Με τη συμμετοχή τριών υπουργών, του Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμάτα οι εργασίες του 3ου Cantina Academy με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».
Η διοργάνωση, που αποτελεί πλέον θεσμό στον αγροδιατροφικό διάλογο της χώρας, συνδιοργανώθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και το Cantina Magazine, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Καλαμάτας ως σημείου συνάντησης της καινοτομίας με την παράδοση.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι η πόλη έχει εξελιχθεί σε πρότυπο γαστρονομικού και βιώσιμου προορισμού, «μια πόλη που δεν παράγει απλώς τροφή, αλλά έχει αναγάγει τη γαστρονομία σε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της».
Ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, το στρατηγικό στόχο του Δήμου να καταστεί η Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη και “έξυπνη” πόλη έως το 2030, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής των 100 πόλεων, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της τεχνολογίας, της αγροτικής παραγωγής και της γαστρονομίας ως μοχλών ανάπτυξης.
Η Καλαμάτα φαίνεται να επιβεβαιώνει τον τίτλο της ως «πρωτεύουσα της Μεσογειακής Διατροφής», όχι μόνο μέσα από τα προϊόντα της, αλλά και μέσα από τη φιλοξενία δράσεων που ανοίγουν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της τροφής, της αγροτικής παραγωγής και της βιωσιμότητας.
Το γεγονός ότι υπουργοί και εκπρόσωποι διαφορετικών τομέων συγκεντρώνονται στην πόλη, δεν είναι απλώς τιμητικό· αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής θέσης που έχει κατακτήσει η Καλαμάτα στον εθνικό χάρτη της αγροδιατροφής.
Η πρόκληση, ωστόσο, είναι αυτή η δυναμική να μεταφραστεί σε συνεχή, στοχευμένη πολιτική που θα ενισχύει τους τοπικούς παραγωγούς, θα στηρίζει την καινοτομία και θα κάνει πράξη τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την τεχνολογία.
Η Καλαμάτα έχει τα εχέγγυα, χρειάζεται τώρα τη συνέπεια και τη συνεργασία όλων για να παραμείνει στην πρωτοπορία.

Δημήτρης Πτωχός: «Η διαχείριση του νερού είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση»
Κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ με θέμα «Ένας σχεδιασμός για το μέλλον της Περιφέρειας», στο πλευρό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και της CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Αντιγόνης Λυμπεροπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέδειξε το ζήτημα της διαχείρισης του νερού ως τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και περιβαλλοντική πρόκληση των επόμενων ετών.
«Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού με δημόσιο χαρακτήρα, που θα εξασφαλίζει ορθολογική αξιοποίηση και δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας πως σήμερα «πέντε Περιφερειακές Ενότητες διαχειρίζονται το νερό με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και προβλήματα ανταγωνιστικότητας».
Ο κ. Πτωχός επισήμανε πως η ορθή διαχείριση του νερού δεν αφορά μόνο στην άρδευση, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία και την αποδοτική χρήση της γης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό και ταχύτητα στην υλοποίηση έργων υποδομής σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η οργάνωση, η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενοποίηση των φορέων. Όταν υπάρχει συνεργασία, κάθε σταγόνα νερού αποκτά αξία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνολική αγροτική πολιτική της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης στάθηκε στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την καινοτομία, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι στόχος είναι «η γεωργία της γνώσης, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας».
Πρότεινε τέσσερις λέξεις-κλειδιά για το νέο αυτό μοντέλο: γνώση, συνεργασία, βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για επανεκκίνηση όλων των αρδευτικών έργων, για εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, δημιουργία Αγροτικής Σχολής και την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων με σύγχρονες πρακτικές παραγωγής και εξωστρέφειας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το επάγγελμα του παραγωγού πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει ελκυστικό για τους νέους, καθώς αποτελεί πλέον «διεπιστημονικό επάγγελμα, με σύνδεση στην έρευνα, στη βιοποικιλότητα και στη διαχείριση φυσικών πόρων».
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στους παραγωγούς, με αξιοποίηση εργαλείων όπως οι εδαφολογικοί χάρτες και τα ανοιχτά δεδομένα που μπορούν να στηρίξουν τη λήψη αποφάσεων.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διατροφική ασφάλεια είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής, καλώντας σε συνεργασία επιστήμης, παραγωγής, πολιτικής και αγοράς για τη δημιουργία μετρήσιμων αποτελεσμάτων που θα ωφελήσουν την κοινωνία και την οικονομία.
«Η Πελοπόννησος έχει τους ανθρώπους, τη γνώση και τη θέληση να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», κατέληξε.
Άκης Σκέρτσος: «Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή στις παθογένειες, με διαφάνεια και δικαιοσύνη»
«Τα προβλήματα που συζητάμε το τελευταίο διάστημα μας αναγκάζουν να κοιταχτούμε στον καθρέπτη», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Η ανάγκη σχεδιασμού μια σύγχρονης αγροδιατροφικής πολιτικής», στο οποίο συμμετέχει ο Παύλος Γερουλάνος, Βουλευτής Α’ Αθήνας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα.
Ο υπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του, τονίζοντας τη σημασία της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης πέρα από το δίπολο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πράξη την οικονομική αποκέντρωση. Η Ελλάδα δομήθηκε μεταπολεμικά σε ένα στερεότυπο μοντέλο ανάπτυξης που συγκέντρωσε την οικονομική δραστηριότητα κυρίως στην Αθήνα. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε μέσα στην κρίση. Όσο περισσότερες ευκαιρίες δίνουμε για ανάπτυξη και καλύτερες υποδομές σε όλη τη χώρα, τόσο περισσότερο θα δούμε να αναπτύσσονται υγιείς πόλοι πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «τα προβλήματα που ανέδειξε η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μας αναγκάζουν όλους να κοιταχτούμε στον συλλογικό καθρέφτη. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι από εδώ και πέρα θα τα κάνουμε όλα πολύ καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη διαφάνεια και έμφαση στην πραγματική παραγωγή».
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι και εκεί χρειάζονται αλλαγές, αφού η ίδια η ευρωπαϊκή πολιτική είχε ψεγάδια. «Δεν ενίσχυε αποτελεσματικά την αύξηση της παραγωγής ή τη μετατόπιση προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βιωσιμότητας. Χρειάζεται ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής πολιτικής», είπε.
Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις και τα προβλήματα καθυστερήσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αγνοήθηκε, αφού η κυβέρνηση το είχε επισημάνει από το 2019. «Γνωρίζαμε τα προβλήματα και συνεργαζόμασταν με τις ευρωπαϊκές αρχές για τον μετασχηματισμό του. Τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή και να δώσουμε τις ενισχύσεις δίκαια, σε αυτούς που πραγματικά παράγουν».
Ο Άκης Σκέρτσος επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές προχωρούν: «Σημαντικά ποσά, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη δοθεί σε πάνω από 150.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν καταβληθεί όλες οι ενισχύσεις», τονίζοντας ότι η πρόκληση είναι να στηριχθούν όσοι παράγουν πραγματικά. «Ας σταματήσει το παρασιτικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε έναν αγροτικό τομέα σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο».
«Δεν μιλάμε φέτος για κλιματική αλλαγή, μιλάμε πολλά χρόνια τώρα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, παρά τη συζήτηση για την κλιματική κρίση, «με τον ίδιο τρόπο φυτεύουμε, τα ίδια φυτεύουμε, με τον ίδιο τρόπο ποτίζουμε — που σπαταλάει το νερό — με τον ίδιο τρόπο καλλιεργούμε και φέρνουμε τα ίδια προϊόντα στο τραπέζι μας, χωρίς καμία στρατηγική για το τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική για την παραγωγή και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή να έχει πραγματικό αντίκρισμα.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Γερουλάνο, σημείωσε πως «συμφωνούμε ότι υπάρχει η ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, αλλά αυτό δεν γίνεται με μισές αλήθειες». Αναφέρθηκε εκτενώς στην περιφερειακή ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. «Υπάρχει περιφερειακή πολιτική. Για πρώτη φορά υπάρχουν περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης», είπε, καλώντας τους πολίτες να δουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα erga.gov.gr. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα έργα που εκτελούνται, όχι αποσπασματικά, αλλά στη βάση ενός συγκροτημένου στρατηγικού σχεδίου».
Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε, επίσης, πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι «η ανάπτυξη, η οποία συμβαίνει σε μακροοικονομικό επίπεδο, πρέπει να διαχέεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας». Όπως είπε, στόχος είναι «κάθε πολίτης, σε όποια γωνιά της επικράτειας κι αν ζει, να μπορεί να επιλέγει να μείνει στον τόπο του, να μην ξενιτεύεται».
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι περάσαμε πριν από 10 και 15 χρόνια. Η χώρα κατέρρευσε όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά και θεσμικά, γιατί δεν είχε υλοποιήσει το σωστό μοντέλο διακυβέρνησης», σημείωσε. «Η αλλαγή αυτή πλέον γίνεται, μέσα από μετασχηματισμούς οργανισμών που νοσούσαν βαθιά και βαριά για δεκαετίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να τους αγγίξει».
Ο υπουργός στάθηκε και στα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, εξηγώντας πως οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν αρχίσει να αποδίδουν. «Το 2019 ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας είχε εμπορικό έλλειμμα, εισαγάγαμε περισσότερα απ’ όσα εξάγαμε — κατά 600 έως 700 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, καταγράφουμε εμπορικό πλεόνασμα», είπε, προσθέτοντας ότι «εξάγουμε πλέον περισσότερα από όσα εισάγουμε».
Ως παράδειγμα προόδου ανέφερε τη στήριξη των συνεταιρισμών: «Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικό κίνητρο μειωμένης φορολογίας κατά 50% στους συνεταιρισμούς. Αυτό έχει οδηγήσει από 819-820 συνεταιρισμούς σε 1.100».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των παλαιών χρεών της Αγροτικής Τράπεζας, που αφορούν περίπου 21.000 αγρότες και 800 συνεταιρισμούς: «Βρήκαμε μια λύση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, που δίνει δυνατότητα ρύθμισης και εξυγίανσης των κόκκινων δανείων. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε αυτή τη διάταξη».
Όπως τόνισε, η πρακτική επίλυση προβλημάτων είναι πιο σημαντική από τα λόγια: «Πρέπει να θυμόμαστε για να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο τρόπος. Να είμαστε ειλικρινείς, να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων και να ξέρουμε πού βρισκόμαστε».
Ο κ. Σκέρτσος έδωσε έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα: «Κάθε καλλιέργεια, κάθε κοινοβουλευτική μονάδα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί μέσα από δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Επανέλαβε επιπλέον, τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πόρων: «Έχουμε λειψυδρία σε πολλές περιοχές και δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τα κατάλληλα έργα. Είναι έργα που μπορεί να διαρκέσουν πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά βρίσκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση».
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό: «Πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού ποιο είναι το αποτέλεσμα των κρίσιμων έργων που θα γίνουν στον πρωτογενή τομέα. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε με ασφάλεια, χωρίς αλλαγές και με προοπτική δεκαετιών».
Δημ.Παπαστεργίου: Σε λειτουργία τον Μάρτιο ο «Δαίδαλος», σχεδιάζεται και δεύτερος υπερ-υπολογιστής
Ο πρώτος εθνικός υπέρ-υπολογιστής, ο «Δαίδαλος, θα μπει στην πρίζα τον Μάρτιο» δήλωσε από το βήμα του 3ου Cantina Academy ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Τεχνολογία, Έρευνα & Ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος υπέρ-υπολογιστής σχεδιάζεται στην Κοζάνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με έμφαση στην ενέργεια και την αγροδιατροφή.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου η χώρα επενδύει σημαντικά στον σχεδιασμό συστημάτων με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων που θα βοηθήσουν σημαντικά τους αγρότες.
Κώστας Τσιάρας: «Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν για να μην χαθούν 3 δισ. ευρώ σε πόρους»
Το ζήτημα των καθυστερήσεων των επιδοτήσεων συνδέεται με το νέο ελεγκτικό μοντέλο και οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν για να μην χαθούν 3 δισ. ευρώ σε πόρους της ΕΕ για τους παραγωγούς δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Ένας σχεδιασμός για το μέλλον της Περιφέρειας», στο οποίο συμμετέχουν οι Δημήτρης Πτωχός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου CEO Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα
Ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης τόνισε ότι μετά από τεράστιο αγώνα και προσπάθεια, «καταφέραμε να κάνουμε μια σημαντική πληρωμή για τις βιολογικές την προηγούμενη εβδομάδα και προχωρούμε ώστε να μπούμε σε δρόμο εξομάλυνσης. Στόχος είναι να πηγαίνουν τα χρήματα της ΕΕ στους πραγματικούς αγρότες και να μην υπάρχει παράθυρο για τους επιτήδιους».
Η ροή των ευρωπαϊκών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και την επιβίωση της περιφέρειας, τόνισε.
«Έως τις 4 Νοεμβρίου θα έχουμε καταθέσει στην ΕΕ το action plan 2 για να πρωτυτοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι «μιλάμε για μία παθογένεια που αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά από αυτήν την κυβέρνηση. Έχουμε αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Για πρώτη φορά συγκρουόμαστε με αυτήν την παθογένεια. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για τον έλεγχο των 2.000 ΑΦΜ 22,5 εκατ. ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται για την επιστροφή των χρημάτων».
Σημείωσε ακόμη ότι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και η ενίσχυση των απομακρυσμένων περιοχών αποτελούν προτεραιότητα.
Αναφερόμενος στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο υπουργός τάχθηκε κατά του εμβολιασμού και τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι θα ενισχυθούν οικονομικά από την κυβέρνηση. Έκανε λόγο για 250 ευρώ ανά ζώο, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στα 90 – 95 ευρώ.
Όπως επισήμανε, ακολουθείται η επιστημονική άποψη για το θέμα του εμβολιασμού και ένα νέο σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της ευλογιάς. Σημείωσε, δε, ότι αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις περιφέρειες, τους κτηνοτρόφους και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πολιτική προτεραιότητα, με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υψηλές αποζημιώσεις, υπογράμμισε.
Στην ομιλία του ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την εκπαίδευση των αγροτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέχει εργαλεία και κίνητρα για να αντιμετωπίσουν οι αγρότες τις προκλήσεις και να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση και η επιχειρηματική νοοτροπία θεωρούνται κλειδιά για την επιτυχία στον σύγχρονο αγροτικό τομέα.
Μίλησε για την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά ως σύγχρονοι αγρότες αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η εποχή είναι δύσκολη λόγω της κλιματικής κρίσης, των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες και της πιθανής εισόδου της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η “ανθεκτικότητα” του πρωτογενούς τομέα είναι πλέον ο κυρίαρχος στόχος.
Ο ίδιος υπογράμμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως: μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για συνεργατικά σχήματα, μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ελαττωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για αγρότες.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων αγροτών, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην υλοποίηση «ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης του αγροτικού κόσμου, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες, τα δεδομένα των αγορών και την επιχειρηματική νοοτροπία. Οι αγρότες πρέπει να λειτουργούν ως μικροί επιχειρηματίες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής, το κέρδος και τις παγκόσμιες τάσεις».