Νέα γεώτρηση στα Κατσαρέικα για το… φόβο της λειψυδρίας στην Καλαμάτα
Το πρόβλημα της λειψυδρίας, που απασχολεί τις περισσότερες περιοχές της χώρας, θα αντιμετωπιστεί στο Δήμο Καλαμάτας με ένα ολιστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τις πηγές του Πηδήματος, την κατασκευή νέας δεξαμενής στον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη, αλλά και την εκμετάλλευση των πηγών του Αγίου Φλώρου.
Η παραπάνω λύση βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, έχοντας όμως μπροστά της κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε και με δεδομένη την τουριστική κίνηση, που ολοένα και θα αυξάνει, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, η ΔΕΥΑΚ και η Δημοτική Αρχή έχουν προσαρμοστεί στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων με απτά αποτελέσματα.
Έτσι, σύμφωνα και με σχετικό δελτίο Τύπου, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει προβεί σε ανόρυξη γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης για την τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανόρυξη γεώτρησης στη θέση «Παλιόπυργας» στη Δημοτική Κοινότητα Κατσαρέικων. Το βάθος της ανέρχεται σε 150 μέτρα και έχει εκμεταλλεύσιμη παροχή που ανέρχεται σε 130 κ.μ./ώρα. Στη συγκεκριμένη παρέμβαση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής δικτύου και υποδομής ηλεκτροδότησης της γεώτρησης από το ΔΕΔΔΗΕ, ενώ απομένει η σχετική σύμβαση με πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
Ταυτόχρονα, με ίδια μέσα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας βρίσκεται υπό κατασκευή αγωγός μεταφοράς νερού διαμέτρου 225 χλστ. και μήκους 1.000 μ. περίπου, από την παραπάνω γεώτρηση έως την δεξαμενή Καλαμίου, με πρόβλεψη υδροδότησης μελλοντικά της περιοχής Ασπροχώματος, αλλά και ενίσχυσης της παροχής του τροφοδοτικού αγωγού Φ600 από το Πήδημα.
Το εν εξελίξει έργο υποδομής επισκέφτηκε και ενημερώθηκε για την πορεία του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Χρήστο Μωραγιάννη και το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλη Βασιλειάδη.
Να σημειώσουμε ότι η Καλαμάτα, σε πλήρη κατανάλωση, χρειάζεται 1.200 με 1.400 κυβικά μέτρα την ώρα, άρα οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως τα έργα αυτά υλοποιούνται με τα συνεργεία αυτεπιστασίας της ΔΕΥΑΚ, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί.
Α.Π.