Αναποτελεσματικές οι δράσεις δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων
Εκτός από την επιθεώρηση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και το πόρισμά του για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο με τα σκουπίδια, ένας ακόμη φορέας κρίνει ως ανεπαρκή τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της δεματοποίησης.
Συγκεκριμένα, την ανησυχία του για τη συνεχή και ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, παρά και την πιο πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), τονίζοντας ότι με πρακτικές όπως η δεματοποίηση και η προσωρινή αποθήκευση σκουπιδιών, «δε διαφαίνεται έστω και προσωρινή επίλυση του προβλήματος».
Συγκεκριμένα, ο ΣτΠ επισημαίνει πως «δε διασφαλίζεται ότι ο εκάστοτε προσωρινός χώρος δεματοποίησης – αποθήκευσης δε θα μετατραπεί σε νέο ΧΑΔΑ, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκπόνησης των μελετών, της επιλογής του χώρου, της δημοπράτησης, της κατασκευής και της αποδοτικής λειτουργίας των έργων του εκάστοτε Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)».
Προσθέτει ότι «ένας χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεν παύει να χρήζει αναγκαίων υποδομών (“γήπεδου”, εγκαταστάσεις διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου)», ενώ εξηγεί ότι «η δεματοποίηση – προσωρινή αποθήκευση αποτελεί συνοδό ενδιάμεσο έργο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, πριν από την τελική διάθεση». Γι’ αυτό υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω έργα «δε συνιστούν από μόνα τους έργα υποκατάστασης των ΧΑΔΑ, καθώς προϋποθέτουν ύπαρξη τελικού αποδέκτη ή άλλου τρόπου τελικής διάθεσης».
Ένα ακόμη καμπανάκι για τα σκουπίδια στην Πύλο
Δείτε επίσης.
«Τελικά έμαθα τι ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα: οικονομικά προβλήματα»
ΣτΕ και Συνήγορος του Πολίτη βάζουν στο μικροσκόπιο την κοινόχρηστη οδό
Παιδιά, έφηβοι και social media
Σύμβαση για την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου με τον Φλωρίδη και τον Δήμα στην Καλαμάτα
Σύλλογος Οικοτρόφων Καλαμάτας: «Πετάνε στον δρόμο φοιτήτρια πολύτεκνης οικογένειας»
Η “Κιβωτός του Λόγου. Τέχνη και Γραφή”
Φεστιβάλ Κορώνης: «Ονειρικές Χορδές» αύριο στην Ελεήστρια
«Κατασκοπευτική επιχείρηση» για τα σκουπίδια στην Αγορά
Τοπικά 02.10.2026, 22:15
Πριν 94 χρόνια
Τοπικά 02.10.2026, 22:00
Η Μάνη δεν είναι ένα μεγάλο οικόπεδο
Τοπικά 02.10.2026, 21:30
Δημόσια χρηματοδότηση για τα έργα ύδρευσης στην Κυπαρισσία
Τοπικά 02.10.2026, 21:00
Υπογράφεται τον Οκτώβριο η σύμβαση ΣΔΙΤ για το Μιναγιώτικο φράγμα
Τοπικά 02.10.2026, 20:34
Ο καιρός αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα
Τοπικά 02.10.2026, 20:27
Σεισμική δόνηση κοντά στον Μελιγαλά – Αίσθηση και στην Καλαμάτα
Τοπικά 02.10.2026, 20:00
Ταΰγετος: Αυτή τη φορά ο δρόμος θα κλείσει και στην πραγματικότητα…
Τοπικά 02.10.2026, 19:30
Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: Εθελοντική αιμοδοσία στο 3ο ΓΕΛ
Φόρτωση…



