Τάσος Αδαμόπουλος: Στο επίκεντρο η Μεσσηνία και τα αρδευτικά της αδιέξοδα

Τάσος Αδαμόπουλος: Στο επίκεντρο η Μεσσηνία  και τα αρδευτικά της αδιέξοδα

Με ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να μπει «τέλος στον κατακερματισμό και στις διαχρονικές παθογένειες», ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Τάσος Αδαμόπουλος, πρότεινε από το 2ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης στον Μυστρά τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου, περιφερειακού φορέα διαχείρισης υδάτων για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η Μεσσηνία, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την πίεση στους υδάτινους πόρους και τη χρόνια καθυστέρηση κρίσιμων έργων υποδομής.

«Το νερό είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης»
Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι το νερό δεν είναι απλώς μια υπόθεση τεχνικών έργων, αλλά ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και περιφερειακής ανάπτυξης.

«Η ίση πρόσβαση σε νερό για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά», σημείωσε, ενώ παρουσίασε το νέο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται με την Ακαδημία Αθηνών για την παροχή κρίσιμων δεδομένων και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.

Μεσσηνία: Η «ναυαρχίδα» των αρδευτικών παρεμβάσεων
Στον απολογισμό των τελευταίων είκοσι μηνών, ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα που, όπως είπε, «επί χρόνια είχαν βαλτώσει» και πλέον επανεκκινούν.

Στη Μεσσηνία, το πιο εμβληματικό από αυτά είναι: Η έναρξη της κατασκευής του Μιναγιώτικου Φράγματος, μέσω ΣΔΙΤ, έργο που χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την αγροτική παραγωγή της δυτικής Μεσσηνίας, αλλά και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος, ένα έργο που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ζητούμενο για τους παραγωγούς των Φιλιατρών και της Τριφυλίας.

Παρεμβάσεις που «ακουμπούν» άμεσα τη Μεσσηνία
Στο ευρύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της υδάτινης ασφάλειας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με το νομό: Νέες αφαλατώσεις στη Δυτική Μάνη (ολοκληρωμένες και υπό υλοποίηση), καθώς και χρηματοδότηση για τρεις νέες μονάδες, μία εκ των οποίων στη Δυτική Μάνη. Μελέτες για 11 νέα αρδευτικά έργα, συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, με τη Μεσσηνία να διεκδικεί σημαντικό μέρος αυτών λόγω των εκτεταμένων αναγκών της. Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε υποδομές άρδευσης και ΓΟΕΒ–ΤΟΕΒ, που, όπως σημειώθηκε, «είναι απολύτως αναγκαίες» για την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων.

Ένα νέο μοντέλο διαχείρισης
Συνοψίζοντας, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως η πρόταση για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα δεν αποτελεί απλώς διοικητική αναδιάρθρωση, αλλά ένα νέο υπόδειγμα για το πώς η Πελοπόννησος -και ιδιαίτερα η Μεσσηνία- θα μπορέσει να διαχειριστεί τους υδάτινους πόρους «με όρους διαφάνειας, κοινωνικού οφέλους και μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας».

Στη Μεσσηνία, όπου η αγροτική οικονομία εξαρτάται κυριολεκτικά από κάθε σταγόνα νερού, η συζήτηση αυτή δεν είναι απλώς τεχνοκρατική, είναι υπαρξιακή.
Α.Π.