Κάλεσμα από ΑΔΕΔΥ και σωματεία για συμμετοχή στη σημερινή απεργία

Κάλεσμα από ΑΔΕΔΥ και σωματεία για συμμετοχή στη σημερινή απεργία

Στη σημερινή πανελλαδική απεργία συμμετέχει και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, όπως και άλλα σωματεία, με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία Καλαμάτας στις 10.00 το πρωί.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μέλη της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των σωματείων, κάλεσαν τον κόσμο να απεργήσει και να δώσει το «παρών» στην κινητοποίηση.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα: πραγματικές αυξήσεις, 13ο και 14ο μισθό και να γίνουν άμεσα προσλήψεις στις υπηρεσίες.

Μιλώντας για τις περιοδείες που έκαναν τις προηγούμενες μέρες μέλη της ΑΔΕΔΥ σε Κυπαρισσία και Καλαμάτα, σημείωσε ότι διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα με έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, όπως στην παιδεία και στην υγεία. Ως παράδειγμα έφερε το εξής: στη Διεύθυνση Μεταφορών για να γίνει μια ανανέωση διπλώματος απαιτούνται 7 μήνες.

Για την πολιτική που εφαρμόζεται, είπε ότι δεν πλήττει μόνο τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ολόκληρη την οικονομία. Έτσι, έκανε έκκληση, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, να συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση, αφού «μόνο όλοι μπορούμε αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική και να σταματήσει αυτός ο κατήφορος που συμβαίνει στην κοινωνία μας».

Με τη σειρά του, το μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Χαράλαμπος Κόκκινος, ανέφερε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι πανεργατική, αφού συμμετέχει και η ΓΣΕΕ. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού χώρου να σταθούν δίπλα τους, αφού τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι δίκαια και απαιτούν λύσεις.

Τα οικονομικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως τα απαρίθμησε ο κ. Κόκκινος, αφορούν στην επιστροφή των δώρων και του 13ου και 14ου μισθού που στον ιδιωτικό τομέα δίνεται, ενώ ζήτησε να καταργηθεί το χαράτσι του 2% για την εισφορά αλληλεγγύης, με τα παραπάνω να είναι μνημονιακά μέτρα που ακόμα ισχύουν. Επιπλέον, ζητούν να δοθεί το κλιμάκιο 2016-2017, αφού εκείνα τα δύο χρόνια ήταν σαν να μην εργάστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις ενάντια στην ακρίβεια.

Επίσης, μίλησε για την υποστελέχωση στις υπηρεσίες, ζητώντας να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να σταματήσει το 1 προς 5 που είχε επιβάλει το μνημόνιο, ενώ για τα αιτήματα σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, είπε πως «έχουν χτυπηθεί από άδικες πολιτικές».

Αναφορά έκανε και στο νέο Πειθαρχικό Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς και στο 13ωρο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, κατά τον κ. Κόκκινο, φέρνει πίσω την κοινωνία και τους εργαζομένους και οδηγεί σε εργασιακό Μεσαίωνα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επίσης, ο Γιώργος Πετρόπουλος ανέφερε ότι όλοι πρέπει να σταθούν απέναντι στις δυσμενείς αλλαγές

στα εργασιακά, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκε δε στο 13ωρο, λέγοντας ότι «ουσιαστικά υποκαθιστά το οκτάωρο. Συνιστά μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, την οποία δε θα πρέπει και ως κοινωνία πια να επιτρέψουμε».

Συμπλήρωσε δε, ότι η ΑΔΕΔΥ είναι δίπλα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, αφού αντιλαμβάνεται πως ό,τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, είναι προθάλαμος για αυτά που θα συμβούν στο Δημόσιο και αντίστροφα, όπως έδειξαν και τα χρόνια του μνημονίου. 

Μιλώντας για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, είπε ότι είναι οι φτωχότεροι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις έρευνες της Eurostat, ενώ ως παραδείγματα έφερε έναν εκπαιδευτικό ή έναν υγειονομικό που θα έρθουν στην Καλαμάτα και θα αμείβονται με 800 και 700 ευρώ αντίστοιχα. «Με αυτούς τους μισθούς και με τα ακριβά ενοίκια που υπάρχουν, δε θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να φτάνουν στις παραιτήσεις ή να μην αποδέχονται τους διορισμούς τους και, άρα, να μένουν πάρα πολλές κενές θέσεις» σχολίασε. 

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι την τελευταία 6ετία οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απώλεια 20-25%, προστιθέμενα σε αυτά που έχασαν τα χρόνια του μνημονίου, κάνοντας λόγο για ένα νέο μνημόνιο.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα των δημοσίων υπάλληλων και παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι δεν τις φοβούνται, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν έντιμα και σωστά τη δουλειά τους παρά κάποιες αντιξοότητες. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι φτιάχνεται ένας τέτοιος ατσαλένιος κώδικας, με σκοπό να βάλει ένα πέπλο αυταρχισμού και τρόμου πάνω από τη δημόσια διοίκηση, και να μην επαναληφθούν περιπτώσεις που τίμιοι ευσυνείδητοι υπάλληλοι, όπως στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα αποκαλύπτουν τα διάφορα σκάνδαλα.  

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, Γιάννης Λαγογιάννης, ξεκίνησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο με την υπογραφή της εργοδοσίας. Στόχος αυτού του εκτρώματος, όπως το χαρακτήρισε, «είναι η ένταση εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η ενίσχυση ευελιξίας και το ξεχείλωμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Δίνουν περισσότερα εργαλεία στην εργοδοσία για να ξεμπερδεύει μια και καλή από το σταθερό χρόνο εργασίας, και να χρησιμοποιούν σαν λάστιχο την ημερήσιο χρόνο. Να μας εξαντλούν όταν έχουν δουλειά και να μας πετάνε όταν δε μας χρειάζονται».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους έχουν επιλογή, και αυτή είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κι αυτό να γίνει υπόθεση όλων, σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε χώρο δουλειάς, καλώντας τους σήμερα στη συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας.

Ο Παναγιώτης Μερτίκας από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κάλεσε τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της σημερινής πανεργατικής απεργίας, παλεύοντας οργανωμένα μαζί με τα συνδικάτα τους. Ζήτησε, λοιπόν, να κλείσουν οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, να βουλιάξουν οι δρόμοι και οι πλατείες με απεργούς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική, κι αυτό είναι κοινή πεποίθηση των εργαζομένων και του λαού συνολικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απεργήσουν και για το μέλλον των μαθητών τους, «που θα πρέπει αύριο να δουλεύουν με όρους σκλαβιάς», με οδηγό το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που αντήχησε στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Ολοκληρώνοντας έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ειδικότερα όταν κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε, για τη 13ωρη εργασία.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Περικλής Κορομηλάς, έκανε γνωστό ότι στο νομό υπάρχουν πάνω από 80 κενά, ενώ σε όλη τη χώρα είναι χιλιάδες. «Νεοδιόριστοι με μισθούς πείνας των 776 ευρώ καλούνται να πληρώσουν ενοίκια της τάξης των 450-500 ευρώ, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτές τις συνθήκες» σχολίασε ο κ. Κορομηλάς και πρόσθεσε πως ο σύλλογος συμμετέχει στην κινητοποίηση, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο δημόσιο τομέα.

Το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού  Τουρισμού Μεσσηνίας, Κώστας Οικονομόπουλος, αναφέρθηκε στο 13ωρο, που εκτίμησε ότι δε θα εφαρμοστεί μόνο στα ξενοδοχεία. Κάλεσε έτσι τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία της Καλαμάτας, αλλά και όλης της χώρας, να οργανωθούν στον αγώνα, ώστε «να πετάξουν όλοι μαζί στον κάδο των αχρήστων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για να δοθεί απάντηση σε όσους θέλουν τους εργαζομένους κυριολεκτικά σκλάβους».

Αυτού που ζητά το συνδικάτο, είπε, είναι να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το αντεργατικό τερατούργημα που έφερε για διαβούλευση. Επίσης, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο πενθήμερο, 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τελευταίος μίλησε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, λέγοντας ότι τα συνταξιουχικά σωματεία συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση με αιχμή το 13ωρο, ενάντια στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε δε ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων πρέπει να απασχολούν και το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού είναι οι εν δυνάμει αυριανοί συνταξιούχοι.

Πριν από τη συγκέντρωση της πλατείας έκανε γνωστό ότι οι συνταξιούχοι έχουν αποφασίσει προσυγκέντρωση στις 9.00 το πρωί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υποστελέχωση του Οδοντοπροσθετικού Τμήματος και τον ορατό κίνδυνο οι συνταξιούχοι να χρειάζεται να καταφεύγουν σύντομα αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση