Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν μονιμοποίηση 17 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι του Δήμου Τριφυλίας

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν μονιμοποίηση 17 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι του Δήμου Τριφυλίας

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους τομείς Καθαριότητας και Πρασίνου Τριφυλίας και ο Δήμος δύναται να καλύψει τη μισθοδοσία τους, είναι το ισχυρό και βάσιμο επιχείρημα 17 εργαζομένων συμβασιούχων-παρατασιούχων, όπως εκφράστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας στη χθεσινή, εξ αναβολής, ακροαματική διαδικασία της αγωγής που έχουν υποβάλει για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι συμβασιούχοι υπηρετούσαν στο Δήμο Τριφυλίας και προσέφεραν υπηρεσίες στην καθαριότητα από το 2014-2015 αδιαλείπτως, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως τονίζουν, και ζητούν την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην εργασία.

Στις 25 Μαΐου 2018 άσκησαν αγωγή ζητώντας δικαστική δικαίωση στη διεκδίκηση της παραμονής στην εργασία τους με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Χθες, στο δικαστήριο, εξετάστηκε ως μάρτυρας από την πλευρά των εργαζομένων η διευθύντρια της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου, Ζωή Πετροπούλου, η οποία τόνισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ότι από την απόλυσή τους και μετά η υπηρεσία λειτουργεί με ελλείψεις, ενώ η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επίσης, ότι όσο καιρό εργάζονταν, από το 2015, ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν έμεινε απλήρωτος, κάτι που καταδεικνύει την οικονομική δυνατότητα του Δήμου για τη μισθοδοσία τους.

Εκ μέρους του Δήμου κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δημήτριος Στριμπάκος, με το συνήγορο υπεράσπισης των εργαζομένων, Χαράλαμπο Μπουκουβάλα, να εκμαιεύει από τον αντιδήμαρχο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καλό θα ήταν για την υπηρεσία να συνεχίσουν να εργάζονται. Όμως, πρόσθεσε στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Δήμος για το 2020 δεν έχει οικονομική δυνατότητα να τους πληρώσει, συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει αν θα έχει δυνατότητα με το νέο προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά. Εκείνο που διεφάνη είναι ότι από την πλευρά του Δήμου τίθεται ως ζήτημα η αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας τους, προκειμένου το δικαστήριο, με βάση αυτό, να μην ικανοποιήσει το αίτημα των συμβασιούχων-παρατασιούχων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Θυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 9 Απριλίου 2019, οπότε και συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, έπραξε το αυτονόητο αποφασίζοντας (κατά πλειοψηφία) την έμπρακτη στήριξή του στους συμβασιούχους-παρατασιούχους. «Οι είκοσι πέντε (25) εργαζόμενοι που έχουν καταθέσει την από 25-05-2018 αγωγή, η οποία εκδικάζεται την 17-04-2019, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Τριφυλίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Σώματος που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6Ω6ΤΩΗΕ-Ψ7Υ.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 20 Δεκεμβρίου 2019, τέθηκε από τους απολυμένους συμβασιούχους-παρατασιούχους εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα εν όψει της εκδίκασης της αγωγής τους και στο Σώμα εκφράστηκαν θέσεις υπέρ της μονιμοποίησής τους και της δυνατότητας του Δήμου για κάλυψη της μισθοδοσίας τους.

Στο δικαστήριο δεν παρέστη ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης καθώς βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Αλέκος Κουτρουμπής και οι επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, ο οποίος ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας είχε καταθέσει υπέρ των εργαζομένων το 2018 στα ασφαλιστικά τους μέτρα, και Σαράντος Κουκούμης. Σημειώνεται ότι κατατέθηκε προφορικό αίτημα στην Έδρα για επίδειξη εγγράφων, προκειμένου να αποδειχθεί τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 20 Δεκεμβρίου 2019!

Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συμβασιούχων-παρατασιούχων, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η επ’ ακροατηρίω συζήτηση της αγωγής 17, τελικά, εργαζομένων στο Δήμο Τριφυλίας στους τομείς Καθαριότητας και Πρασίνου. Το δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες, τόσο από την πλευρά των εναγόντων όσο και από την πλευρά του Δήμου, και χορήγησε την εκ του νόμου προθεσμία των τριών ημερών για προσθήκη και αντίκρουση όσων αναφέρθηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

Είναι προφανές ότι οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι τομείς της Καθαριότητας και του Πρασίνου χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση για το καλό των δημοτών. Κάτι τέτοιο φάνηκε ότι έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές.

Σημείο αιχμής παραμένει η οικονομική δυνατότητα του Δήμου να καλύψει τους εργαζομένους. Αισιοδοξούμε ότι, εκτός από τα στενά μαθηματικά κριτήρια και οικονομικές διαστάσεις, που ως τέτοιες είναι απρόσφορες για την συναγωγή ασφαλών επιχειρημάτων, το δικαστήριο θα τολμήσει να δικαιώσει αυτούς τους ταλαιπωρημένους πραγματικά αλλά πολύτιμους εργαζόμενους για το Δήμο Τριφυλίας».

Πλέον, με αγωνία αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου με συμβασιούχους παρατασιούχους να αισιοδοξούν για την απόφαση, ενώ είναι προβληματισμένοι έως και απογοητευμένοι από τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας…

Του Ηλία Γιαννόπουλου