Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Μια διοργάνωση που… προσθέτει στο πολιτιστικό μας προϊόν

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Μια διοργάνωση που…  προσθέτει στο πολιτιστικό μας προϊόν

Στην αναγκαιότητα στήριξης διοργανώσεων αντίστοιχων με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο για 6η χρονιά πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, εστίασε κατά το χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο τα τελευταία χρόνια και με τη στήριξη του Δήμου έχει ενισχυθεί, με το δήμαρχο να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο ειδικό αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ που σχετίζεται με το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (17-27 Ιανουαρίου), θα προβληθούν 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες. Επίσης θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, αλλά και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Φέτος το ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή τη Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Ολλανδό βραβευμένο σκηνοθέτη Robert Rombout.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό Starting with Fragments των Omar Shalash και Robert Dobe γύρω από το θάνατο του δημοσιογράφου Tamer Alawam στη Συρία, το συγκλονιστικό Zero Impunity για την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, των Nicolas Blies και Stephane Hueber-Blies, καθώς και το ολλανδικό Mrs. Faber των Job Tichelman και Hjalmar TimIlmer, για τη ζωή ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκίνησε δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.