Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές η συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας

Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές  η συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας

Πως επηρεάστηκε η παραγωγή από καύσωνα, πρόβλεψη τιμής

Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές η συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας. Φέτος η παραγωγή φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τον καύσωνα του Ιουλίου. Εξαίρεση αποτελεί η ζώνη καλλιέργειας στη Μεσσηνία, όπου φαίνεται να έχουμε καλές αποδόσεις και ποσότητες.

Πάντως, καλύτερη εικόνα της φετινής παραγωγής, αλλά και της πορείας των εξαγωγών, θα έχουμε μετά το Δεκαπενταύγουστο, όταν θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις ορεινές ζώνες καλλιέργειας και θα αρχίσει να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού.

Πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 140.000 στρέμματα, η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στα 100.000 στρέμματα, ενώ πλέον βρίσκεται στα 70.000 στρέμματα.

Η αιτία που είχαμε την εγκατάλειψη της καλλιέργειας ήταν η τιμή του προϊόντος, η οποία έφτασε ακόμη και στα 70 λεπτά το κιλό, τιμή που με τα σημερινά δεδομένα είναι στο 50% του κόστους καλλιέργειας.

Ο γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), Μίλτος Σταυρόπουλος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι “ξεκίνησε ο τρύγος στην κορινθιακή σταφίδα στις πεδινές πρώιμες περιοχές με μικρές ποσότητες. Μετά τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσει στις ορεινές ζώνες καλλιέργειας (Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία), όπου θα έχουμε τις μεγάλες ποσότητες και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η φετινή παραγωγή.

Αρχικά φαινόταν ότι φέτος θα έχουμε μια αυξημένη παραγωγή. Με τον καύσωνα του Ιουλίου, όμως, φαίνεται ότι επηρεάστηκε η παραγωγή, ειδικά στους ξηρικούς αμπελώνες.

Πέρσι είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή γύρω στους 11.000 τόνους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ξηρασίας. Φέτος θα έχουμε μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την προσδοκώμενη.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας κατά 30%. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή τιμή παραγωγού, που έφτασε μέχρι και τα 70 λεπτά το κιλό.

Πέρσι η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 1,70 ευρώ το κιλό. Η ΠΕΣ ανακοίνωσε τιμή παραλαβής, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, στα 2,10 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τις τιμές της αγοράς, που αυξήθηκαν από τον Ιανουάριο λόγω της ζήτησης και της μειωμένης παραγωγής. Τον Απρίλιο και Μάιο οι τιμές έφτασαν στα 3 ευρώ το κιλό, αλλά οι ποσότητες ήταν πολύ λίγες.

Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας έχει μειωθεί στα πεδινά, αλλά παραμένει στις ορεινές περιοχές. Εκεί οι σταφίδες δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Χρειάζονται, όμως, κίνητρα στους παραγωγούς για να έχουμε νέες φυτεύσεις.

Δεν έχουμε περσινά αποθέματα σταφίδας και δεν υπάρχει ενδιαφέρον αυτή την εποχή για εμπορικές συμφωνίες. Μετά τα μέσα Αυγούστου θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον η διεθνής αγορά για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές και θα δούμε τη φετινή πορεία των τιμών».

Πανέτοιμη είναι η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στην Ηλεία για την παραλαβή και διακίνηση της κορινθιακής σταφίδας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ο.Π. “Εύφορη Γη”, Χρήστος Βαλιανάτος, “ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές. Αν και φέτος έχουμε ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρσι η Ομάδα Παραγωγών είχε παραλάβει περίπου 300 τόνους σταφίδας, ενώ φέτος λόγω των ζημιών από τον καύσωνα εκτιμώ ότι θα κυμανθεί σε περίπου 250 τόνους.

Η μέση τιμή παραγωγού το 2024 κυμάνθηκε στα 2 ευρώ το κιλό, ενώ αυξήθηκε προς το τέλος της εμπορικής περιόδου, αλλά τότε είχαμε μικρές ποσότητες. Εκτιμώ ότι και φέτος θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Πάντως, η Ομάδα Παραγωγών δε θα αφήσει να περάσει το θέμα του αποκλεισμού της κορινθιακής σταφίδας από το Μέτρο 23 και θα προχωρήσει σε ένσταση. Αν και το ίδιο το ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η περσινή παραγωγή σταφίδας ήταν μειωμένη κατά 30%, παρόλα αυτά δεν εντάχθηκε στο Μέτρο”.

Ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας, τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι “ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η συγκομιδή κορινθιακής σταφίδας στις πρώιμες περιοχές. Φέτος στην περιοχή έχουμε καλές αποδόσεις και παραγωγή, επειδή τα αμπέλια δεν επηρεάστηκαν από τον καύσωνα. Επίσης δεν είχαμε προβλήματα με την φυτοπροστασία και έχουμε καλή ποιότητα. Περσινά αποθέματα σταφίδας δεν υπάρχουν επειδή είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή το 2024. Η μέση τιμή παραγωγού πέρσι κυμάνθηκε στα 2,10 ευρώ το κιλό, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε μέχρι και 3 ευρώ, αλλά οι ποσότητες ήταν λίγες. Φέτος εκτιμώ ότι η τιμή παραγωγή θα πρέπει να είναι γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.

Το 2024 είχαμε μειωμένη συνδεδεμένη ενίσχυση στα 29 ευρώ, από τα 54 ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, επειδή είχαμε μεγάλη μείωση πάνω από 30% ζητούσαμε να μας εντάξουν στο Μέτρο 23, αλλά το ΥπΑΑΤ δε δέχτηκε το αίτημά μας».