Μπάζα & σκουπίδια στο «Πράσινο σημείο» στην περιοχή του Νέδοντα

Μπάζα & σκουπίδια στο «Πράσινο σημείο» στην περιοχή του Νέδοντα

Σε μπαζότοπο και σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το λεγόμενο “Πράσινο σημείο” του Δήμου Καλαμάτας στον Νέδοντα. Αυτό το σημείο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γέφυρα της περιμετρικής οδού, είναι ένα κομμάτι της πανέμορφης περιοχής που φιλοδοξεί να γίνει το Περιβαλλοντικό Πάρκο της πόλης.

Αντί για Πάρκο, όμως, η περιοχή όχι μόνο υποβαθμίζεται αλλά τίθεται και σε κίνδυνο, γιατί είναι αφύλακτη εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με ελεύθερη πρόσβαση σε οποιονδήποτε.

Το θέμα τέθηκε χθες, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος προήδρευσε, ως αντιπρόεδρος, λόγω της απουσίας του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου.

Στη συζήτηση του θέματος για την έγκριση της μελέτης και τους όρους του διαγωνισμού για τον θρυμματισμό των φυτικών υπολειμμάτων, προϋπολογισμού 151.280 ευρώ, ο Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο λεγόμενο “Πράσινο σημείο”, τονίζοντας ότι στο χώρο γίνεται απόθεση ογκωδών και άλλων απορριμμάτων και όχι μόνο κλαδεμάτων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε ότι η εικόνα αυτή προκαλεί χείριστη εντύπωση και αγανάκτηση, ενώ τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό λάθος η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την εναπόθεση των κλαδεμάτων. Αναφέρθηκε, τέλος, στον κίνδυνο ανάφλεξης και πυρκαγιάς, λόγων των μεγάλων όγκων κλαδεμάτων που υπάρχουν εκεί, σε συνδυασμό με μπάζα και απορρίμματα.

Ο αντιδήμαρχος, Αναστάσης Σκοπετέας, που μέχρι τις αρχές του μήνα είχε την ευθύνη για το πράσινο (νέος αντιδήμαρχος για το πράσινο είναι ο Γιάννης Δούβας), παραδέχτηκε ότι στο “Πράσινο σημείο” γίνεται εναπόθεση, παράνομα και βραδινές ώρες, ογκωδών και άλλων απορριμμάτων. Είπε επίσης ότι στο παρελθόν υπήρχε φύλακας, τώρα δεν υπάρχει και σχολίασε ότι το θέμα αυτό καλό θα είναι να επανεξεταστεί. Πρόσθεσε ότι αυτό το “Πράσινο σημείο” είναι για τα κλαδέματα των πολιτών και μόνο, εξηγώντας ότι τα κλαδέματα από τους κήπους απαγορεύεται να τοποθετούνται δίπλα στους κάδους των απορριμμάτων αλλά πρέπει από τους ίδιους τους πολίτες να μεταφέρονται στον Νέδοντα.

Σε ό,τι αφορά στους όρους του διαγωνισμού για τον θρυμματισμό των φυτικών υπολειμμάτων, η Δημοτική Επιτροπή χθες ενέκρινε το πώς θα γίνεται η φόρτωση, η μεταφορά, η ζύγιση, η παραλαβή και επεξεργασία των φυτικών υπολειμμάτων από τον Δήμο Καλαμάτας προς τον ανάδοχο. Όταν ο Δήμος θα πηγαίνει τα φυτικά υπολείμματα στον ανάδοχο, η τιμή, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα είναι 18 ευρώ ο τόνος και όταν όλη η διαδικασία θα γίνεται από τον ανάδοχο η τιμή θα είναι 25 ευρώ ο τόνος.
Στ.Μ.