Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά Παρθενώνα μετά το δεξιό μπλόκο

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά Παρθενώνα μετά το δεξιό μπλόκο

Μπλόκο στα Γλυπτά του Παρθενώνα από δεξιούς ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η Λιζ Τρας – Τι αναφέρει η επιστολή που έστειλαν στον Κιρ Στάρμερ – Τι λένε εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου και του βρετανικού υπ. Πολιτισμού

Νέα ένταση προκαλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά από επιστολή που φέρεται να υπέγραψαν 34 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι και ο πρώην υπουργός Ουαλίας Τζον Ρέντγουντ.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, η επιστολή καταγγέλλει το Βρετανικό Μουσείο για συμμετοχή σε «μυστική εκστρατεία» με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Μην επιστρέψετε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» – Η επιστολή στον Στάρμερ

Η επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι, και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, και έχει οργανωθεί από την ακροδεξιά εκστρατεία «Great British PAC», υπό την ηγεσία της Κλερ Μπουλίβαντ και του πρώην αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Reform, Μπεν Χαμπίμπ.

Οι υπογράφοντες ζητούν τον τερματισμό κάθε διαπραγμάτευσης για την επιστροφή των Γλυπτών, τα οποία αναφέρονται και ως Ελγίνεια, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες νομικές κινήσεις.

Απειλούν με προσφυγές

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ζητήσουμε νομική συμβουλή για την καλύτερη προστασία των συμφερόντων του βρετανικού κοινού, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής για διακοπή τυχόν παρόντων ή μελλοντικών διαπραγματεύσεων, έως ότου οι δικαιούχοι –το βρετανικό κοινό– ενημερωθούν πλήρως».

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Νόμος του 1963 περί Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή, συμπεριλαμβανομένων των Γλυπτών.

Τι δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο κράτησε χαμηλούς τόνους, με εκπρόσωπο να δηλώνει στο «Βήμα»:

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές».

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα πετύχαινε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να μοιραστούμε τα σημαντικότερα εκθέματά μας με το παγκόσμιο κοινό και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της σπουδαίας συλλογής που κατέχει το μουσείο».

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης – Το σχόλιο του υπ. Πολιτισμού

Αντίστοιχη ήταν και η στάση της κυβέρνησης, με εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού να δηλώνει στο «Βήμα»:

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο ώστε να επιτραπεί η μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, περιλαμβανομένων πιθανών δανεισμών, είναι αρμοδιότητα των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου. Η θέση αυτή έχει διατηρηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης».

Πηγή: Το Βήμα