Ανακατατάξεις και πιθανοί τριγμοί στην πλειοψηφία του Δ.Σ. Μεσσήνης


 

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ένα ιδιαιτέρως δύσκολο και πολύπλευρο πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου μειώνονται κατά δύο οι αντιδήμαρχοι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την εκλογή για την ανάδειξη νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να ταράξει ακόμη περισσότερο τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο χώρο της Δημοτικής Αρχής.
Προς επίρρωση του τελευταίου, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, η ένταση ήταν εκείνη που χαρακτήρισε την τελευταία συνεδρίαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης στις 29 Νοεμβρίου. Τότε που καθυστέρησε η πλειοψηφία να προσέλθει στη συνεδρίαση, με αιτία τη διαφωνία που καταγράφηκε ως προς τη θέση του γενικού γραμματέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε αντίδραση από 4-5 συμβούλους, που όμως δεν καταγράφηκε στη συνεδρίαση της πλειοψηφίας (το αποκαλούμενο προσυμβούλιο), με αποτέλεσμα να διατυπωθούν και άσχημοι χαρακτηρισμοί από ένα σύμβουλο, ο οποίος επέμενε μέχρι το τέλος στην άποψή του, σε αντίθεση με τους άλλους, που τελικά δεν την εξέφρασαν.

Αλλαγές με προεκτάσεις
Με δεδομένο ότι ο σημερινός πρόεδρος Κ. Ρούτσης δε θα συνεχίσει και για την επόμενη περίοδο, πιθανότεροι αντικαταστάτες του φέρονται οι Φώτ. Πουρναράς και Φώτ. Αντωνόπουλος. Όμως, στο «παιχνίδι» φέρεται πιθανή και η υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της ΚΕΑΔΗΜ, Ηλία Πατσιώτη, από το Τρίκορφο, ο οποίος είναι ήπιων τόνων, με συμπάθειες από όλες τις πτέρυγες.   
Όσον αφορά στους αντιδημάρχους, θεωρείται πιθανό πως θα μείνουν εκτός καθηκόντων οι Γ. Στραβόλαιμος, Σπ. Κοντοθανάσης, Αναστ. Ηλιόπουλος και Νικ. Φύκιρης.

Αν ο κ. Ηλιόπουλος δε συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, θεωρείται πιθανή η αντικατάστασή του από τον Γ. Δαβίλα (προέρχονται και οι δύο από τη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης).
Αν αποχωρήσει ο κ. Νικ. Φύκιρης, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει η θέση κενή (δεν έχει εκλεγεί άλλος από τη Δημοτική Ενότητα Αίπειας).
 

Αν αποχωρήσει ο κ. Στραβόλαιμος, πιθανότεροι αντικαταστάτες του φέρονται οι Φώτ. Πουρναράς και ο Παν. Γιαννόπουλος.

Όμως, αν παραμείνει στη θέση του ο κ. Φύκιρης και τεθεί εκτός ο κ. Στραβόλαιμος, τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Φώτ. Πουρνάρας. Λόγω της πολυάριθμης ύπαρξης συμβούλων – εκπροσώπων της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι όποιες αλλαγές δε θα είναι «αναίμακτες». Κατά τους πληροφοριοδότες μας, ο κ. Στραβόλαιμος θέλει να παραμείνει στη θέση του, ενώ αξιώσεις μπορεί να εγείρει και ο κ. Γιαννόπουλος. Κι αυτό, γιατί ο τελευταίος βγήκε πρώτος σε ψήφους στο Πεταλίδι, ενώ ο πρώτος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από όλη τη Δημοτική Ενότητα.

Στην περίπτωση αποχώρησης του κ. Κοντοθανάση, ως μόνη υποψηφιότητα για τη θέση φαίνεται αυτή του κ. Ι. Τσούση. Αν, όμως, συμβεί αυτό, δε θα υπάρχει εκπροσώπηση από τη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος.
Από τη θέση του θεωρείται αμετακίνητος ο Ι. Μπρατσιάκος. Αν, όμως, κριθεί πως πρέπει να αντικατασταθεί, μόνος υποψήφιος είναι ο κ. Φώτ. Αντωνόπουλος (και οι δύο εκλέγονται στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος).

Πιθανή θεωρείται και η παραμονή του Γ. Αθανασόπουλου, ενώ, αν υπάρξει αλλαγή στους αντιδημάρχους της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης, θεωρείται πιθανό πως θα μετακινηθεί η κα Ελένη Τσέλιου, με άγνωστο όμως αντικαταστάτη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση έχουν εκδηλώσει, επίσης, οι Νικ. Δουρούμης και Γ. Παπαδόπουλος (από τη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας), χωρίς μέχρι στιγμής το αίτημά τους να θεωρείται ότι έχει τύχη.

Όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και η πιθανότητα δυσανασχέτησης, στην περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων από τη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης (με τους Ι. Τσούση, Γ. Αθανασόπουλο και Ελένη Τσέλιου).    
Πάντως, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού, όπως μας είπαν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», η «σαμαροκεντρική» σύνθεση της πλειοψηφίας θα εκτονωθεί μόνο μετά από παρέμβαση του αρχηγού της Ν.Δ.