Ιστορική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό, που υποδέχεται και επίσημα την πρώτη εκ των τεσσάρων FDI που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Γαλλία – Το πρόγραμμα της τελετής
ΗΕλλάδα υποδέχεται και επίσημα τη φρεγάτα «Κίμων», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Κιζάνη.
Η F601 «Κίμων», που φέρει το όνομα του Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού του 5ου αιώνα π.Χ. ο οποίος διέπρεψε την περίοδο των Περσικών Πολέμων, είναι η πρώτη εκ των τεσσάρων υπερσύγχρονων φρεγατών FDI που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Γαλλία. Θα φτάσει το μεσημέρι στη βάση της, τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Επί του «Κίμωνος» θα προσνηωθούν με (τρία ξεχωριστά) ελικόπτερα του Π.Ν. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο «Κίμων» θα πλεύσει προς τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα μέσα από παράταξη οκτώ μονάδων επιφανείας του Π.Ν., και όταν βρεθεί κοντά στο λιμάνι θα ρυμουλκηθούν σε κοντινή απόσταση το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» από το Τροκαντερό και η τριήρης «Ολυμπιάς», προκειμένου να δοθεί η εικόνα της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων ανά τους αιώνες.
⚓Το Θωρηκτό “Αβέρωφ”, η τριήρης “Ολυμπιάς” και έξι πλοία του Στόλου μας υποδέχονται αύριο στο Σαρωνικό τον “Κίμωνα” — την πρώτη ελληνική φρεγάτα #Belharra, σύμβολο μιας νέας εποχής για το Πολεμικό Ναυτικό και την Εθνική Άμυνα.#ΝέαΕποχή #ΕθνικήΆμυνα #Elladadynati pic.twitter.com/5Wtv4MFlVY
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 14, 2026
Το φορτίο της περιλαμβάνει τους ικανότατους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30, τους αντιπλοϊκούς Exocet, τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90 και τα πυρομαχικά για το πυροβόλο Oto Melara της πλώρης και τα τηλεχειριζόμενα Lionfish, καθώς και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM.
Η «Κίμων» απέπλευσε το απόγευμα της Πέμπτης από τη Βρέστη με προορισμό τις ελληνικές θάλασσες. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκειά του, το πλήρωμα είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα το πλοίο και να εκπαιδευτεί σε ορισμένα αντικείμενα.
Ωστόσο, το κύριο μέρος της εκπαίδευσης και η σταδιακή επιχειρησιακή ένταξη της νέας φρεγάτας στον ελληνικό στόλο επιφανείας θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: Η Καθημερινή











