6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Κωδικό όνομα: Περιβάλλον!

6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Κωδικό όνομα: Περιβάλλον!

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ φέτος εστιάζει στο μείζον ζήτημα του περιβάλλοντος με ένα φανταστικό αφιέρωμα που εξετάζει το σύστημα του Σοσιαλισμού, μια οικονομική και κοινωνική θεωρία με αρκετά διαφοροποιημένες μεταξύ τους ερμηνείες και τάσεις από τη γένεσή της μέχρι τον 21ο αιώνα στην ταινία των Ιταλών Enrico Parenti και Stefano Liberti, μας πηγαίνει ένα Παρθενικό Ταξίδι – Ακραίας επιβίωσης με τη ματιά των Jakes Jordaan και Johnny Beechler στον υπό εξαφάνιση πληθυσμό Λευκών καρχαριών της Νότιας Αφρικής.

Μια σοκαριστική καταγραφή του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη μέσα από το φακό του Αμερικανού Jeff Orlowski στο ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας τους παγετώνες», στο οποίο ακολουθεί το φωτογράφο του National Geographic, James Balog, στο ταξίδι του στην Αρκτική. Το φετινό ειδικό αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από το έργο Αμερικανού σκηνοθέτη Eric Simon που τολμά και ρωτά αν υπάρχει τελικά λύση και θέτει το απλό ερώτημα: «Τι να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή;», αφού τις επιπτώσεις της έχουν αναμφίβολα πλέον βιώσει πολλές οικοσυστήματα και κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη. Επιπτώσεις που μεταφέρει το ντοκιμαντέρ «Before the flood/Πριν από την πλημμύρα» του Fisher Stevens από τις ΗΠΑ, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το National Geographic και τη συμμετοχή του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Leonardo Di Caprio, ενώ το εξίσου βαρύ φορτίο της επιστροφής στην κανονικότητα για τους «Ανθρώπους μετά τη φωτιά» καταγράφει η Χαρά Μπουργάνη, που περιγράφει την οδύσσεια ενός εκ των επιζώντων της πολύνεκρης φωτιάς στο Μάτι της Αττικής το 2018.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής τίθεται υπό συζήτηση και δύναται να αποτελέσει μια προτροπή δράσης υπέρ του «σπιτιού» που μοιραζόμαστε όλοι! Συγκεκριμένα, μετά το ντοκιμαντέρ Soyalism, λίγα λεπτά μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Στάθης Παπαδόπουλος από την SOS Κυπαρισσιακός, μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία με κάθε τρόπο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών που τον αγκαλιάζουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με προβολή ενημερωτικού υλικού και ομιλία. Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα ολοκληρωθεί στις 7.00 μ.μ., από την κα Στελλίνα Κουλουζάκη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 19/1), οι προβολές συνεχίζονται με δυο ταινίες –ντοκιμαντέρ που συγκλονίζουν. Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Δανόπουλος μας παίρνει από το χέρι για μια περιπλάνηση στον «αιχμηρό» κόσμο των πορνείων της Αθήνας με τη «Ρίτα» και οι Nicolas Blies, Stephane Hueber-Blies μέσω του συγκλονιστικού project “Zero Impunity / Μηδενική ανοχή» θίγουν την ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου.

Το αυριανό πρόγραμμα 

Ακραία επιβίωση – Παρθενικό ταξίδι

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (11:00)

Σκηνοθεσία: Jakes Jordaan, Johnny Beechler

Κυνηγώντας τους παγετώνες

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (12:00)

Σκηνοθεσία: Jeff Orlowski

Σογιαλισμός

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (14:00), Δημητσάνα 23/1 (17:30)

Σκηνοθεσία: Enrico Parenti, Stefano Liberti

Πριν από την πλημμύρα

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (16:00)

Σκηνοθεσία: Fisher Stevens

Τι να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή;

Παρουσία σκηνοθέτη

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (18:00)

Σκηνοθεσία: Eric Simon

Άνθρωποι μετά τη φωτιά 

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (19:30), Τρίπολη 19/1 (21:00)

Σκηνοθεσία: Χαρά Μπουργάνη

Παρουσία σκηνοθέτιδος

Ρίτα 

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (20:30)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δανόπουλος

Μηδενική ανοχή

Προβολές: Καλαμάτα 21:00

Σκηνοθεσία: Nicolas Blies, Stephane Hueber-Blies

-Προβολές στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο.