«Πρόσω ολοταχώς» για την αντιδιαβρωτική προστασία της Μ. Μαντίνειας

«Πρόσω ολοταχώς» για την  αντιδιαβρωτική προστασία της Μ. Μαντίνειας

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αντιδιαβρωτική προστασία της Μικρής Μαντίνειας συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας.

Σύμφωνα με αυτή, και κατόπιν πρόσφατης αυτοψίας στην ακτογραμμή της περιοχής μελέτης, στο πλαίσιο εκπόνησης της Ακτομηχανικής Μελέτης του έργου, κατά μήκος του παράκτιου μετώπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ζώνες διάβρωσης και καταγράφηκαν καταπτώσεις εδαφικών μαζών και βραχωδών τεμαχίων.

Επιπρόσθετα, εμφανείς είναι και οι έντονες σπηλαιώσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της ανεμπόδιστης δράσης των προωθούμενων κυματισμών σε διάφορες θέσεις κατά μήκος της περιοχής μελέτης, ενώ εντοπίσθηκαν περιοχές έντονης διάβρωσης του πρανούς, επί του οποίου εδράζονται σε διάφορες θέσεις τόσο η παραλιακή οδός όσο και κτίσματα. Η εν λόγω διάβρωση οφείλεται στις κατολισθήσεις/καταπτώσεις που έχει υποστεί το πρανές εξαιτίας της δράσης των κυμάτων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα κρίνεται ως απόλυτα αναγκαία η παρέμβαση στην περιοχή, αφού σε περίπτωση που η κατάσταση αφεθεί ως έχει, ο κυματισμός, ελλείψει έργων προστασίας, θα συνεχίσει τη διαβρωτική του δράση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επέκταση του φαινομένου της διάβρωσης και την επιπλέον υποσκαφή του παραλιακού πρανούς, κάτι που θα θέσει εν κινδύνω τις υπερκείμενες κατασκευές και οικίες.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση και επέκταση του φαινομένου της διάβρωσης θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και, συνεπώς, απορρίπτεται.

Οφέλη από την υλοποίηση του έργου
Η υλοποίηση των προτεινόμενων έργων αποσκοπεί στην προστασία ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας από τη διαβρωτική δράση των κυματισμών, αποτρέποντας κινδύνους όπως φθορές, απώλεια περιουσιών και ατυχήματα. Η επίδρασή τους αναμένεται θετική σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα συμβάλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η μελέτη εξετάζει δύο λύσεις και προκρίνει, τελικά, τη δημιουργία δέκα κυματοθραυστών παράλληλα στην ακτή, σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των ορίων Βέργας-Μικρής Μαντίνειας και κοντά στην είσοδο του οικισμού της Μικρής Μαντίνειας.

Προτείνει, επίσης, τη διαμόρφωση τεχνητής παραλίας με δάνειο ίζημα, ανάμεσα σε εγκάρσιους μόλους που θα κατασκευαστούν, καθώς και την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων και υποσκαφών που έχουν προκληθεί στα πρανή από τον κυματισμό.

Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει εξετάσει και άλλη λύση, χωρίς όμως να την προτείνει ως καταλληλότερη, την παράκτια θωράκιση της ακτής με την κατασκευή πρανούς από φυσικούς ογκόλιθους. Το μήκος των παρεμβάσεων θα φτάσει το ένα (1) χιλιόμετρο και περιλαμβάνει τα σημεία που έχουν το εντονότερο πρόβλημα. Η προτεινόμενη λύση έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, με σημαντικότερη αυτή της Γραμματείας Λιμενικών Υποδομών.

Παρεμβάσεις
Με απόφασή της η Δημοτική Κοινότητα Μικρής Μαντίνειας τάσσεται υπέρ του έργου που προτείνεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνοντας όμως ότι η λύση αυτή δεν εξασφαλίζει πλήρως την παραλία της Μικρής Μαντίνειας, γιατί δύο σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το ένα από το Ηρώο μέχρι το Πευκάκι και το άλλο από το σχολείο μέχρι την οδό Ανθέων, βρίσκονται εκτός της περιοχής που θα προστατευθεί. Επομένως, εκείνο που ζήτησαν τόσο η Κοινότητα όσο και πρόεδρος Στέλιος Λιακέας, με τη φυσική του παρουσία στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν να επεκταθεί το έργο και στα δύο αυτά σημεία, στα οποία η διάβρωση απειλεί παραλιακό δρόμο και κατοικίες.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Βασίλης Τζαμουράνης αναρωτήθηκε για το μήκος της παρέμβασης, αλλά αποδέχτηκε ότι η προτεινόμενη λύση είναι η βέλτιστη για την περιοχή.

Θετική στάση κράτησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, ενώ η εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Χριστίνα Καντζιλιέρη, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις μελέτες που εκτελούνται από την “Αναπτυξιακή Εταιρεία”.

Τέλος, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχολίασε ότι κοινός τόπος είναι αναμφισβήτητα η ανάγκη για έργα προστασίας της περιοχής, αλλά και η τεράστια τουριστική υπεραξία που θα αποκτήσει.

Να τονίσουμε ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, από το οποίο θα δοθεί και η οριστική γνωμοδότηση.
Α.Π.