Ελαιόλαδο: Η τροφή των Αιωνόβιων

Ελαιόλαδο: Η τροφή των Αιωνόβιων

Ξέρω, είναι νωρίς ακόμα για το λιομάζωμα, αλλά με όλα αυτά που γίνονται και λέγονται, σχετικά με τα λάδια μας και τα ξύδια μας, κι επειδή έχουμε την τάση να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας σε τούτο τον τόπο, κι αυτό που λέω αφορά σε όλη την γκάμα των ανθρώπων που ζούμε εδώ, έψαξα και βρήκα τι είναι το ελαιόλαδο και πόσο σημαντικό προϊόν είναι για τον τόπο μας, γιατί προφανώς το έχουμε ξεχάσει και βλέπουμε όλα τα πράγματα μόνο μέσα από την τσέπη μας, που όσο πιο βαθιά είναι, τόσο πιο πολύ μας τυφλώνει.

Διαβάστε, λοιπόν, και μετά θα βγάλω το σκασμό:

«Παράγουμε αγνά παρθένα έλαια από την καλύτερη σε ποιότητα ελαιοπαραγωγική ζώνη στην Ελλάδα, τη Μεσσηνία. Οι ελαιώνες μας είναι μικροί, αλλά μας προσφέρουν μια εξαιρετικά καλή ποιότητα λαδιού, που πάντα μας κάνει υπερήφανους για τη χαμηλή οξύτητά του και το πλούσιο άρωμά του, το οποίο προϊδεάζει για τις γευστικές απολαύσεις που θα χαρίσει στο τραπέζι σας. Το εξαιρετικό χρώμα του παρθένου ελαιολάδου μας δίνει μια ξεχωριστή γεύση, που θα σας μένει αξέχαστη κάθε φορά που θα το γεύεστε».

Αυτά τα όμορφα γενικά λέμε στον κόσμο εμείς ως ελαιοπαραγωγοί Μεσσήνιοι.

Ως παρένθεση, σας μεταφέρω και τα παρακάτω, που είναι πιο «ειδικά» και «επιστημονικά», μήπως καταλάβουμε και προστατεύσουμε το χρυσάφι που έχουμε στα χέρια μας. Η διαφορά του ελαιολάδου από τα άλλα φυτικά έλαια (όπως, για παράδειγμα, το φυστικέλαιο), που το κάνει τόσο ξεχωριστό για μας, είναι μεγάλη. Τα άλλα φυτικά έλαια προέρχονται από σπόρους, ενώ το ελαιόλαδο δεν είναι τίποτε άλλο από το χυμό των καρπών του δέντρου. Ο χυμός αυτός βγαίνει από την πίεση των ελιών, χωρίς να χρειάζεται άλλη επεξεργασία, όπως απαιτείται για τα υπόλοιπα φυτικά έλαια. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από την πρώτη πίεση των ελιών. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από τη δεύτερη πίεση των ελιών. Τέλος, το αγνό ελαιόλαδο είναι αυτό που δέχεται και κάποια επεξεργασία.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι λοιπόν και το πιο ευεργετικό, αφού προέρχεται κατευθείαν από την ελιά και, επομένως, περιέχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι θρεπτικές ουσίες;

Όλα τα έλαια περιέχουν λιπαρά οξέα. Τα ζωικά λίπη περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα σπορέλαια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο περιέχει κατά 83% περίπου μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν με διάφορους τρόπους το σώμα μας. Ευκολύνουν την πέψη, μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και τη διατήρηση του επιπέδου της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα. Λόγω ακριβώς αυτής της μείωσης της κακής χοληστερόλης μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή!

Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που αρχίζουν μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά (η γνωστή Μεσογειακή Δίαιτα) μετά 2-4 χρόνια διατρέχουν κατά 50% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή!

Με τα μονοακόρεστα φυτικά του λίπη και τις 40 περίπου αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (40!), το ελαιόλαδο όταν καταναλώνεται με μέτρο βοηθά στη μείωση του λίπους, ιδιαίτερα αυτού που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Όπως είπαμε, παρά την υψηλή θρεπτική του αξία, το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού εκτός άλλων είναι πάρα πολύ πλούσιο σε θερμίδες! Επίσης, όπως ό,τι άλλο βάζουμε στο στόμα μας, έτσι και το ελαιόλαδο χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση για να διατηρεί τη θρεπτικότητά του και να μη χαλά!

Πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος (δηλαδή ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή), όπου να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα. Κάτω από τέτοιες καλές συνθήκες το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί από 12 μέχρι 18 μήνες.

Αυτά, και κλείνω εδώ, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Και μέχρι να φτάσουμε στο λιομάζωμα, πιο σοφοί πλέον, πάμε για σύκα που είναι και η εποχή τους.

Μιλάμε πάλι…       

Του Κώστα Δεληγιάννη