Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία…

Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία…

Ο Αϊ- Βασίλης, Άγιος Βασίλης ή Santa Claus (Αϊ-Νικόλας) αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή, γνωστή σε παιδιά και ενηλίκους. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός, με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια, τον έχει κάνει σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.

Χρειάστηκε να φτάσω στην έκτη δεκαετία της ζωής μου για να μπορέσω να πάρω αγκαλιά τον Αϊ- Βασίλη. Η πρώτη αγκαλιά έγινε σε ένα μικρό Αϊ- Βασιλάκι που βρήκα σε ένα καφενείο, ήπιαμε μαζί και καφέ, η δεύτερη ήρθε όταν περπατώντας στην πλατεία της Καλαμάτας αντάμωσα έναν μεγάλο Αϊ- Βασίλη λίγο πριν τον πάρει το φορτηγό γνωστού αναψυκτικού και γυρίσουν τον κόσμο, και κάπως έτσι εκπλήρωσα το παιδικό μου όνειρο.

Στην ελληνική λαογραφία ο Άγιος Βασίλης παρουσιάζεται ως μια ευγενική και γενναιόδωρη φιγούρα που φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά. Η εικόνα του διαφέρει από τον γνωστό “Santa Claus” της Δύσης, καθώς ο ελληνικός Άγιος Βασίλης έχει έναν πιο πνευματικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Ο Άγιος Βασίλειος, γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος, είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση της Πρωτοχρονιάς.

Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, μια περιοχή στη Μικρά Ασία, και αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια προς τους αδύναμους, τη μόρφωση και την προάσπιση της πίστης.

«Ως άνθρωπος της δράσης και της προσφοράς, ο Άγιος Βασίλειος ίδρυσε τη “Βασιλειάδα”, μια πόλη-πρότυπο για την περίθαλψη των φτωχών, των ασθενών και των αδύναμων. Αυτή η ανιδιοτελής φροντίδα για τον συνάνθρωπο αποτέλεσε τον πυρήνα της φιλανθρωπίας που συνδέεται με την εικόνα του Αγίου Βασιλείου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων».

Η παράδοση της Βασιλόπιτας: Ο Κώστας Αβανίδης από τη Θεσσαλονίκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, αναφέρει τη δημοφιλή ιστορία όταν η Καισάρεια απειλήθηκε από έναν στρατό.Τότε ο Άγιος Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους να προσφέρουν χρυσά νομίσματα και κοσμήματα για να σωθεί η πόλη. Όταν ο κίνδυνος πέρασε, ο Άγιος διένειμε το θησαυρό στους κατοίκους με έναν μοναδικό τρόπο: έβαλε τα πολύτιμα αντικείμενα σε πίτες, οι οποίες μοιράστηκαν τυχαία, δημιουργώντας την παράδοση της βασιλόπιτας.

Έτσι, οι Καππαδόκες, μέσα από τη μακρά τους ιστορία, προσέφεραν στον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινότητα έναν Άγιο-σύμβολο, που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και συνεχίζει να εμπνέει τη φιλανθρωπία, την ενότητα και την αγάπη.

Αυτά τα λίγα χρήσιμα σήμερα και να ξέρετε ότι μια ζεστή αγκαλιά είναι όλα τα φλουριά του κόσμου.

Μιλάμε πάλι…  

Του Κώστα Δεληγιάννη