Προβλήματα στην αγορά ακινήτων από την αποχή των συμβολαιογράφων

Προβλήματα στην αγορά ακινήτων  από την αποχή των συμβολαιογράφων

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους βρίσκονται από την 1η Ιανουαρίου οι συμβολαιογράφοι και στη Μεσσηνία, ενώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων και οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει. Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η αποχή θα συνεχιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

Αποχή

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους εξαιτίας των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου, ενώ σε περίπτωση παραλείψεων και λαθών απειλούνται με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι, όπως έχουν τονίσει, αποδέχονται την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η αρμόδια ΔΟΥ το ύψος του φόρου. Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις, προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του Δημοσίου.

Άκαρπη συνάντηση

Μάλιστα, εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα βελτιώνουν το νέο πλαίσιο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται, όμως, πως δεν ικανοποίησαν τους συμβολαιογράφους.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχουν λάβει, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την αποχή από «κάθε συμβολαιογραφική πράξη που σχετίζεται με την επισύναψη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ ή δικαιολογητικού περί μη επισύναψής του, από τη διενέργεια πλειστηριασμών και όσων πράξεων σχετίζονται με υποβολή δηλώσεων και εν γένει από κάθε πράξη που σχετίζεται με υποβολή δηλώσεων ΦΜΑ, δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών. Κατά τη διάρκεια της αποχής δε θα χορηγούνται άδειες. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι τη διενέργεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, όπως ο νόμος ορίζει, όπου θα τεθούν εκ νέου ως θέματα της ημερήσιας διάταξης τα ανωτέρω για λήψη νέας απόφασης, έπειτα από εκτίμηση της μέχρι τότε διαμορφωμένης κατάστασης».

Της Βίκυς Βετουλάκη