«Πνίγεται» η Τριφυλία εν μέσω θέρους απ’ τα σκουπίδια – Απαιτείται σοβαρή λύση και όχι ημίμετρα

«Πνίγεται» η Τριφυλία εν μέσω θέρους απ’ τα σκουπίδια – Απαιτείται σοβαρή λύση και όχι ημίμετρα

Σήμερα έκτακτο Δ.Σ. Τριφυλίας – Πρόταση Λεβεντάκη «κάθε πόλη τα σκουπίδια της»

Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα το βράδυ, στις 8.00, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για «Ενημέρωση – συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας» εξαιτίας την κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή με τα σκουπίδια, καθώς δε γίνεται αποκομιδή μετά τη φωτιά που ξέσπασε και μαίνεται ακόμα στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.

Πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, που ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ., είναι η «κάθε πόλη να πάρει τα σκουπίδια μέχρι να ανοίξει η ΤΕΡΝΑ», όπως τόνισε μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους Κοινοτήτων Ραχών και Μύρου και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε της προσαγωγής οδηγών απορριμματοφόρων στο Α.Τ. και της υποβολής μηνύσεων από κατοίκους για ρίψη σκουπιδιών στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου, σημειώθηκαν εντάσεις, με το δήμαρχο να κάνει λόγο για αντιπολίτευση που του γίνεται και στο θέμα των σκουπιδιών. Από την πλευρά των κατοίκων τονίστηκε ότι δεν κάνουν αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούν ένα έστω ακόμη απορριμματοφόρο να αδειάσει στο Αλιμάκι. Πρότειναν, δε, κάθε περιοχή να διαχειριστεί τα δικά της σκουπίδια, αφού θα πρόκειται για λίγο διάστημα, έως έξι μήνες, όπως τους είχαν πει νωρίτερα ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος κ. Μπακούρος ότι θα δοθεί λύση με την ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στον κ. Λεβεντάκη. Μάλιστα, από κάτοικο της περιοχής ειπώθηκε ότι χθες τα δύο απορριμματοφόρα πήγαν και άδειασαν δίπλα ακριβώς από σκουπίδια που καίγονταν και έχει φωτογραφίες από το σημείο!

Σε δήλωσή του, ο κ. Λεβεντάκης επισήμανε: «Προσπαθούμε, μαζί και με την Περιφέρεια και έχουμε διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι σε λίγο καιρό θα απορροφούνται από την ΤΕΡΝΑ. Όμως, αυτή τη στιγμή, εν όψει της τουριστικής περιόδου και των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Μίλησα με τους κατοίκους, είναι αγανακτισμένοι, δε δέχονται να συνεχιστεί η κατάσταση. Επικοινώνησα με τον περιφερειάρχη, κήρυξα την Τριφυλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιμένω τις δικές του ενέργειες για το τι πρέπει να γίνει και να κάνουμε… […] Πιστεύω μέσα σε 8 μήνες θα έχει τελειώσει το θέμα της ΤΕΡΝΑ. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι κατανόηση και πρέπει όλοι να καθίσουμε να βρούμε μια λύση. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι και αρχηγοί των παρατάξεων, να μας πουν και αυτοί τις προτάσεις τους… Αν έχουν να προτείνουν κάτι το οποίο να είναι άμεσο και εφικτό να το ακούσουμε, να τοποθετηθεί ο καθένας και να πάρει τις ευθύνες του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσω το δρόμο που θα μου δείξει η Περιφέρεια, προκειμένου να προστατεύσω τη δημόσια υγεία και τους κατοίκους. […] Το λογικό είναι η κάθε πόλη να δεχθεί τα σκουπίδια της μέχρι να ανοίξει η ΤΕΡΝΑ. Είναι το λογικό και το σωστό. Και όχι σε αποκατεστημένες χωματερές, υπάρχουν παραπέρα χώροι που μπορούμε να τους προστατεύσουμε και να μην αφήσουμε τίποτα εκτεθειμένο. Η πρότασή μου θα είναι αυτή, δεν ξέρω τι θα αποφασίσει  η Περιφέρεια. Να είμαστε σωστοί και αντικειμενικοί. Όχι να πάνε στις αποκατεστημένες.  Να πάνε δίπλα που θα τις προστατέψουμε και θα τις καλύπτουμε με χώμα. Το Αλιμάκι είναι γεγονός ότι έχει φρακάρει, δεν παίρνει άλλο. Το λογικό είναι η κάθε πόλη να πάρει τα δικά της μέχρι να πάμε στην ΤΕΡΝΑ.

Τώρα κάποιες αντιδράσεις που έχουν μόνο και μόνο πολιτική εμφάνιση, δε θα τις χαρακτηρίσω, ας τις κρίνει ο κόσμος. Εγώ θα περιμένω τις αποφάσεις της Περιφέρειας, αν μου πει να πάνε εκεί, θα πάνε εκεί. Αν μου πει να πάνε και στις τρεις πόλεις, θα πάνε και στις τρεις πόλεις. Πλέον δεν είναι στα χέρια μου, έχει ξεφύγει από τα χέρια μου…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου