Καλοκαίρι υπό πίεση για την εστίαση στη Μεσσηνία

Καλοκαίρι υπό πίεση για  την εστίαση στη Μεσσηνία

Περιορισμένη κατανάλωση, σεζόν-εξπρές, υψηλά κόστη “στεγνώνουν” την αγορά

Σε μία από τις πιο δύσκολες τουριστικές περιόδους φαίνεται να εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι για την εστίαση στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Καλαμάτα. Παρά τις προσδοκίες για αυξημένη επισκεψιμότητα, η πραγματικότητα αποτυπώνεται διαφορετική: περιορισμένη κατανάλωση, «σφιχτοί» προϋπολογισμοί των τουριστών, και μια σεζόν που – σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου – έχει ουσιαστικά συρρικνωθεί σε 15 με 20 μέρες. Οι ελπίδες στρέφονται στον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως τίποτα να είναι σίγουρο.

Δύο παλιοί επαγγελματίες της εστίασης, ο Ανδρέας Ζαγάκος από το Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας και ο Γιάννης Κολοβός από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, περιγράφουν την κατάσταση, αναδεικνύοντας κοινά προβλήματα, αλλά και σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την τοπική οικονομία.

Ανδρέας Ζαγάκος: «Στο ελάχιστο η κατανάλωση»

Ο Ανδρέας Ζαγάκος από το Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο φέτος. «Δεν είναι μια καλή περίοδος. Η οικονομική δυσπραγία του καταναλωτή είναι ξεκάθαρη. Δεν ευθύνεται κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε, οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να μαγειρεύουν και να καταναλώνουν στο κατάλυμα που έχουν νοικιάσει, αντί να στηρίζουν την εστίαση, γεγονός που αποτυπώνει την περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα που έχουν. «Ακόμα και οι ξένοι τουρίστες μειώνουν πια τις δαπάνες τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις παραμένουν ίδιες, αλλά η πίτα έχει μικρύνει πάρα πολύ. Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και υπάρχει ένα παρατεταμένο πρόβλημα».

Επιβεβαιώνονται, συνέχισε, οι φωνές που μιλούν για σεζόν 15-20 ημερών, λέγοντας πως «μια βόλτα στην παραλία, ακόμη και τώρα, μέσα στον Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, δείχνει ότι τα καταστήματα – δε θα χρησιμοποιήσω την αισιόδοξη λέξη μισογεμάτα – είναι μισοάδεια».

Η κατανάλωση, σύμφωνα με τον κ. Ζαγάκο, είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών: «Ο κόσμος καταναλώνει το ελάχιστο, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν έχει να κάνει με επιλογή, αλλά με την πραγματικότητα».

Μάλιστα, ενδεικτικό της οικονομικής δυσπραγίας του κόσμου είναι τηλεφώνημα που δέχτηκε χθες στην επιχείρησή του, από οικογένεια που θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Καλαμάτα για διακοπές. Τον ενημέρωσαν πως έχουν κάνει κράτηση σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τον ρώτησαν αν στο κατάστημά του χρεώνονται οι ξαπλώστρες της παραλίας. Όταν τους ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων στην Καλαμάτα δε χρεώνει έξτρα τις ξαπλώστρες, η δυσπιστία τους συνεχίσθηκε, ρωτώντας αν αυτό θα ισχύει και τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας το κλίμα ανασφάλειας και την ανάγκη να περιοριστούν τα έξοδα.

Ο κ. Ζαγάκος παρατήρησε πως επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους δύο Έλληνες φέτος δε θα καταφέρει να κάνει διακοπές. «Η Καλαμάτα στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό. Φέτος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Η πτώση στον τζίρο σε σύγκριση με πέρυσι φτάνει το 25% έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το είδος του καταστήματος, κι αυτό παρά τις όποιες αυξήσεις στις τιμές. Αν συνυπολογίσουμε και τα λειτουργικά κόστη, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», κατέληξε.

Γ. Κολοβός: «Ο κόσμος έχει διάθεση,

αλλά δεν μπορεί»

Ως «υποτονική» χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική σεζόν ο Γιάννης Κολοβός από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, τονίζοντας πως η κίνηση στην αγορά δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες. «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κίνηση είναι υποτονική. Δε φταίει ένας παράγοντας – είναι η οικονομική πίεση, τα γεωπολιτικά, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αστάθεια. Επιπλέον, οι πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται φέτος διασπούν το κοινό», εξήγησε.

Παρόλα αυτά, εντόπισε ένα στοιχείο αισιοδοξίας στον Σεπτέμβριο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους καλούς μήνες»: «Οι κρατήσεις δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί θετικά, με επισκέπτες πιο “ποιοτικού” προφίλ». Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, συμπληρώνοντας πως ο Μάιος «είχε δουλειά».

Αναφορικά με την κατανάλωση, τη χαρακτήρισε συγκρατημένη: «Οι τιμές έχουν ανέβει, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά αυστηρά για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Το καταλαβαίνει και ο καταναλωτής αυτό, το βλέπει όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Τι έπαιρνε με 50 ευρώ πριν και τι τώρα», παρατήρησε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο βάρος που φέρνουν οι αυξημένες τιμές ενοικίων και τα γενικά κόστη διαβίωσης: «Τα χρήματα πια πάνε στο ενοίκιο, όχι στην αναψυχή. Ο κόσμος έχει διάθεση να βγει, αλλά δεν μπορεί».

Ο κ. Κολοβός επισήμανε και την ανάγκη για ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τονίζοντας ότι «το Airbnb χρειάζεται περιορισμό, αλλιώς απορρυθμίζεται όλη η αγορά».

Η πτώση στον τζίρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% σε σχέση με το 2024, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.