“Πράσινο” φως για κατεδάφιση παραπηγμάτων στην Αγία Τριάδα


Με προσφυγή στην Ε.Ε. απείλησε ο Π. Νίκας

Αν δε δοθούν Μπιρμπίτα και Μακαρία στους αθίγγανους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον δεν αποδοθούν στους αθίγγανους τα ακίνητα στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία, που πληρώθηκαν το 2002 από κοινοτικά κονδύλια και δε χρησιμοποιούνται για το σκοπό που αγοράστηκαν, αφού είναι ο μοναδικός χώρος που τους ανήκει, άφησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Θα προηγηθεί ωστόσο, όπως είπε, ενημέρωση της κυβέρνησης.
Η απειλή της προσφυγής διατυπώθηκε, όταν ανακοίνωσε πως με απόφασή του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ. Διδασκάλου, ενέκρινε «την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός του εγκεκριμένου σχεδίου Καλαμάτας, με μέσα που θα διατεθούν από το Δήμο Καλαμάτας και με δική του ευθύνη και επίβλεψη».
Η απόφαση Διδασκάλου αφορά στον οικισμό αθιγγάνων στην περιοχή Αγίας Τριάδας, πίσω από το Πολυκλαδικό Λυκείου. Η απόφαση θέτει ως προϋπόθεση να ληφθεί υπόψη «σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας». Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προστασία των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι αθίγγανοι.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε πως «υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων», τονίζοντας πως ο χώρος όπου θα μετακινηθούν «δεν μπορεί να είναι άλλος χώρος από την Μπιρμπίτα και τη Μακαρία».
Πρόσθεσε πως θα πρέπει «οι αθίγγανοι να τύχουν της αναγκαίας υποστήριξης, να μην περιφέρονται σε ποτάμια, να μην εγκαθίστανται σε δρόμους», ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα Καλαμάτας και θα ζητήσει την υποστήριξη του κράτους με το αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό, ώστε να γίνει η κατεδάφιση του παράνομου οικισμού των αθιγγάνων πίσω από το Πολυκλαδικό, όλα τα παραπήγματα του οποίου έχουν κριθεί ως αυθαίρετα.
Χ.Χ.