Σκληρές προειδοποιήσεις από ην Ένωση Αστυνομικών: “Χθες κάηκαν περιπολικά, αύριο ίσως άνθρωποι”
Την ωμή πραγματικότητα της αστυνομικής καθημερινότητας στη Μεσσηνία, που θέτει σε κίνδυνο ζωές, παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, τρεις μέρες μετά την επίσκεψη στο νομό μας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τις πανηγυρικές δηλώσεις των έξι δημάρχων μας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, μετά το περιστατικό εμπρησμού την Κυριακή το βράδυ των δύο περιπολικών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, είναι μια εκκωφαντική προειδοποίηση (να σημειωθεί ότι ο 65χρονος δράστης αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα).
Τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη Μεσσηνία λειτουργούν οριακά: υποστελεχωμένα, εξουθενωμένα, με προσωπικό που προσπαθεί να καλύψει αμέτρητα κενά, να τρέξει σε γήπεδα, σε μέτρα τάξης, σε περιστατικά που δεν περιμένουν.
«Χθες ήταν τα περιπολικά, αύριο μπορεί να είναι άνθρωπος» προειδοποιούν οι αστυνομικοί, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο να θρηνήσει η Μεσσηνία θύματα δεν είναι πια μια υπερβολή, αλλά μια ρεαλιστική απειλή.
Η φωτιά στα οχήματα απετράπη να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις χάρη στην άμεση επέμβαση ενός αστυνομικού, που λειτούργησε με αυτοθυσία, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Το γεγονός αυτό, όμως, ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις χρόνιες παθογένειες: περιπολίες με έναν μόνο αστυνομικό, τμήματα που λειτουργούν οριακά, υπηρεσίες αποψιλωμένες από προσωπικό και αστυνομικούς που καταγγέλλουν καθημερινά ότι εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα επίπεδα αυτοπροστασίας.
Προσπαθούν, δε, να αφυπνίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού πως όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέο λουκέτο αστυνομικών τμημάτων.
Το μήνυμα είναι σαφές και πιο επίκαιρο από ποτέ: με τέτοιες συνθήκες η ασφάλεια των πολιτών – και των ίδιων των αστυνομικών – δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
«Θα κλαίγαμε…»
Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας έχει αποδέκτες τους πάντες: από τον υπουργό και τους Δήμους μέχρι τον τελευταίο πολίτη.
Παίρνοντας ως αφορμή το περιστατικό έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης εκφράζουν έντονα την ανησυχία και την αγανάκτησή τους. «Χθες ήταν περιπολικά, στο μέλλον μπορεί να είναι αστυνομικός. Άραγε, υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας να καταλάβει κάποιος ότι σύντομα θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές; Είναι δυνατόν να εκτελούν νυχτερινή διατεταγμένη υπηρεσία δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας να περιπολεί μόνος του και αυτός;
Στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης έγινε η στραβή. Κι αν ο αξιέπαινος συνάδελφός μας δεν είχε ενεργήσει τόσο γρήγορα και με αυταπάρνηση, διακινδυνεύοντας ταυτόχρονα τη σωματική του ακεραιότητα, η πυρκαγιά πολύ πιθανόν θα είχε πάρει άλλες διαστάσεις και τώρα όλοι θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ. Ή μάλλον όχι όλοι…;», τονίζουν.
Επικίνδυνη πραγματικότητα
Γνωρίζοντας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την καθημερινότητα σε όλη τη Μεσσηνία, την περιγράφουν με μελανά χρώματα: «Τα λέμε και τα ξαναλέμε, τα ίδια και τα ίδια. Όλες οι υπηρεσίες του Νομού Μεσσηνίας είναι αποψιλωμένες από ανθρώπινο δυναμικό. Οι διοικητές των Υπηρεσιών προσπαθούν να βγάλουν υπηρεσίες με λιγοστά άτομα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βγάλουν μέτρα τάξης σε γήπεδα και τυχόν άλλα μέτρα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Φωνάζουμε: Δε γίνεται άλλο πια να εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία ένας αστυνομικός. Και πιο απλά, για να το καταλάβουν άπαντες, ένας αστυνομικός στο κτήριο κάθε υπηρεσίας και ένας αστυνομικός σε περιπολία. Το τελευταίο δεν το δένουμε και κόμπο, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει δυνατότητα να διατίθεται ούτε ένας αστυνομικός σε περιπολία. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συναδέλφους μας για σοβαρά θέματα αυτοπροστασίας. Δεν πάει άλλο…
Στη Μεσσήνη, το Α.Τ. Μεσσήνης υπολειτουργεί. Στην Πύλο, το Α.Τ. Πύλου-Νέστορος τα ίδια. Στην Κορώνη, το Α.Τ. Κορώνης τα ίδια. Στους Γαργαλιάνους, το Α.Τ. Γαργαλιάνων τα ίδια και χειρότερα. Στην Κυπαρισσία, το Α.Τ. Τριφυλίας να πούμε τα ίδια και χειρότερα είναι λίγο, μπροστά σε αυτά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας. Στο Μελιγαλά, το Α.Τ. Οιχαλίας κυριολεκτικά στενάζει. Τα ίδια και στην Καρδαμύλη, στο Α.Τ. Δυτικής Μάνης. Για να φτάσουμε και στην πρωτεύουσα του νομού μας, την Καλαμάτα και τα περίχωρα του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, όπου το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας και η Υ.Δ.Ε.Ε. Καλαμάτας βγάζουν περιπολίες με έναν αστυνομικό. Σκέφτεται κανείς τις ζωές μας; Σκέφτεται, άραγε, κανείς ότι είμαστε και εμείς πολίτες αυτής της χώρας; Καθημερινά παίζουμε τις ζωές μας κορώνα-γράμματα. Πόσο φιλότιμο πια να επιδείξουμε;».
Καμπανάκι στους δημάρχους
Αναφερόμενοι στη συνέχεια στις πρόσφατες ανακοινώσεις για την εγκατάσταση σε όλο το νομό καμερών ασφαλείας, υπογραμμίζουν:
«Όλοι οι αστυνομικοί του νομού μας δεχόμαστε με χαρά νέα εργαλεία που μας βοηθούν στην επιτέλεση του καθήκοντός μας, βλέπε κάμερες ασφαλείας. Δε δεχόμαστε, όμως, να παίζει ο οιοσδήποτε με την προσωπική μας ασφάλεια.
Και κάτι τελευταίο απευθυνόμενοι στους πολίτες του νομού μας και στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων. Η αποψίλωση από ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέο λουκέτο αστυνομικών τμημάτων. Κι εμείς είμαστε πολίτες αυτού του τόπου. Δεν κινδυνολογούμε ούτε λαϊκίζουμε. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Και ο κίνδυνος είναι ορατός και άμεσος. Πιστεύουμε ότι είμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Όλοι θέλουμε ασφάλεια. Από τη μεριά μας για να προσφέρουμε πραγματική ασφάλεια, πάνω απ’ όλα πρέπει να μας προσφέρεται προστασία. Και πώς προσφέρεται η προστασία σε έναν αστυνομικό; Προσφέρεται με έναν απλό τρόπο, ο καθένας που εκτελεί υπηρεσία να έχει τουλάχιστον έναν δίπλα του. Ζητάμε και θέλουμε αστυνομικούς στις υπηρεσίες».
Κλείνοντας δε την ανακοίνωσή τους κάνουν και μια πολύ σημαντική διευκρίνιση: «Οι περίπου 35 αστυνομικοί που ενισχύουν προσωρινά το νομό μας περιπολούν κατά ομάδες, σε συγκεκριμένα ωράρια και με συγκεκριμένα καθήκοντα, έχοντας τουλάχιστον κάποιον δίπλα τους. Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ενισχύονται οι υπηρεσίες του νομού μας!».
Της Βίκυς Βετουλάκη










