Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά της Καλαμάτας, αλλά οι πληγές παραμένουν

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά της Καλαμάτας, αλλά οι πληγές παραμένουν

Τί έδειξε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου

Αποχαιρετώντας τις θερινές εκπτώσεις και την 11η Λευκή Νύχτα, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρουσίασε μια αναλυτική αποτίμηση της φετινής εμπορικής περιόδου, βασισμένη σε έρευνα με τη συμμετοχή 118 επιχειρήσεων. Αν και η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το απογοητευτικό 2024, τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου παραμένουν βαθιά και πολυεπίπεδα.

Βελτίωση στους τζίρους – Σημάδια σταθεροποίησης, όχι όμως απογείωσης
Η έρευνα καταγράφει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Το 35,9% των καταστημάτων δήλωσε ότι ο τζίρος παρέμεινε σταθερός, ενώ ένα ενθαρρυντικό 18% κατέγραψε αύξηση – ποσοστά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, οι βαριές απώλειες (πτώσεις άνω του 25%) συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Η σταθεροποίηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η αγορά αρχίζει να βρίσκει ρυθμό μετά από δύο δύσκολα καλοκαίρια. Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι καθολικά αισιόδοξη: ένα 15% των επιχειρήσεων συνεχίζει να βιώνει βαθιά ύφεση. Η αγορά δείχνει πιο ανθεκτική, αλλά όχι ακόμα υγιής. Χρειάζεται διαρκής υποστήριξη, όχι μόνο με εκδηλώσεις αλλά και με διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Λευκή Νύχτα: Μικρά κέρδη, μεγάλες προσδοκίες
Η 11η Λευκή Νύχτα προσέλκυσε περισσότερο κόσμο και βελτίωσε τα έσοδα σε σχέση με την περυσινή, εξαιρετικά χαμηλή, επίδοση. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτήρισε τον τζίρο ως «ικανοποιητικό» σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ η επισκεψιμότητα κρίθηκε θετική από πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες.

Ωστόσο, οι προσδοκίες απέχουν ακόμα από την πραγματικότητα: 51,3% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι οι πωλήσεις ήταν χαμηλές, γεγονός που δείχνει ότι η εκδήλωση χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Δεν αρκεί η προσέλευση, απαιτείται μετατροπή της επισκεψιμότητας σε αγοραστική συμπεριφορά.

Αυτό σημαίνει καλύτερη στόχευση, στοχευμένες προωθητικές ενέργειες και ίσως μια νέα, πιο ευέλικτη φόρμουλα διοργάνωσης. Οι καταναλωτές δεν αρκούνται πλέον στο «γιορτινό κλίμα» – χρειάζονται και πραγματικά κίνητρα αγοράς.

Τουρισμός: Ελαφρά ανάκαμψη, αλλά όχι ακόμα «άνοιξη»
Αν και οι απόψεις των επιχειρηματιών παραμένουν συγκρατημένες, τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στην τουριστική κίνηση. Το 23,1% ανέφερε σταθερά υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, ενώ μόλις 7,7% χαρακτήρισε τη σεζόν ως καλύτερη από πέρυσι.

Το πιο ενθαρρυντικό όμως είναι η συρρίκνωση του αρνητικού κλίματος: ενώ πέρυσι το 54,5% τη χαρακτήριζε «λιγότερο επιτυχημένη», φέτος το ποσοστό έπεσε στο 30,8%.

Αυτή η μετατόπιση υποδηλώνει ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει σταδιακά ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την τοπική κατανάλωση. Όμως, χρειάζεται συνέργεια με τον εμπορικό κόσμο, όχι απλώς συνύπαρξη.

Κόστη λειτουργίας: Η σιωπηλή αιμορραγία
Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, με την ενέργεια (43,6%) να καταγράφεται ως ο βασικός παράγοντας πίεσης, ακολουθούμενη από ενοίκια και μισθοδοσία.

Η αγορά ενδέχεται να ανακάμπτει σε επίπεδο τζίρου, αλλά η κερδοφορία παραμένει αιχμάλωτη στα ανελαστικά κόστη. Αυτό διαμορφώνει ένα περιβάλλον ανασφάλειας, που περιορίζει τη δυνατότητα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Εδώ χρειάζονται στοχευμένα μέτρα: ενεργειακές επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και ουσιαστική πρόσβαση σε μικροχρηματοδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις.

Απαισιοδοξία για τη συνέχεια: Το «φάντασμα» της ακρίβειας
Η πιο ανησυχητική πτυχή της έρευνας είναι οι προβλέψεις για την περίοδο έως τα Χριστούγεννα. Πάνω από το 50% των επιχειρηματιών αναμένει πτώση τζίρου, κυρίως λόγω της ακρίβειας. Άλλο ένα 23,1% βλέπει πτώση λόγω εποχικότητας.

Η αισιοδοξία παραμένει περιορισμένη. Αυτό σημαίνει ότι το θετικό καλοκαίρι δεν μεταφράζεται αυτόματα σε δυναμική για τη συνέχεια. Οι επιχειρήσεις παραμένουν σε κατάσταση άμυνας, χωρίς τις ανάσες που χρειάζονται για να περάσουν σε επιθετικές κινήσεις.

Φορολογία: Ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (87,2%) βλέπει τη νέα φορολογική πολιτική του 2025 ως αρνητικό ή πολύ αρνητικό παράγοντα για την ανάπτυξή της. Η εχθρική φορολογική ατμόσφαιρα πνίγει την επιχειρηματικότητα, με 46,2% να δηλώνει πως η επίδραση θα είναι «πολύ αρνητική».

Η κρατική πολιτική μοιάζει να λειτουργεί ως αντικίνητρο επένδυσης. Αν δεν υπάρξουν γενναίες μεταρρυθμίσεις και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, η τοπική οικονομία θα συνεχίσει να παλεύει με δεμένα χέρια.

Ψηφιακή παρουσία: Το μέλλον είναι εδώ – αλλά όχι για όλους
Το 75% των επιχειρήσεων έχει πλέον κάποια μορφή ψηφιακής παρουσίας, ενώ το υπόλοιπο 20,5% παραμένει εκτός διαδικτύου. Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση μετατοπίζεται online, αυτή η απουσία ισοδυναμεί με αποκλεισμό από μια ολόκληρη αγορά.

Το e-commerce δεν είναι πολυτέλεια. Είναι όρος επιβίωσης, ειδικά σε περιόδους μειωμένης φυσικής επισκεψιμότητας. Η πολιτεία και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν το βήμα αυτό, με κατάρτιση, τεχνική υποστήριξη και επιδοτήσεις.

Ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου: Ικανοποίηση, αλλά και προσδοκίες
Η εμπιστοσύνη προς τον Εμπορικό Σύλλογο είναι υψηλή (46,2%), αλλά ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό ζητά περισσότερη δράση και παρουσία (46,2%).

Ο Σύλλογος έχει μπροστά του μια ευκαιρία: να μετατραπεί σε ενεργό δίαυλο διεκδίκησης και όχι απλώς σε διοργανωτή εκδηλώσεων. Να παρέμβει σε ζητήματα πολιτικής, να οργανώσει δράσεις κατάρτισης και να χτίσει γέφυρες με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 Ένα «καλό καλοκαίρι» δεν αρκεί – Ώρα για σοβαρές αποφάσεις
Τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν μια αγορά που προσπαθεί να σηκωθεί από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Ωστόσο, η πίεση από κόστη, η αβεβαιότητα της τουριστικής ροής, η φορολογική ασφυξία και ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός απειλούν να ανακόψουν κάθε δυναμική.

Οι αριθμοί δείχνουν βελτίωση – το ζητούμενο τώρα είναι να μεταφραστεί αυτή η ανάσα σε μακροχρόνια βιωσιμότητα. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται συντονισμένη δράση: από τον Δήμο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Περιφέρεια, αλλά και την κεντρική διοίκηση. Η αγορά της Καλαμάτας αξίζει περισσότερα από έναν καλό Αύγουστο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη