Καθησύχασε πατατοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς για αποζημειώσεις ο Κώστας Σκρέκας

Καθησύχασε πατατοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς για αποζημειώσεις ο Κώστας Σκρέκας

«Είναι η κατάλληλη ώρα η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο»

Ανακοινώσεις σε σύντομο διάστημα για αποζημιώσεις παραγωγών που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται, όπως π.χ. οι πατατοπαραγωγοί στην περιοχή μας, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο υπουργός κ. Βορίδης σύντομα θα ανακοινώσει το χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ καθησύχασε τους παραγωγούς λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει 150 εκ. ευρώ για όσους επλήγησαν και λόγω συνεπειών του κορωνοϊού, ενώ σε αυτά θα προστεθούν και 90 εκ. από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά ελαιοπαραγωγούς που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται από τον πρόσφατο καύσωνα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αυτοί θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ύστερα από εισήγηση του ΕΛΓΑ. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή δείχνει την ανάγκη να αλλάξει και ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην Καλαμάτα με αφορμή τη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ. Τόνισε την ανάγκη η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι ουσιαστική ώστε νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν πραγματικά κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους και να επενδύσουν στα χωράφια τους. Πρόσθεσε, δε, ότι ο κορωνοϊός επιτάχυνε και ανέδειξε την ανάγκη η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να συνεισφέρει ισόρροπα στο ΑΕΠ της χώρας και να μην εξαρτάται «αποκλειστικά» απ’ τον Τουρισμό.

Αναφορικά με τις επισκέψεις που είχε νωρίτερα στην Καλαμάτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέφθηκε και συνάντησε ανθρώπους που παράγουν και τα μεσσηνιακά προϊόντα ταξιδεύουν στα πέρατα της γης, σημειώνοντας ότι δείχνουν το «δρόμο» και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Τον κ. Σκρέκα καλωσόρισαν στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, που τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να ανταποδώσει στους αγρότες τη στήριξη που έχουν προσφέρει διαχρονικά στη χώρα στα «δύσκολα», καθώς και ο πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης Αργύρης Μαστοράκης, που στάθηκε και στη μεσσηνιακή καταγωγή του υφυπουργού, καθώς η μητέρα του έλκει την καταγωγή της απ’ το Ασπρόχωμα.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός παρευρέθη στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας