«Οι Γερμανοί ξανάρχονται» στο σανίδι του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

«Οι Γερμανοί ξανάρχονται»  στο σανίδι του Πνευματικού Κέντρου  Καλαμάτας

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 

 
Οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, μόνο όμως για τις ανάγκες της παράστασης που θα δώσει από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, καθημερινά, στις 9.30 το βράδυ, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του θεατρικού σχήματος, Γ. Παντελόπουλος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πως ένα μέρος από τα έσοδα θα διατεθεί στα παιδικά χωριά SOS, των οποίων τα παιδιά φιλοτέχνησαν τόσο την αφίσα της παράστασης όσο και το εξώφυλλο του προγράμματος, ενώ θα υπάρχει και μία πρωτοτυπία, αφού οι άνεργοι, με κάρτα ανεργίας, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν την πρόβα τζενεράλε, αύριο στις 9.30 το βράδυ, καθώς δε θα διαφέρει σε τίποτε από την κανονική παράσταση. Ειδικά για την πρόβα τζενεράλε, κάλεσε όσους άνεργους θα ήθελαν να την παρακολουθήσουν, να βρίσκονται στο Πνευματικό Κέντρο στις 9.00 αύριο το βράδυ.                    
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το ΜΕΘ είχε την ευτυχή συγκυρία να συνεργαστεί για 7η φορά με τον Ι. Καλατζόπουλο, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο.
Ο κ. Παντελόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Βενετσάνο Μπαλόπουλο για τα σκηνικά και τα κοστούμια, στη Σβετλάνα Ομπρατσόβα για τα χορευτικά, την Π.Ε. Μεσσηνίας και όλους όσοι συνέβαλαν στην παράσταση με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Άφησε τελευταίους τους ηθοποιούς, χαρακτηρίζοντας τον παρακείμενο Βασ. Αντωνόπουλο ως το Νέστορα του ΜΕΘ, στον οποίο βασίζεται το θεατρικό σχήμα.
Τέλος, ανέφερε πως το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ το κανονικό και 7 το μειωμένο, ενώ ζήτησε να γίνει προαγορά εισιτηρίων, για να μην υπάρχει πρόβλημα συμπίεσης με τους θεατές.
 
Ι. Καλατζόπουλος
Χείμαρρος ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ι. Καλατζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΜΕΘ, τους σχεδόν συγγενείς του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για υπερπαραγωγή, παρά την κρίση, εγκωμιάζοντας έτσι τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΜΕΘ για τη λειτουργία τους και μίλησε στη συνέχεια για την επαφή και γνωριμία του με τον Αλέκο Σακελλάριο, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση, αφού είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί έργο του αγαπημένου του ανθρώπου.
Επισήμανε δε την προσπάθεια των ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι, παρά την εποχή του άκρατου ατομικισμού, ασχολούνται με το κοινό, ενώ ευχαρίστησε τους αφανείς «ήρωες» της προσπάθειας. Τέλος, είπε πως το έργο θα έχει πρωτότυπη μουσική.
 
Βασίλης Αντωνόπουλος
Από την πλευρά του, ο ερασιτέχνης ηθοποιός, Βασ. Αντωνόπουλος, γνωστοποίησε πως θα είναι η τελευταία του παράσταση, μετά 35 χρόνια, και την αφιέρωσε τόσο στον κόσμο της Καλαμάτας όσο και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι, όπως είπε, αδικήθηκαν τελευταία και χτυπιούνται αλύπητα. Ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΜΕΘ, αλλά και το δάσκαλο Ι. Καλατζόπουλο, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν στο θίασο.