Κλέων Παπαδημητρίου: Ένας σύγχρονος 20χρονος Οδυσσέας με ποδήλατο ξεκίνησε από τη Σκωτία με προορισμό την Ελλάδα…

Κλέων Παπαδημητρίου: Ένας σύγχρονος 20χρονος Οδυσσέας με ποδήλατο ξεκίνησε από τη Σκωτία με προορισμό την Ελλάδα…

Όταν οι νέοι και τα ταξίδια ξεπερνούν τα εμπόδια των συνόρων και του “Lock Down” και εμπνέουν….

Τι κάνεις όταν έχεις προετοιμαστεί για το Iron Man της Μεσσηνίας και ο αγώνας αναβάλλεται; Αν είσαι ο 20χρονος γιος του διοργανωτή, αποφασίζεις να διοχετεύσεις την ενέργειά σου σε μια προσωπική δοκιμασία 4.100 χλμ. με ποδήλατο από τη Βόρεια Σκωτία στην Ελλάδα…

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παιγνιώδης διασταλτική αναγωγή, όμως γεγονός είναι ότι ο Κλέων Παπαδημητρίου ξεκίνησε την Κυριακή 10 Μαΐου από το Αμπερντίν, όπου σπουδάζει, με προορισμό την Αθήνα, σε ένα αξιοθαύμαστο πραγματικά εγχείρημα. Χωρίς μότο εντυπωσιασμού και βαρύγδουπα μηνύματα, αθόρυβα, λιτά και μοναχικά, με μόνο οδηγό την περιπετειώδη νεανική ψυχή του, που αναμφισβήτητα είναι εμπλουτισμένη από τα dnaϊκά στοιχεία και τις αφηγήσεις του πατέρα του για σαφάρι, αναρριχήσεις κ.ά., και σε συνέπεια με τα οικογενειακά βιώματα μέσα στον αθλητισμό και έξω από τα συνηθισμένα, που ήδη τον είχαν οδηγήσει πέρυσι στην ανάβαση του Κιλιμάντζαρο.

Αφήσαμε τον Κλέωνα απερίσπαστο στο ταξίδι του (ελπίζοντας σε μερικές εβδομάδες να μας αφηγηθεί μόνος του την εμπειρία του) και χρίσαμε «ξεναγό» τον πατέρα του, Θανάση Παπαδημητρίου, ο οποίος, αν και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ Greece, της διακεκριμένης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εταιρείας διοργάνωσης εταιρικών ταξιδίων και εκδηλώσεων, που έφερε τον κορυφαίο παγκοσμίως τριαθλητικό αγώνα Iron Man στην Costa Navarino, έχει ελάχιστη συμβολή σε αυτό το οδοιπορικό του γιου του.

Ο νόστος του σύγχρονου νεαρού Οδυσσέα είναι εν μέρει προγραμματισμένος στις λεπτομέρειές του, με πολλά σημεία ανοικτά για αυτοσχεδιασμό, χωρίς πολυτέλειες και ανέσεις, ενώ οι αποσκευές του, εκτός από ένα προσιτό σε όλους ποδήλατο, περιλαμβάνουν 30 κιλά με τα απαραίτητα, μεταξύ των οποίων κιτ ανταλλακτικών, ένα μικρό αντίσκηνο, ρούχα, υπνόσακο και υπόστρωμα, ενεργειακές τροφές. Ο Θανάσης Παπαδημητρίου παρακολουθεί μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής το στίγμα του «μικρού», με ανάμεικτη ανησυχία (που μοιράζεται με την τριαθλήτρια μητέρα της οικογένειας, Χριστίνα και τη μικρότερη κόρη, Εύα) και πατρική υπερηφάνεια.

«Δε θα μπορούσα να τον αποτρέψω από τη στιγμή που κι εγώ έχω κάνει πολλές ανάλογες τρέλες στη ζωή μου, αλλά ήμουν αρκετά επιφυλακτικός λόγω των κινδύνων, των συνόρων, των δυσκολιών, των καιρικών συνθηκών… Ανησυχώ φυσικά ως πατέρας, αλλά και χαίρομαι για την πρωτοβουλία του γιου μου και την προσπάθεια σε αυτή την ηλικία που το κάνει. Προσπάθησα να τον βοηθήσω σε αυτό το μεγάλο, δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα, σε κάποια πρακτικά θέματα, όπως στην επιλογή του εξοπλισμού και της διαδρομής και να τον καθοδηγήσω στο πώς να διαχειριστεί τις δυνάμεις του, να μη νομίζει ότι μπορεί να τα κάνει όλα και επίσης να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει ό,τι απρόοπτο μπορεί να προκύψει, έχοντας κατά νου ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να φτάσει στον προορισμό του», σχολιάζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Μέχρι χθες το πρωί ο Κλέων είχε διανύσει περίπου 400 χλμ. και την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη ευελπιστεί να περάσει ακτοπλοϊκώς από το αγγλικό λιμάνι Χαλ στο ολλανδικό Ρότερνταμ, ενώ θα συνεχίσει στην ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια), υπολογίζοντας να φτάσει στην Ελλάδα έπειτα από 5-6 εβδομάδες, κατά το δεύτερο μισό του Ιούνη.

Το ξεκίνημα ήταν πολύ δύσκολο, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με βροχή και χαλάζι, χωρίς φυσικά αυτό να πτοήσει τον 20χρονο φοιτητή της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός κατά την πρώτη ημέρα, καλύπτοντας 120 χλμ. Τα σκασμένα λάστιχα και οι μικροβλάβες είναι αναπόφευκτες, οι βροχές είναι συχνό φαινόμενο στη Μεγάλη Βρετανία, παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να διατηρεί έναν καλό ρυθμό, με περίπου 90-100 χλμ. καθημερινά, γεγονός που προσφέρει μια θετική (αυτο)ανατροφοδότηση στο όλο εγχείρημα.

Το βαθμό δυσκολίας του ταξιδιού ανεβάζει αναμφισβήτητα το γεγονός ότι ο Κλέων είναι μόνος του σε όλο αυτό. Μια ύστατη προσπάθεια να βρει συντροφιά στο ταξίδι του -κατόπιν πατρικής συμβουλής- ήταν εκ των πραγμάτων καταδικασμένη σε αποτυχία, αλλά ο νεαρός έχει πολύ υψηλά επίπεδα αυτονομίας και προσαρμογής και παίρνει όση επιπλέον ψυχική ενέργεια χρειάζεται από την επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους και τα ενθαρρυντικά σχόλια των φίλων του ή του κόσμου που έχει αρχίσει να τον γνωρίζει μέσα από τη σελίδα που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν στο Instagram.

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει επιπλέον δυσκολίες, καθώς τα κλειστά ξενοδοχεία και εστιατόρια δεν επιτρέπουν στο νεαρό ποδηλάτη να προσθέσει στο ταξίδι του κάποιες ώρες πραγματικής ξεκούρασης, να πλύνει τα ρούχα του, να φορτίσει το κινητό του ή να φάει ένα καλό γεύμα. Η τροφοδοσία του γίνεται για την ώρα από φαστ φουντ και μαγαζιά σε σταθμούς καυσίμων, ελπίζοντας ότι τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown θα του δώσουν επιπλέον επιλογές όσο περνούν οι μέρες.

Το εγχείρημα του νεότερου Παπαδημητρίου, ο οποίος θα κλείσει τα 20 του χρόνια την προσεχή Τρίτη 19 Μαΐου, αν και διανθίζεται στις αγροτοδασικές διαδρομές που έχει επιλέξει από πανέμορφες εικόνες της φύσης και ευχάριστες συναντήσεις με ζώα (ενίοτε και ενοχλητικές όταν πρόκειται για θορυβώδη «νυχτόβια» ελάφια), αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι περίμενε και στην πράξη αρχίζει να καταλαβαίνει τη σημασία όσων του επισήμαναν οι πιο έμπειροι.

Ο πατέρας του συμφωνεί στην παρατήρηση ότι όταν ολοκληρώσει το οδοιπορικό του θα είναι ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος, θα είναι «πιο συνειδητοποιημένος, πιο σοφός και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Το ταξίδι του Κλέωνα είναι προσωπικό, είναι όμως και μια υπενθύμιση προς όλους μας ότι τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων δεν εξαντλούνται σε μια παγιωμένη συμβατική καθημερινότητα και ότι τα όρια της ελευθερίας δεν περιορίζονται από τα γεωγραφικά σύνορα ή τις αγκυλώσεις του νου και μιας αδύναμης θέλησης. Είναι ένα ταξίδι που διαψεύδει την τάση της εποχής, ότι η ζωή των νέων βρίσκεται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών,  με ένα ζωντανό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η νεολαία εξακολουθεί να διατηρεί δίψα για πρωτοπορία, περιπέτεια και δημιουργία. Είναι ένα ταξίδι που μας θυμίζει πως είμαστε ζωντανοί όταν ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Το παράδειγμα του Κλέωνα ας εμπνεύσει και το δικό μας ταξίδι…

-Ακολουθήστε την πορεία του Κλ. Παπαδημητρίου προς την Ελλάδα στο Instagram:

Της Χριστίνας Ελευθεράκη

Προσδοκία να γίνει 25/10 το 2ο Iron Man στην Costa Navarino

Η διεξαγωγή του θρυλικού Iron Man στη Μεσσηνία πέρυσι την άνοιξη έστρεψε με θαυμασμό το ενδιαφέρον των φίλων του τριάθλου στην περιοχή μας, προσελκύοντας 1.500 αθλητές και αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο. Η πανδημία του κορωνοϊού δε θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του αγώνα στις 31 Μαΐου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, όμως οι διοργανωτές έχουν δώσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής στις 25 Οκτωβρίου 2020.

Παρά την αβεβαιότητα όσον αφορά στην πορεία του ιού και τις επιπτώσεις στις μετακινήσεις του κόσμου και στον τουρισμό, αθλητές και διοργανωτές ευελπιστούν ότι το φθινόπωρο θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση του δημοφιλούς αγώνα.

Ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας του Iron Man στην Ελλάδα, ΕΥ ΖΗΝ, περιμένει τις σχετικές αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς έως τα τέλη Ιουνίου, οι οποίες και θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.