καθώς και την τοποθεσία των καταλυμάτων στην Πελοπόννησο.

Η συνολική εικόνα δείχνει πως η Πελοπόννησος ωφελείται από την αυθεντικότητα, τη φυσική ομορφιά και την τοπική φιλοξενία, χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη θετική εμπειρία του επισκέπτη.

Όπως φαίνεται και στους δύο πίνακες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σύγκριση με πέρυσι, αύξησε κατά μια μονάδα το Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες φέτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες η σχέση ποιότητας – τιμής, κατά δύο μονάδες η εξυπηρέτηση και κατά δύο μονάδες η καθαριότητα. Αύξηση σημειώθηκε στις κατηγορίες δωμάτιο, τοποθεσία και φαγητό – ποτό.

Της Βίκυς Βετουλάκη