Χωρίς άδεια λειτουργίας οι Βιολογικοί Φιλιατρών και Κυπαρισσίας…


Χωρίς νόμιμη και εγκεκριμένη άδεια λειτουργίας παραμένουν μέχρι και σήμερα οι Βιολογικοί Καθαρισμοί Φιλιατρών και Κυπαρισσίας! Όσο απίστευτο και αν φαίνεται αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για το Βιολογικό Καθαρισμό Φιλιατρών, είναι ωστόσο απολύτως αληθινό και ειπώθηκε επισήμως στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, στις απαντήσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια και του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σαμπαζιώτη σε ερωτήσεις του Σαράντου Κουκούμη και του Θανάση Πετρόπουλου! Το γεγονός ότι οι δύο Β.Κ. δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, από μόνο του προκαλεί εύλογα ποικίλα ερωτηματικά και για την ίδια τη λειτουργία του δήμου Τριφυλίας και τους ασκούντες τη δημοτική εξουσία και διαχείριση – εποπτεία των Βιολογικών Καθαρισμών, οι οποίοι μάλιστα δεν το γνώριζαν καν αλλά το έμαθαν, άκουσον – άκουσον, μετά από έλεγχο  Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και αναδεικνύει πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους στα πλαίσια των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων! Και, αν μεν για τον Βιολογικό της Κυπαρισσίας υπάρχει, μια κάποια “δικαιολογία” επειδή πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία, για το Βιολογικό Καθαρισμό των Φιλιατρών δε μπορεί να “ευσταθεί” καμία απολύτως δικαιολογία αφού είναι ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από χρόνια και το οποίο, ωστόσο, μόλις τον Οκτώβριο παρέλαβε ο δήμος Τριφυλίας! Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης ανέφερε στο Σώμα «έγγραφο της ΔΕΥΑΚΥ για παράνομη διάθεση αποβλήτων του δικτύου αποχέτευσης που μιλάει για κάποιες αναλύσεις που έχουν γίνει από δείγματα του Βιολογικού που παρουσιάζεται μεγάλη ποσότητα αφρολάσπης,…» και ρώτησε «ο βιολογικός καθαρισμός δεν τα επεξεργάζεται αυτά τα λάδια; Πού πάσχει και σήμερα κινδυνεύει η λειτουργία του Β.Κ. και απειλεί η ΔΕΥΚΑΥ με πρόστιμα σε όσους ρίχνουν τα λάδια στο Βιολογικό;». Με τη σειρά του, ο Θανάσης Πετρόπουλος, σημείωσε πως, «ο χρόνος παράδοσης του έργου (σ.σ. Β.Κ.) τελειώνει, φτάνει, οσονούπω θα κλείσει αυτή η δοκιμαστική λειτουργία. Θα είμαστε έτοιμοι τότε να τον λειτουργήσουμε» και ρώτησε το δήμαρχο «πότε θα συσταθεί ο νέος φορέας του δήμου Τριφυλίας ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί και το Βιολογικό;» και «Εφόσον λειτουργεί ο Βιολογικός, τι γίνεται με τη λυματολάσπη; Λειτουργεί ο Βιολογικός; Και πού πάει η λυματολάσπη;».

Βιολογικός Καθαρισμός Κυπαρισσίας – Λυματολάσπη

Απαντώντας ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι, πριν από δύο εβδομάδες έκανε ελέγχους ένα κλιμάκιο – ΚΕΠΠΕ – μετά από καταγγελίες για εναπόθεση λάσπης του Βιολογικού στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου. «Στον έλεγχο που έγινε στις εγκαταστάσεις παρατηρήθηκε μικρή ποσότητα αφρών στο τελικό σημείο εξόδου των λυμάτων» που οφείλεται, όπως είπε «σε αυξημένη περιεκτικότητα λιπών στα λύματα», είπε, γι’ αυτό η ΔΕΥΑΚΥ έστειλε την επιστολή, ενώ συμπλήρωσε πως κανένας Β.Κ. δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας λιπών. Σχετικά με το εάν λειτουργεί ο Βιολογικός, απάντησε ότι, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, δεν υπήρξε κανένας δείκτης διαταραγμένος και καμία μέτρηση τέτοια η οποία να υποδεικνύει πιθανή δυσλειτουργία του Β.Κ. Για, δε, τη λυματολάσπη, ο κ. Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χημικής σύστασης της λυματολάσπης, αυτή η λυματολάσπη βρίσκεται μέσα στα όρια της ΚΥΑ που θεωρείται εδαφοβελτιωτικό προιόν και όχι ρυπαίνουσα και ότι αποδεδειγμένα δε γίνεται ρύπανση του περιβάλλοντος, για να παρέμβει ο Σαράντος Κουκούμης ρωτώντας εύστοχα, «τότε γιατι πάμε στο Αλιμάκι;». Ακόμη ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωσε πως το Δ.Σ. θα πρέπει να πάρει απόφαση για επαναπροσδιορισμό και των ορίων της ΔΕΥΑ αλλά και των αρμοδιοτήτων που θα έχει η νέα ΔΕΥΑ, που θα αναλάβει και τη λειτουργία του Β.Κ.. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του στο γεγονός ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Κυπαρισσίας δεν έχει άδεια λειτουργίας καθώς όπως είπε, «Στις διαδικασίες αυτές, που ξεκινήσαμε τώρα, με αφορμή την καταγγελία, ολοκληρώνεται και η επίσημη αδειοδότηση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού η οποία δεν έχει γίνει μέχρι τώρα! Δηλαδή, από το υπουργείο Βιομηχανίας, μέχρι τώρα, είχαμε μόνο άδεια εγκατάστασης! Δεν είχαμε άδεια λειτουργίας!». «Δηλαδή», ρώτησε σύμβουλος εκτός μικροφώνου, «αν δεν γινόταν η καταγγελία και ο έλεγχος δε θα γνώριζαν στο δήμο ότι δεν έχει άδεια ο Βιολογικός;».

 Βιολογικός Καθαρισμός Φιλιατρών

Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στο Βιολογικό Καθαρισμό Φιλιατρών, που επίσης δεν έχει άδεια λειτουργίας, και άφησε σαφέστατες αιχμές προς τη ΔΕΚΕ, την περιφέρεια αλλά και τους πρώην δημάρχους της πόλης, αν και απέφυγε συγκεκριμένη προς τους τελευταίους αναφορά. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Κόλλιας πως, «Ο Βιολογικός των Φιλιατρών ξεκίνησε – αν θυμάμαι καλά – το 1993 και το έργο αυτό δεν ήταν έργο του δήμου, ήταν έργο της ΔΕΚΕ, της περιφέρειας. Απ’ το 1993 μέχρι σήμερα έχουνε περάσει 20 χρόνια. Από το 1993 μέχρι και σήμερα, και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατι οι ελεγκτές περιβάλλοντος δεν ήρθαν μόνο στην Κυπαρισσία, πήγαν και στο Βιολογικό των Φιλιατρών και μας ζητήσανε να τους δώσουμε τα στοιχεία, άδεια για το Βιολογικό των Φιλιατρών δεν υπάρχει, άδεια οικοδομής για το κτίριο του Βιολογικού δεν υπάρχει, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέραν της προσωρινής που είχε δοθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει! Όλα αυτά τώρα, συσσωρευμένα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς! Και βγήκε και ένα τεράστιο πρόβλημα εκεί, έξω από τη λειτουργία του Βιολογικού, σε ένα σημείο του αντλιοστασίου. Βρισκόμαστε λοιπόν κάτω από πολύ μεγάλη περιβαλλοντολογική πίεση. Η τεχνική μας υπηρεσία, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει στείλει χαρτιά στην Περιφέρεια ζητώντας παράταση ή νέα έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και ακόμα εκειπέρα το θέμα βρίσκεται σε καθυστέρηση. Έχουμε, λοιπόν, τεράστια προβλήματα. Το έργο του Βιολογικού των Φιλιατρών, σας είπα ξεκίνησε το 1993 και παρελήφθη τον Οκτώβρη του ’12! Είκοσι χρόνια κανείς δεν παραλάμβανε τίποτα! Καταστάσεις απαράδεκτες…». Ο κ. Κόλλιας, συμπλήρωσε πως, για τις αναλύσεις αυτού που βγαίνει από το Β.Κ. «είναι στα όριά του». Σημειώνουμε, πάντως, πως, όπως έχουμε γράψει από τις 16 Δεκεμβρίου στο «Θ» για το Βιολογικό Καθαρισμό Φιλιατρών,  «οι Π.Ο. εγκρίθηκαν το 2003 και έχουν λήξει από τις 31-12-2005, ενώ έκτοτε έχουν περάσει 7 χρόνια. Η σχετική ελληνική νομοθεσία έχει αλλάξει χωρίς να έχουν αλλάξει, τροποποιηθεί και ενσωματωθεί οι διατάξεις των Π.Ο. σε αυτή»…

 Του Ηλία Γιαννόπουλου