Ελένη Ψυχούλη: «Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το αυτονόητο της καθημερινότητάς μας»

Ελένη Ψυχούλη: «Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το αυτονόητο της καθημερινότητάς μας»

Απόψε θα βρεθεί στο «Βιβλιόπολις», παρέα με το φίλο της Βασίλη Καλλίδη, η «γνωστή της κουζίνας», δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για τη μαγειρική, το ελαιόλαδο, αλλά και την αποψινή εκδήλωση.
 
-Πότε και πώς μπήκατε στο χώρο της κουζίνας επαγγελματικά;
Δεν έχω μπει ποτέ επαγγελματικά στο χώρο της κουζίνας. Εξακολουθώ να είμαι μια δημοσιογράφος και μαμά που μπαίνει στην κουζίνα μόνο από χόμπυ, για να μαγειρέψει για τους αγαπημένους της ανθρώπους.
 
Γιατί κυριάρχησε αυτό το είδος εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση;
Η εικόνα του φαγητού είναι ηδονή. Πρωτογενής χαρά. Και στους δύσκολους καιρούς ο κόσμος χαλαρώνει βλέποντας μια κουζίνα που μαγειρεύει νοστιμιές.
Επιπλέον, πολλές εκπομπές, όπως η δική μου, δίνουν λύσεις και ιδέες για το καθημερινό τραπέζι και την οικονομία του.
 
-Πόση σημασία έπαιξε η τηλεόραση στη στροφή πολλών προς τη μαγειρική;
Δεν ξέρω πόσο επηρεάζει η τηλεόραση, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον περισσότερα παιδιά ακολουθούν το δρόμο της επαγγελματικής κουζίνας, κάτι που θεωρώ πολύ καλό, αντί να γίνονται όλοι οικονομολόγοι και δικηγόροι.
 
-Ο Έλληνας πώς έχει μάθει να τρώει γενικότερα;
Ο Έλληνας παλιά ήξερε να τρώει. Δυστυχώς, με τα χρήματα και το life style αφήσαμε πίσω τη σοφή κουζίνα της γιαγιάς, η οποία, εκτός από νοστιμιά, σημαίνει υγεία, γερό μυαλό, οικονομία, αλλά και πολιτισμό.
 
-Οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν εγκαταλείψει την κουζίνα;
Με το πρόσχημα ότι δεν προλαβαίνουν επειδή εργάζονται σκληρά, πολλές δεν πολυμπαίνουν στην κουζίνα. Ωστόσο, το σπιτικό μαγείρεμα δε θέλει χρόνο. Μόνο οργάνωση και έξυπνες λύσεις. Η κρίση πλέον επιστρέφει πολύ κόσμο στην κουζίνα. Άντρες, γυναίκες, αλλά και εφήβους.
 
-Η περίφημη γκουρμέ κουζίνα είναι ανάγκη ή μόδα;
Η γκουρμέ κουζίνα είναι πειραματισμός. Εγώ μπορεί να μην την πολυσυμπαθώ, όμως, για να εξελιχθεί μια εθνική κουζίνα και να επιβιώσει στο χρόνο, έχει απόλυτη ανάγκη από τη δημιουργικότητα.
 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
-Ποια η γνώμη σας για το ελαιόλαδο; Μπορεί να είναι η βάση για όλα;
Το ελαιόλαδο είναι υγεία, νοστιμιά και η βάση της διατροφής μας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε σ’ αυτό, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ποιοτικό-ναι, δυστυχώς, ο νεοέλληνας δεν ξέρει από καλό λάδι. Και μπαίνει παντού: στα αλμυρά αλλά και στα γλυκά.
 
-Γιατί η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταφέρει να κυριαρχούν σε αυτό το κομμάτι;
Η Ιταλία και η Ισπανία είχαν κρατική πολιτική και σωστό μάρκετινγκ. Εμείς τώρα μπαίνουμε σε αυτό. Και πάλι μόνος του ο ιδιωτικός τομέας. Το κράτος δε βοηθά.
 
-Πώς σας φαίνεται να είναι είδος πολυτελείας σε ελληνικά σπίτια το ελαιόλαδο;
Το θεωρώ γελοίο. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι το αυτονόητο της καθημερινότητάς μας. Αν, τελικά, μας απασχολεί η υγεία μας.
 
-Τι πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μεγάλος μάγειρας;
Αγάπη και μόνον αγάπη. Να έχει αντοχές στη σκληρή δουλειά, να μη φοβάται τους πειραματισμούς, να δουλεύει τη φαντασία του.
 
-Μιλήστε μας για την αποψινή εκδήλωση.
Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί μαζί με τον κολλητό μου φίλο, Βασίλη Καλλίδη, θα παρουσιάσουμε τα βιβλία μας, αφού έχουμε την τύχη να είμαστε στον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση