Μια φιλότιμη προσπάθεια αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης, που αφορά κυρίως στην παλαιότητα των υποδομών που εκσυγχρονίζονται, βεβαίως, με πολύ βραδείς αποκαρδιωτικούς ρυθμούς, καθώς και τη λειψυδρία, βρίσκεται σε εξέλιξη από το νομικό πρόσωπο του Δήμου Καλαμάτας.
Αναφέρθηκαν πρόσφατα ο απολογισμός και το χρονοδιάγραμμα των έργων, που αναθεωρούνται σε κάθε δημόσια δήλωση των ιθυνόντων. Το απατηλό παράδειγμα του κεντρικού αγωγού Φ800 είναι ο Γόρδιος Δεσμός όλου του κεντρικού υδραγωγείου. Ένα έργο που άρχισε με ελλιπή σχεδιασμό και σέρνεται μεταξύ Συνδέσμου, ΔΕΥΑΚ και Κίνας.
4 χρόνια για 4 χλμ. αγωγό, που βουλιάζει μετά δύο μήνες τοποθέτησης, στο ευκολότερο κατασκευαστικά σημείο της τοποθέτησής του.
Τι άλλο να περιμένουμε μέχρι το τέλος της θητείας της Δημοτικής Αρχής σε θέματά υποδομών ύδρευσης;
5.000 παρεμβάσεις και επεμβάσεις σε θέματα αποκατάστασης προβλημάτων αναφέρει στον απολογισμό του ο φιλότιμος πρόεδρός της. Έχει ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι βλάβες πολλαπλασιάστηκαν με την κατάργηση της εξισωτικής δεξαμενής του Πηδήματος; Γιατί δεν επισκευάστηκε ποτέ, ενώ αυτή του κάστρου με συνεχείς διαρροές επισκευάζεται και συντηρείται και, βεβαίως, ακόμα λειτουργεί;
Πόσες τρύπες μπορούν να κλείνουν τα συνεργεία κάθε μέρα και με ποιο κόστος; Με πόσες απώλειες πολύτιμου νερού; Με πόσες καθημερινές διακοπές υδροδότησης; Με πόσες βρύσες να βγάζουν θολό νερό, ακατάλληλο για χρήση; Με πόσες βλάβες και υπερχρεώσεις σε νοικοκυριά, λόγω εγκλωβισμένου αέρα στο δίκτυο που κάνει τους υδρομετρητές να μετράνε αέρα υπό πίεση αντί για νερό; Απαντάει η ΔΕΥΑΚ, μεταξύ των άλλων, στα αιτήματα των δημοτών και τα αξιολογεί αιτιολογημένα. Από ό,τι με συνέπεια ενημερωνόμαστε, απαντήσεις δεν υπάρχουν.
Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε ο απολογισμός του 2024, είναι το καίριο περιβαλλοντικό θέμα της λειψυδρίας. Όντως η γρήγορη λύση είναι οι γεωτρήσεις. Χωρίς, όμως, ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη και περιβαλλοντικά δεδομένα θα έχουμε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με πενιχρά αποτελέσματα. Ήδη τα στοιχεία που προκύπτουν είναι απογοητευτικά. Νέες γεωτρήσεις δίπλα σε παλιές του ΓΟΕΒ με δυσμενέστερα ποσοτικά αποτελέσματα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα της Κάτω Μεσσηνίας μειώνει τα ποιοτικά κριτήρια του πόσιμου νερού. Δηλαδή, αυξάνει την αλατότητα και την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των άλλων, μειώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Αύξηση των νιτρικών και ρυπαντών από γεωργικές και άλλες δραστηριότητες.
Μια σημαντική παράμετρος που αναφέρθηκε στον απολογισμό είναι τα επιτεύγματα της ΔΕΥΑ στη χρήση της τηλεμετρίας. Δηλαδή, αναφέρεται σε ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής απωλειών με πλήρη αποτύπωση των ποσοτήτων που εισέρχονται στις δεξαμενές του δικτύου και πιθανές αστοχίες του υδραγωγείου.
Συνεπώς, η ΔΕΥΑΚ είναι σε θέση να μας ενημερώσει, επιτέλους, πόσες είναι οι απώλειες του δικτύου της με μια απλή αριθμητική πράξη, δηλαδή με μια αφαίρεση. Με λίγα λόγια, πόσο νερό διέρχεται από τις δεξαμενές της και πόσο τιμολογείται από τα υδρόμετρά της στους δημότες χρήστες.
Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί οι διαρροές και σε ποιο ποσοστό;
Είναι αλήθεια ότι φτάνουν σε ύψος 40 % με 50%;
Είναι αλήθεια ότι από την ποσότητα που καυχιέται ο πρόεδρος των 1.500 κ.μ. την ημέρα από τις νέες γεωτρήσεις, η μισή χάνεται λόγω διαρροών ή άλλων αυθαίρετων επεμβάσεων στο δίκτυο μέχρι να φτάσει στη βρύση μας;
Άρα, ποια είναι τα καθαρά επιτεύγματα για το 2024 και όχι μόνο, αυτής της υδρευτικής επιχείρησης;
Είναι αλήθεια ότι το αποθεματικό της έχει ανέβει στα 10 εκατ., που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα;
Σε ποιον προορίζεται να πάει αυτή η προίκα τώρα με την προγραμματισμένη από πλευράς κυβέρνησης συγχώνευση των ΔΕΥΑ και το πέρασμά τους σε ιδιώτες;
Επειδή πολλές φορές δεν επαρκεί να γίνεται αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, πολλοί που μας διαβάζουν, ρωτάνε τι προτείνουμε στα συσσωρευμένα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ.
Το κυρίαρχο είναι η επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης μιας τμηματικής αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου του υδραγωγείου και σύνδεσή του με το υφιστάμενο, σε όποιο τμήμα ολοκληρώνεται. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι η μεγίστη προτεραιότητα.
Αν αυτό είχε γίνει, δε θα χρειαζόμαστε τα επιπλέον 1.500 κυβικά των γεωτρήσεων. Που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε τα μισά λόγω απωλειών.
Σε μια τρύπια βάρκα δεν περιμένεις να έρθει η καινούργια. Κλείνεις όσες τρύπες μπορείς. Ειδικά όταν την περιμένεις από την Κίνα και, μάλιστα, με δόσεις.
Βεβαίως, όποιοι άλλοι λόγοι υπάρχουν για τόσες γεωτρήσεις χωρίς αντίκρισμα, καλό είναι να γίνουν γνωστοί σε όσους πληρώνουν το λογαριασμό. Μεταξύ των άλλων, η χρέωση είναι τσουχτερή και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Αλήθεια, αυτές οι νέες γεωτρήσεις θα περιέλθουν στη ΔΕΥΑΚ ή θα ανήκουν σε ιδιώτες που θα μας πουλάνε το νερό ακριβά; Στα 10 μέτρα έχουμε τις γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ που ανήκουν στο κράτος. Ποιες από τις δύο θα λειτουργούν και για ποιον; Γιατί πουθενά παγκοσμίως δεν ανοίγονται γεωτρήσεις να λειτουργούν στα 10 μέτρα η μία από την άλλη. Ό,τι βγάζει η μία, λείπει από την άλλη! Και η μία καταστρέφει την άλλη, γιατί δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου ασταθές υπόγειο εδαφικό περιβάλλον λόγω αλληλεπίδρασης.
Γιατί η ΔΕΥΑΚ, μια έμπειρη δημοτική επιχείρηση, αδειοδότησε και χρηματοδότησε τέτοιες περιβαλλοντικά καταστροφικές και με μηδενικές δυνατότητες γεωτρήσεις, σε σχέση με τις ήδη υφιστάμενες γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ;
Ήθελε να προσφέρει έργο για να μην κατηγορηθεί για αδράνεια και απραξία σε ενδεχόμενη λειψυδρία;
Ήθελε, πιθανόν, επικοινωνιακή προβολή, ήθελε να καταναλώσει χρήματα που προέρχονται από έκτακτα κονδύλια και χρηματοδότηση, ή πιθανόν ήθελε να θέσει σε αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα λειτουργίας του ΓΟΕΒ, και όντως αν αυτό υφίσταται, γιατί ο ΓΟΕΒ δεν έφερε αντίρρηση, αφού απαξιώνονται οι δικές του γεωτρήσεις;
Στάσιμα και θολά νερά από διαδικασίες με πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που εξελίσσονται τα έργα της δημοτικής επιχείρησης σε έναν πολύ ευαίσθητο και καίριο τομέα, αυτόν της αδιάλειπτης υδροδότησης του Δήμου, που έχει αμφισβητηθεί έντονα στο παρελθόν από μεγάλες αστοχίες και τρομάζει τους πολίτες.
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
Γεωλόγου – γεωτεχνικού Περιβάλλοντος, πρώην δημοτικού συμβούλου