Από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου ο Ταΰγετος θα φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Camp, μια πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, «που συνδυάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ με την πολιτιστική ανάπτυξη και τη βιωματική εκπαίδευση».
Πρόκειται για μια καίρια συνάντηση και συνέργεια, που αναμένεται να αφήσει ένα μονιμότερο αποτύπωμα στην περιοχή. Από τη μια, είναι το άμεσο ζωντάνεμα, η προσέλκυση νέων φίλων και η προβολή του τόπου διεθνώς μέσα από 5 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που θα αναδεικνύουν διάφορες πλευρές, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα χωριά του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου (Νέδουσα, Αλαγονία, Πηγές, Αρεμισία, Λαδά), ως το τελικό «προϊόν» των σπουδαστών με την καθοδήγηση των διακεκριμένων δασκάλων τους.
Από την άλλη, το καμπ ανοίγει το δρόμο για μονιμότερες συνεργασίες και δράσεις, με αντίκτυπο που μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο ανάδειξης και ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη πανέμορφη ορεινή περιοχή της Μεσσηνίας.
Με μεγάλη πίστη για τη σημασία και τις προοπτικές του νέου εγχειρήματος μίλησε στο «Θ» εκ μέρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας η Τζίνα Πετροπούλου, ευχαριστώντας όσους υποστηρίζουν το σημαντικό αυτό εγχείρημα και ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών Κοινοτήτων που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή:
«Το Ταΰγετος Film Camp προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο μάθησης και δημιουργίας: έναν ανοιχτό, πολυφωνικό χώρο όπου κινηματογραφιστές και νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται στο βουνό για να στοχαστούν, να συνεργαστούν και να αφηγηθούν ιστορίες. Είναι το μοναδικό καμπ, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που δεν απευθύνεται μόνο σε κινηματογραφιστές, αλλά και σε αποφοίτους επιστημών, όπως φυσικές επιστήμες, ανθρωπιστικές (π.χ. Αρχαιολογία, Οπτική Ανθρωπολογία, Πολιτισμική Διαχείριση κ.λπ.) και περιβαλλοντικές επιστήμες, που θέλουν να αναπτύξουν δεξιότητες στη δημιουργία ταινιών. Μέσα από αυτές οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κινηματογράφο ως μέσο επικοινωνίας με ευρύτερο κοινό, που διαφορετικά δε θα προσέγγιζαν μέσω της συμβατικής επιστημονικής επικοινωνίας.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να συνυπάρξουν ένα δεκαήμερο, ενώ με τη βοήθεια των εθελοντών του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα γνωρίσουν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Θα ξεναγηθούν στα χωριά του Ταϋγέτου και θα γνωρίσουν τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής, με σκοπό να αντλήσουν τα θέματα των ντοκιμαντέρ που θα παράξουν.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να γίνει μια μόνιμη βάση ο Ταΰγετος, ένα κέντρο περιβαλλοντικής και κινηματογραφικής εκπαίδευσης που να λειτουργεί όλο το χρόνο με εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά και μαθητές και κινηματογραφικά εργαστήρια για ενήλικες το καλοκαίρι. Έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με κινηματογραφικές σχολές του εξωτερικού για να συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο καμπ του Ταϋγέτου, προκειμένου να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητά του.
Σε μια εποχή που πολλά χωριά της περιοχής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να δώσει νέα πνοή: να στηρίξει τοπικές επιχειρήσεις, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και – το πιο σημαντικό – να ξαναφέρει ανθρώπους και ιδέες στο βουνό του Ταϋγέτου. Επίσης, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει κίνητρα για περαιτέρω κινητοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Είναι και μια ευκαιρία για τα χωριά της περιοχής να ξαναζωντανέψουν», εξήγησε το όραμα που υπάρχει πίσω από το πρώτο αυτό κινηματογραφικό καμπ του Ταϋγέτου.
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων θα γίνουν, μεταξύ άλλων, από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 15 Ιουλίου προβολές με τον ηλιακό κινηματογράφο σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. «Θα είναι ελεύθερες για το κοινό και προσκαλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί τα χωριά της Αλαγονίας, δείχνοντας συμπαράσταση σε όσα γίνονται εκεί και δίνοντας λίγη παραπάνω ζωντάνια στον τόπο» είναι η προτροπή της κας Πετροπούλου προς ντόπιους και επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις επιλεγμένες ταινίες.
Πρόγραμμα προβολών
ΑΛΑΓΟΝΙΑ – Παρασκευή 11 Ιουλίου
«Οι Καρβουνιάρηδες της Ικαρίας» (σκηνοθεσία Μάνος Αρβανιτάκης)
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ – Σάββατο 12 Ιουλίου
«Έρωτας στον Καιρό της Γιαγιάς μου» (σκηνοθεσία Ζωή Σταυρίδη-Μιχαλοπούλου)
(Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος)
Θα ακολουθήσει live συναυλία από το Kalamata Music Ensemble – Αφιέρωμα σε Μουσική Κινηματογράφου. Το Kalamata Music Ensemble, ένα σύνολο τριών επαγγελματιών μουσικών με σπουδές και δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μας ταξιδέψει με κινηματογραφικές επιτυχίες. Αποτελείται από τον Μιχάλη Κουντούρη στο βιολί, τον Διονύση Κοτταρίδη στο βιολοντσέλο και τον Ιωάννη Σιψάκο στο πιάνο.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ – Κυριακή 13 Ιουλίου
«Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα»
(σκηνοθεσία Patricia Font)
ΛΑΔΑΣ – Δευτέρα 14 Ιουλίου
«Karibu: Γιώργος Σταμούλης»
(σκηνοθεσία Γιώργος Παπασταμούλος)
ΠΗΓΕΣ – Τρίτη 15 Ιουλίου
«Η πολιτεία του Αιγαίου» (σκηνοθεσία Ιωάννα Ασμενιάδου)
ΠΗΓΕΣ – Τριήμερο προβολών για την Ειρήνη
Τετάρτη 16 Ιουλίου
«Η άλλη όψη» (σκηνοθεσία Γιώργος Μουτάφης)
Πέμπτη 17 Ιουλίου
«Shalom – Salaam – Peace» (σκηνοθεσία Αλεξία Τσουνή)
Παρασκευή 18 Ιουλίου
«Ο πύργος» (σκηνοθεσία MatsGrorud)
Ιάκωβος Παναγόπουλος: Μια πράξη ανταλλαγής και συμπερίληψης που αναδεικνύει τον τόπο ως ζωντανή κοινότητα και πολιτιστική συνάντηση
Η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ανοίξει νέες προοπτικές για το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τις δράσεις του. Εν προκειμένω, υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Camp στον Ταΰγετο είναι ο Ιάκωβος Παναγόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε τα παρακάτω για τη σημασία που έχει η συνάντηση στον Ταΰγετο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: «Ο Ταΰγετος, με το επιβλητικό τοπίο και την πολιτισμική του μνήμη, δεν είναι απλώς το φόντο του κινηματογραφικού camp. Είναι ένας ζωντανός τόπος που καλεί τη νέα γενιά δημιουργών να στοχαστεί, να αφουγκραστεί και να αφηγηθεί. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Camp, το ντοκιμαντέρ λειτουργεί ως εργαλείο κατανόησης και διαλόγου, φέρνοντας κοντά την τέχνη με την επιστήμη και συνδέοντας διαφορετικές εμπειρίες, προσεγγίσεις και πολιτισμούς.
Για τους συμμετέχοντες, το camp προσφέρει πολύ περισσότερα από τεχνικές γνώσεις· προσφέρει το βίωμα της συνεργασίας, της ακρόασης και της δημιουργίας μέσα σε ένα φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον που εμπνέει. Για τους κατοίκους της Αλαγονίας και της Αρτεμισίας, είναι μια ευκαιρία ανοιχτής επαφής με καλλιτέχνες και σπουδαστές από όλο τον κόσμο – μια πράξη ανταλλαγής και συμπερίληψης που αναδεικνύει τον τόπο ως ζωντανή κοινότητα και σημείο πολιτιστικής συνάντησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον κ. Παναγόπουλο, στο εκπαιδευτικό σχήμα του καμπ συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής: Ο Erik Knudsen, καθηγητής Μέσων στο University of Central Lancashire, ο Luke Blazejewski, φωτογράφος και κινηματογραφιστής με συνεργασίες με BBC, ITV και RSPB, ο μοντέρ Χρόνης Θεοχάρης, ο ηχολήπτης Απόστολος Λουφόπουλος και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαβέλλας, με masterclasses σε τεχνικές και αφηγηματικές μεθόδους.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη