Αυξημένη η ζήτηση από το εξωτερικό – Στο κόκκινο η έλλειψη εργατικών χεριών
Η μυρωδιά του ώριμου σύκου έχει ήδη αρχίσει να απλώνεται στα κτήματα της Εύβοιας και της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί ανεβαίνουν καθημερινά στις σκάλες, γεμίζοντας τελάρα με τους πολύτιμους καρπούς, σε μια περίοδο που συνδυάζει χαρά και αγωνία. Φέτος, η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή απογοητευτική σεζόν, όμως όλοι ξέρουν ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος παραμονεύει στον ουρανό: οι βροχές.
Μια δυνατή μπόρα μπορεί να χαλάσει σε λίγες ώρες τον κόπο μηνών. Το σύκο σκάει, σαπίζει και χάνει την εμπορική του αξία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις αποξήρανσης.
Η Εύβοια σε εγρήγορση
Στα χωράφια του Ταξιάρχη Ευβοίας, ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όπως σημειώνει στην “Ύπαιθρο Χώρα”, “η φετινή παραγωγή είναι εμφανώς βελτιωμένη. Πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλές αποδόσεις, τώρα η ποιότητα είναι καλή και οι αποδόσεις καλύτερες. Αλλά μια βροχή μπορεί να τα αλλάξει όλα”.
Η περιοχή μετρά περίπου 12.500 στρέμματα συκιάς, με αρκετούς νέους αγρότες να επενδύουν στην καλλιέργεια. Όμως, πέραν του καιρού, οι καλλιεργητές έχουν να αντιμετωπίσουν εντομολογικές προσβολές και επιθέσεις αγριόχοιρων. “Οι ζημιές από τα ζώα είναι μεγάλες και συχνά δεν αποζημιώνονται επαρκώς”, αναφέρει ο κ. Στολίδης.
Οικογενειακή υπόθεση με διεθνή προοπτική
Το σύκο στην Εύβοια παραμένει κατά βάση οικογενειακή υπόθεση. Παράγεται σε μικρούς κλήρους, αλλά μπορεί να αποφέρει σημαντικό εισόδημα όταν διατίθεται σωστά. Πέρυσι, η α’ κατηγορία πωλήθηκε προς 6,30 ευρώ/κιλό και η β’ προς 5,20 ευρώ, με μέση στρεμματική απόδοση τα 300 κιλά.
Το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 2,50 ευρώ/κιλό, με το 70% να αφορά εργατικά – και εδώ εμφανίζεται μια ακόμη μεγάλη δυσκολία: η έλλειψη εργατών γης. Ο Συνεταιρισμός Ταξιάρχη διακινεί περίπου 700 τόνους από τους 3.000 τόνους της περιοχής, εστιάζοντας στην ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε καινοτόμα προϊόντα, όπως συκομαΐδες και γλυκά με βάση το σύκο, που δίνουν προστιθέμενη αξία και ανοίγουν νέες αγορές.
Μεσσηνία: Η «Τσαπέλα Καλαμών» στην πρώτη γραμμή
Στην Καλαμάτα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τοπική ποικιλία “Τσαπέλα Καλαμών”. Η συγκομιδή ξεκίνησε, και αν ο καιρός είναι σύμμαχος, θα ολοκληρωθεί ως τις 20-25 Σεπτεμβρίου.
«Η φετινή χρονιά δείχνει καλύτερη, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα», λέει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, διευθυντής του Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ, στην “Ύπαιθρο Χώρα”. “Το σύκο δεν μπορεί να περιμένει. Αν δε μαζευτεί στην ώρα του, χάνεται”.
Ο συνεταιρισμός δίνει βάρος στις εξαγωγές, παρά τους δασμούς των ΗΠΑ. Αναζητά δε νέες αγορές, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, ώστε να μην εξαρτάται από έναν μόνο προορισμό. “Το σύκο είναι το διαβατήριο της περιοχής μας προς τον κόσμο”, υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος.
Το μέλλον κρίνεται στο χωράφι
Η φετινή συγκομιδή μπορεί να φέρει χαμόγελα, αλλά οι παραγωγοί ξέρουν ότι μέχρι το τελευταίο καλάθι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο καιρός, το κόστος και οι διεθνείς συνθήκες εμπορίου καθορίζουν τελικά το αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η διεθνής φήμη του ελληνικού σύκου, η μοναδική του ποιότητα και η αφοσίωση των παραγωγών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Με επενδύσεις, στήριξη στους συνεταιρισμούς και σχέδιο για νέες αγορές, το σύκο μπορεί να συνεχίσει να ταξιδεύει και να προβάλλει την ελληνική γη στα πέρατα του κόσμου.
Α.Π.