Αιμιλία Μονάχου: «Πέταξε» για τους ουρανούς η «φωνή» της Αμαλιάδας

Αιμιλία Μονάχου: «Πέταξε» για τους ουρανούς  η «φωνή» της Αμαλιάδας

To αηδόνι της Ραδιοφωνίας από την Καλαμάτα και η επαφή της με την Κυπαρισσία

Η φωνή της συνδέθηκε άρρηκτα για πολλά χρόνια με την πόλη της Αμαλιάδας και το Ραδιοφωνικό Σταθμό της. Ήταν μια πρωτοπόρος του ραδιοφώνου, ενώ η πεντακάθαρη, κρυστάλλινη και ζεστή φωνή της έστελνε το μήνυμα “εδώ Αμαλιάδα” σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Ο λόγος για την Αιμιλία Μονάχου, που έφυγε από τη ζωή στα 81 της χρόνια, αφήνοντας ”φτωχότερη” την Ηλεία, τη Μεσσηνία από όπου καταγόταν και ζούσε, κι έχοντας συμπληρώσει “χρυσές σελίδες” στην ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η Αιμιλία Μονάχου καταγόταν από την Καλαμάτα και βρέθηκε στην πόλη της Αμαλιάδας ως εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, όταν αυτός βρισκόταν στη μεγάλη του άνθηση. Παντρεύτηκε στην Αμαλιάδα, όπου αργότερα απέκτησε δύο παιδιά.

Η σχέση αγάπης για την Κυπαρισσία
Τη δεκαετία του ’80 η Αιμιλία με τον αείμνηστο επίσης πρωτοπόρο Σπύρο Μπεράτη αγκάλιασαν την προσπάθεια του νεαρότερου δημοσιογράφου της χώρας, σε ηλικίας 15 ετών, του εκδότη Ιωάννη Μποζίκα από την Κυπαρισσία. Εκεί σπούδασε το ραδιόφωνο πριν από τη Σχολή του, έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός, τιμήθηκε από το Δήμο Αμαλιάδας, ενώ ήταν συνεργάτης της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής που συνδεόταν με την Ε.Ρ. Αμερικής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είχε έρθει πολλές φορές στην Κυπαρισσία, η οποία από τα μεσαία τότε αγάπησε το σταθμό. Φιλοξένησε μεγάλους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου σε αποκλειστικές συνεντεύξεις και εκπομπές.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο της ζωής της ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την Αιμιλία Μονάχου. Ο μικρότερος γιος της Κώστας ”έφυγε” πρόωρα από τη ζωή.

Για τους πιο παλιούς κατοίκους της Αμαλιάδας (και όχι μόνο) η Αιμιλία Μονάχου ήταν κάτι παραπάνω από μια εκφωνήτρια ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Ήταν η ζεστή φωνή που τους κρατούσε παρέα, που τους ενημέρωνε, που τους διασκέδαζε. Ήταν, μαζί ίσως με τη Νάκη Αγάθου, οι δύο πιο γνωστές “φωνές” του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας.

Ήταν η “φωνή” του “Εδώ Αμαλιάδα” που, όσο περνά ο καιρός, αρχίζουμε πλέον και συνειδητοποιούμε ότι… δε θα ξανακούσουμε, καθώς η επαναλειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα κανενός, σε μια πόλη, ένα Δήμο που μέρα με τη μέρα «καταρρέει».

Καλό ταξίδι στο φως «κυρία Αιμιλία». Ευχαριστούμε για όλα!

Οι φίλοι της