Έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στην εμφάνιση της FYROM ως «Μακεδονία»


Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας με την αναφορά της γείτονος χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη ψευδεπίγραφη και παράνομη ονομασία «Μακεδονία».
Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της κοινής δήλωσης έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 14ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσαν το ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργεί στον τόπο η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών, ιδίως από την ασιατική ήπειρο, και προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο και προσφέρει τη βοήθειά Της προς κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν κοιτά χρώματα και εθνικότητες. Δεν μπορεί, όμως – τηρώντας κατά τα λοιπά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη του Δουβλίνου- να μη θέσει το σημαντικό ζήτημα της προώθησης των μεταναστών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της βαθιάς κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Για το όλο θέμα πρέπει να επιληφθεί πάραυτα η Ε.Ε. και ο αρμόδιος Επίτροπος».
Όλες οι Εκκλησίες συντάχθηκαν στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποδεχόμενες τη σχετική δήλωση.
 
Λα.Ο.Σ. Μεσσηνίας
Στο μεταξύ, η Ν.Ε. του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού Μεσσηνίας εκφράζει τα συγχαρητήριά της στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την έγκυρη και  πετυχημένη αντίδρασή του κατά τις εργασίες της 14ης Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στην Πράγα.
Μετά την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και του Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, αποσύρθηκε χάρτης που εμφάνιζε την Ευρώπη, από τον οποίο «απουσίαζε» η Κύπρος και εμφάνιζε τη FYROM ως «Μακεδονία».
«Ευχόμαστε η αντίδραση αυτή του μητροπολίτη μας να βρει μιμητές και άλλους Έλληνες αξιωματούχους, όποτε αυτό χρειαστεί» αναφέρεται σε σχετική δήλωση.