Εγκρίθηκε μειοδότης για τη βελτίωση της οδού Μάνης στη Βέργα

Εγκρίθηκε μειοδότης για τη βελτίωση της οδού Μάνης στη Βέργα

Αποφάσεις για άρδευση, οδική ασφάλεια και κοινωνικές υποδομές στην Περιφέρεια

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υλοποίησής του μπαίνει το έργο συντήρησης και βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα από τον κόμβο «Φωτεινή» έως τη διασταύρωση του δρόμου προς Κιτριές, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, μετά την ανάδειξη μειοδότη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Η οδός Μάνης στη Βέργα είναι ένας άξονας με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και πολλά προβλήματα, ενώ χρόνια τώρα είναι αίτημα κατοίκων και επαγγελματιών η βελτίωσή του.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου συζητήθηκε σειρά ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων, στα περισσότερα εκ των οποίων οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.

Αρδευτικά έργα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, η Περιφέρεια προχώρησε σε νέες υποβολές προτάσεων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων με ελάχιστο προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας την ετοιμότητα και την πλήρη αδειοδότηση που διαθέτουν τα έργα.

«Καταλαβαίνουμε ότι τα αιτήματα θα είναι πολλά από όλη τη χώρα, όμως η προσπάθεια που κάνουμε είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, κυρίως μέσω της Περιφέρειας, αλλά, αν το καταφέρουμε, και μέσω του υπουργείου», τόνισε, προσθέτοντας ότι παράλληλα δρομολογούνται και άλλα μεγάλα αρδευτικά έργα στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η προώθηση της κατασκευής λιμνοδεξαμενής στο Τρίκορφο Μεσσηνίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε, επίσης, σε έργα καθαρισμού ρεμάτων και οδικής ασφάλειας, τα οποία συνεχίζονται συστηματικά.

Τέλος, εγκρίθηκαν αποδοχές νέων χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Οικονομικών για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία αφορούν στην οδική ασφάλεια και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, εξελίσσεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά έργα οδικής ασφάλειας και καθαρισμούς ρεμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Εγκρίσεις διαγωνισμών και έργων

Ανάμεσα στα θέματα που εγκρίθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι και τα εξής:

-Ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο έργο: «Καθαρισμοί ρεμάτων στη Μεσσηνία», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο προσφορές. Η μία απορρίφθηκε λόγω προβλημάτων στα όσα κατέθεσε και εγκρίθηκε η δεύτερη της εταιρείας «AGB Progress ΙΚΕ» με το ποσό των 287.953,40 με το ΦΠΑ

-Ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση και βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα από τον κόμβο “Φωτεινή” έως τη διασταύρωση του δρόμου προς Κιτριές», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν επτά εταιρείες. Μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρεία «ΤΡΙΧΩΝΙΣ Α.Ε.» με μέση ποσοστιαία έκπτωση 48,95%.

-Έγκριση προσωρινού αναδόχου του έργου: «Υπηρεσίες συντήρησης-λειτουργίας αντλιοστασίων και φράγματος ΓΟΕΒ Παμίσου 2025». Μειοδότης αναδείχτηκε ο εργολάβος «Γκότσης Δημήτριος του Ιωάννη» με ποσό 79.364,50 με ΦΠΑ

-Έγκριση υποβολής πρότασης – αίτησης στήριξης σε συνέχεια της πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποβολή προτάσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Παρέμβαση «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων», Δράση 2 «Έργα Ταμίευσης και Αρδευτικών Δικτύων για Νέα Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων», για το έργο «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου, Δήμου Μεσσήνης»

-Έγκριση αποδοχής χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη