Καλαμάτα: Περιβαλλοντική γιορτή στον ποταμό Άρι την Κυριακή

Καλαμάτα: Περιβαλλοντική γιορτή στον  ποταμό Άρι την Κυριακή

Μία ξεχωριστή περιβαλλοντική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποταμό Άρι και στη σημασία του ως φυσικού και πολιτιστικού πνεύμονα της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στις εκβολές του στη Δυτική Παραλία.

Τις δράσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος – Ακοβιτίκων και Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας “Ο Ποσειδών”, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος, ενώ συμμετέχουν αθλητικοί σύλλογοι, φορείς και σχολεία της περιοχής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η παρουσία των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που συνδιοργανώνουν τον αγώνα δρόμου “2ο Ακοβίτικα Run 5km”, δίνοντας αθλητικό και νεανικό παλμό στην εκδήλωση.

Μια γιορτή για τη φύση και τον άνθρωπο

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι πλούσιο και πολυδιάστατο, αναδεικνύοντας τον ποταμό Άρι όχι μόνο ως οικοσύστημα, αλλά και ως χώρο αναψυχής, ιστορίας και δημιουργίας.

Περιλαμβάνει:

-Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ματιά στο ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής

-Βαρκάδες με κανό και ποδήλατα θαλάσσης, που φέρνουν μικρούς και μεγάλους σε άμεση επαφή με τη φυσική ομορφιά του ποταμού

-Ιππική επίδειξη και βόλτα με άλογα, μια δραστηριότητα που θυμίζει το δεσμό του ανθρώπου με τη φύση

-Ποδηλατική βόλτα στον παραποτάμιο δρόμο και στον ποδηλατόδρομο της Δυτικής Παραλίας

-Αγώνες δρόμου για όλες τις ηλικίες: Αγώνας δρόμου 5 χλμ. και δυναμικό βάδισμα 5 χλμ. (ώρα 11:00). Αγώνας 1.200 μ. για παιδιά Γυμνασίου (10:55). Αγώνας 600 μ. για παιδιά Δημοτικού (10:45). Τρέξιμο νηπίων 80 μ. (10:30)

Παράλληλα, θα γίνουν παραποτάμιες δραστηριότητες, τοξοβολία, επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού, καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την πανίδα, τη χλωρίδα και την ιστορία του Άρι.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση τοπικών προϊόντων, όπου παραγωγοί και επιχειρήσεις με περιβαλλοντικό προσανατολισμό θα προβάλλουν τις δημιουργίες τους, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα στον μπουφέ που θα στηθεί.

Η μέρα θα κλείσει με απονομή επάθλων στους συμμετέχοντες αθλητές και με παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, δημιουργώντας μια ζεστή, συλλογική γιορτή της ζωής γύρω από το νερό.

Η εκδήλωση στον ποταμό Άρι δεν είναι απλώς μια όμορφη κυριακάτικη εξόρμηση, είναι μια πράξη συνείδησης και επανασύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον της Καλαμάτας. Ο Άρις, ένας ποταμός που για χρόνια αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως «πίσω αυλή» της πόλης, αρχίζει σιγά σιγά να ανακτά τη θέση που του αξίζει: ως φυσικό τοπίο ζωής, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση και η αστικοποίηση «πιέζουν» τους φυσικούς πόρους, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Δεν είναι μόνο συμβολικές, είναι εκπαιδευτικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές.

Η συμμετοχή σχολείων, συλλόγων, οικογενειών και αθλητών δείχνει πώς η περιβαλλοντική δράση μπορεί να γίνει πράξη χαράς και συνεργασίας, όχι απλώς καθήκον.

Ο ποταμός Άρις δε χρειάζεται μεγάλα έργα για να αναδειχθεί. Χρειάζεται συλλογική φροντίδα και συνεχή παρουσία. Κάθε τέτοια εκδήλωση είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μια υπενθύμιση ότι η φύση βρίσκεται δίπλα μας και περιμένει να τη δούμε ξανά με σεβασμό και αγάπη.