Με υπερηφάνεια και λαμπρότητα γιόρτασε η Καλαμάτα (φωτογραφίες & βίντεο)


 

Τρίτο στην Ελλάδα… Πρώτο στις καρδιές όλων των Μεσσήνιων

 

 

 

Του Νίκου Μπαλόπουλου

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 

Είναι στιγμές που χαρίζει ο αθλητισμός και που μένουν βαθιά χαραγμένες,  αναλλοίωτες από το πέρασμα των χρόνων, που κάνουν όλους όσοι τις βιώνουν να αισθάνονται απίστευτα τυχεροί. Τέτοιες στιγμές λοιπόν έζησαν τα παιδιά της ομάδας μπάσκετ του 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας, στο Final Four του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Λυκείων Αγοριών, που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Κοζάνη και που ολοκληρώθηκε, με τον Μεσσηνιακό αθλητισμό ν’ ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Μπορεί να μην ανέβηκε στα… ουράνια, όμως με βάση τα δεδομένα, η συγκεκριμένη τρίτη θέση είναι για όσους γνωρίζουν πρωτιά και τίτλος. Το λέμε αυτό γιατί τα δύο Λύκεια που έφθασαν στον τελικό, είναι ιδιωτικά και λειτουργούν σε επαγγελματικά επίπεδα, έχοντας μοναδικό στόχο τη διάκριση στο θεσμό.

Σ’ αντίθεση με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και Δούκα, οι πιτσιρικάδες του 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας προσπάθησαν να χτίσουν βασιζόμενοι στην παρέα, το καλό κλίμα και το ταλέντο που είναι η αλήθεια ότι έχουν μπόλικο. Δεν είναι μικρό πράγμα να τερματίζει ένα σχολείο της περιφέρειας, στη συγκεκριμένη της Μεσσηνίας, στην 3η θέση της Ελλάδος, και στην πρώτη ανάμεσα στα δημόσια Λύκεια ολόκληρης της χώρας.

Τεράστια λοιπόν η επιτυχία και λογική η υποδοχή ηρώων που επεφύλαξαν χθες το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του 3ου ΓΕΛ, φίλοι, συμμαθητές, γονείς αλλά και καθηγητές. Μπορεί η ώρα να μην επέτρεψε τη μεγάλη ροή του κόσμου – η επίσημη τελετή θα γίνει στο χώρο του σχολείου από τους μαθητές του Λυκείου προς τους συμμαθητές του – ωστόσο τα χαμόγελα, η ικανοποίηση και το επιστέγασμα της προσπάθειας, κάλυψε οτιδήποτε άλλο.

Πρώτος βγήκε από το λεωφορείο ο πρωτεργάτης της επιτυχίας Χρήστος Πολιτόπουλος, που εξελίσσεται σε  πολυνίκη του θεσμού, και ακολούθησαν οι μαθητές – αθλητές και ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής Αργύρης Ζαμανάκης, που ηγήθηκε της αποστολής στην Κοζάνη. Όλοι τους έπεσαν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, που τους περίμεναν με ανυπομονησία και πολλά χαμόγελα, για να ζήσουν μαζί μια ξεχωριστή, όμορφη και παντοτινή ανάμνηση.

Μεγάλη ικανοποίηση για τον Χρήστο Πολιτόπουλο, που δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του… «Είναι μια τεράστια επιτυχία, το σχολείο μας είναι το πρώτο δημόσιο σ’ όλη τη χώρα. Το 3ο Καλαμάτας έχει ιστορία στο Σχολικό Αθλητισμό, μεγάλη δυναμική και πολλά παιδιά ν’ ακολουθούν. Ελάχιστοι περίμεναν το επίτευγμα αυτό, εμείς όμως προσπαθήσαμε και κατά την εξέλιξη του θεσμού πιστέψαμε στο στόχο.  Είναι μια μεγάλη επιτυχία που ανοίγει ορίζοντες στα παιδιά και χαίρομαι που έπαιξα ένα μικρό ρόλο σ’ αυτό», τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ο γυμναστής – καθηγητής του σχολείου, ενώ εξίσου ικανοποιημένος ήταν και ο κ.  Ζαμανάκης… «Νομίζω ότι δίκαια ήρθε η επιτυχία και ανήκει 100% σ’ αυτά τα παιδιά. Το άξιζαν και μπράβο τους. Είναι μια σπουδαία ανάμνηση, την οποία θα θυμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», είπε ο προϊστάμενος του γραφείου Φ.Α., που έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε ομιχλώδες τοπίο και αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων.

Όσον αφορά τους μεγάλους πρωταγωνιστές, οι αναφορές των Νίκου Παπουτσή και Γιώργου Πολιτόπουλου ήταν σαφείς και αντιπροσωπευτικές του κλίματος… «Ήμασταν μια οικογένεια και σ’ αυτό πατήσαμε. Όταν ξεκίνησε το ταξίδι δεν σκεφθήκαμε ότι θα φθάναμε μέχρι εδώ, όμως τα καταφέραμε και αισθανόμαστε υπέροχα. Αφιερώνουμε την επιτυχία σ’ όλο το σχολείο, την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, τους γονείς μας και όλους όσοι πίστεψαν σ’ εμάς», δήλωσαν στο «Θάρρος» δύο από τους πλέον ταλαντούχους αθλητές που διαθέτει αυτή τη στιγμή το μεσσηνιακό μπάσκετ.

 

Οι δώδεκα… υπέροχοι και αυτοί που… συνεχίζουν

Δεν ήταν μόνο οι Παπουτσής και Πολιτόπουλος που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του ταξιδιού. Κοντά τους ήταν οι Γιώργος Μαυροειδής ,Χρήστος Κωστάκης, Κώστας Αθανασόπουλος, Βασίλης Φιλιππόπουλος, Γιώργος Πουλουπάτης και οι Γιώργος Πολίτης, Ηλίας Ρούσσος, Περικλής Μουτζούρης, Παναγιώτης Λώλος και Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, με το δεύτερο γκρουπ να έχει πολύ μέλλον  και δύο χρόνια επιπλέον συμμετοχής. Μαζί με τους έξι αυτούς μικρούς, που πηγαίνουν 1η  Λυκείου, και ο Νίκος Παπουτσής, που έχει ένα ακόμη χρόνο μπροστά του.

Η επιτυχία της Κοζάνης ήταν η μεγαλύτερη στο μπασκετικό αθλητισμό του Νομού τα τελευταία χρόνια. Λέτε οι πιτσιρικάδες που θα συνεχίσουν, να μας χαρίσουν ακόμη μεγαλύτερα πράγματα;

 

*Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ το όνομα του Γιώργου Μαυροειδή στους συντελεστές της μεγάλης διάκρισης που πέτυχε η ομάδα μπάσκετ του 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας στην Κοζάνη, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα Λυκείων.

Ο ύψους 2,03 μπασκετμπολίστας πέτυχε μάλιστα 4 πόντους στον μικρό τελικό, ενώ είχε συμβολή σε όλη την μεγαλειώδη πορεία της καλαματιανής ομάδας.