Ξεκινά αύριο το πανηγύρι της Κυπαρισσίας, του «Σταυρού», όπως είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αλλά φέτος, ύστερα από κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, μετακινήθηκε μακριά από την εορτάζουσα την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μεταφέρθηκε στην παραλία, στην περιοχή ΠΕ3, στο δρόμο πάνω από το «Εν Πλω». Ο χώρος που αναπτύσσεται η φετινή εμποροπανήγυρη είναι κατά πολύ μικρότερος από εκείνον που διεξαγόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κατ’ εκτιμήσεις, τα τρέχοντα μέτρα στο δρόμο φέτος είναι περίπου 2 ή ίσως και 2,5 φορές λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος βέβαια οι κατασκευές για τις παράγκες στεγάστρων ηλιοπροστασίας – βροχοπροστασίας είναι με προφίλ αλουμινίου και η οροφή με τεντόπανα, ενιαία σαν σύνολο χωρίς ιδιαίτερα κενά. Φέτος, έπειτα από χρόνια, στο πανηγύρι θα λειτουργήσει και Λούνα Παρκ, χωρίς όμως να γίνει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη διαδικασία παραχώρησης, παρότι στην απόφαση λειτουργίας του πανηγυριού ορίζεται ότι «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η διαδικασία παραχώρησης για την εγκατάσταση και λειτουργία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ή άλλων ψυχαγωγικών παιγνίων θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό».
Στην Κυπαρισσία οι απόψεις διίστανται για τη μεταφορά του πανηγυριού από την «Πανηγυρίστρα» και τους δρόμους πέριξ της εκκλησίας όπου τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στην παραλία και συγκεκριμένα στην περιοχή ΠΕ3 όπου εκτελείται το έργο ανάπλασης το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του, αλλά έχει δοθεί παράταση περαίωσης των εργασιών μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2025.
Κάποια λένε ότι καλώς μεταφέρθηκε στην παραλία και έφυγε από τον εθνικό δρόμο στην εκκλησία γιατί προκαλούνται κυκλοφοριακά προβλήματα με την εκτροπή της κυκλοφορίας, όπως και προβλήματα στους περίοικους. Πολλοί ωστόσο τονίζουν την αντίθεσή τους στη μεταφορά του πανηγυριού στην παραλία, σημειώνοντας ότι σβήνει μία παράδοση αιώνων στους οποίους το πανηγύρι διεξαγόταν στο «Μπεζεστένι» και στους ίδιους γύρω χώρους, προσθέτοντας ότι αποκόπτεται η σύνδεσή του με την εκκλησία και την εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αφού δεν υπάρχει ούτε καν οπτική επαφή με την εκκλησία. Στα επιχειρήματα όσων συμφωνούν με τη μεταφορά του στην παραλία γίνεται λόγος και για άνετο χώρο πάρκινγκ, μπροστά στο «Εν Πλω», ενώ από την άλλη, όσοι διαφωνούν, σημειώνουν πως με τη διεξαγωγή του πανηγυριού στους δρόμους πέριξ της εκκλησίας, άνετα μπορούσε κάποιος να πάει με τα πόδια από την πλατεία στο πανηγύρι και να ανάψει κι ένα κερί ή να πάει ως ευλαβικός προσκυνητής στην εκκλησία και μετά να κάνει τη βόλτα του και στο πανηγύρι. Το πανηγύρι ήταν μέσα στην πόλη και τώρα, στη νέα θέση που μεταφέρθηκε, απομακρύνεται. Από αύριο, λοιπόν, ξεκινά η λειτουργία του πανηγυριού, που θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους, να διασκεδάσουν στο Λούνα Παρκ, να φάνε στις υπαίθριες ψησταριές του και, ασφαλώς, να σχηματίσουν άποψη για το εάν το πανηγύρι στη νέα θέση που μεταφέρθηκε έχει μέλλον ή εάν πρόκειται για την αρχή του τέλους ενός θεσμού παράδοσης άρρηκτα συνδεδεμένου με την πόλη και την ιστορία της εδώ και αιώνες.