Οι Έλληνες κράτησαν «όρθιο» τον τουρισμό στην Καλαμάτα

Οι Έλληνες κράτησαν «όρθιο» τον τουρισμό στην Καλαμάτα

Πληρότητα που αγγίζει το 100% το Δεκαπενταύγουστο στα ξενοδοχεία της περιοχής

Αν ο Ουμπέρτο Έκο ζούσε το καλοκαίρι του 2020, πιθανότατα θα αναθεωρούσε το «δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο» , καθώς τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και γενικότερα η χρονιά «κατακλύζονται» από δυσάρεστες, ως επί των πλείστων ειδήσεις. Επομένως, και το  «ρεπορτάζ» για την τουριστική κίνηση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, που αποτελεί κάτι σαν «παράδοση» για τις τοπικές εφημερίδες, γίνεται κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες… Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «πλήξει» ανεπανόρθωτα τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού στη χώρα μας και η τουρκική προκλητικότητα με την αβέβαιη ένταση στο Αιγαίο, ήρθαν σαν «κερασάκι στην τούρτα» στην ήδη πληγωμένη οικονομία.

Παρά τις αντιξοότητες ωστόσο φαίνεται πως τα «ιερά» μπάνια του ελληνικού λαού και οι έλληνες ταξιδιώτες, σε συντριπτικό ποσοστό,  κράτησαν «ζωντανό» τον τουρισμό στην περιοχή μας. Τα πλεονεκτήματα, του οδικού δικτύου, του φθηνού σχετικά προορισμού, αλλά και η υγειονομική ασφάλεια που παρέχει η περιοχή, φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε  οι πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου τουλάχιστον να είναι συγκρίσιμες και με προηγούμενες χρονιές όσον αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχεία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων που συνομιλήσαμε, σημείωσαν ότι το φετινό καλοκαίρι κυμάνθηκε, λίγο καλύτερα του αναμενομένου, ύστερα από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, χωρίς όμως να χωρά καμία σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Παναγιώτης Κλείδωνας “Elite City Resort”: «Ευχαριστημένοι, δεδομένων των συνθηκών»

Συνομιλώντας με τον γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου “Elite City Resort” Παναγιώτη Κλείδωνα, αναφορικά με την κίνηση των ημερών του Δεκαπενταύγουστου, μας τόνισε ότι η πληρότητα στο ξενοδοχείο μέχρι τις 23 Αυγούστου αγγίζει και ξεπερνά το 90% . Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός αυτό και δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, ύστερα από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε. Ικανοποιητική σχετικά χαρακτήρισε και την «κουτσουρεμένη» φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αναφορικά με το τι ανέμεναν. Ο κ. Κλείδωνας, σημείωσε ότι το «Ελίτ» άνοιξε στα τέλη Ιουνίου και ύστερα από τις πρώτες «αναγνωριστικές» ημέρες ο Ιούλιος κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου σε συντριπτικό ποσοστό είναι Έλληνες, ενώ αρκετοί εξ’ αυτών επισκέπτονται για πρώτη φορά την περιοχή μας, σημείωσε. Τέλος, εξέφρασε και την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι όλοι οι πελάτες είναι απόλυτα συνεργάσιμοι, τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, κατανοώντας πλήρως τις πρωτόγνωρες για όλους καταστάσεις.

Ευθύμιος Κατσένιος, “Pharae Palace”:  «Ασφαλής προορισμός η Καλαμάτα»

Ευχαριστημένος, τηρουμένων των αναλογιών και των πρωτόγνωρων συνθηκών, ήταν στη συνομιλία μας και ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Pharae Palace”, Ευθύμιος Κατσένιος.

Ο κ. Κατσένιος σημείωσε ότι η πληρότητα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζει το 100%  ενώ γενικότερα επισήμανε ότι ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας. Και στο ξενοδοχείο “Pharae” η πλειονότητα των επισκεπτών είναι Έλληνες ταξιδιώτες, ωστόσο παρατήρησε ότι έχουν μειωθεί οι ημέρες διαμονής. Φυσικά, ο κ. Κατσένιος τόνισε ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με καμία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παρατήρησε ότι η Καλαμάτα, βρίσκεται σε καλύτερη «μοίρα» σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, καθώς αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό και εύκολα προσβάσιμο.

Ηλίας Χάϊκος, «Ξενοδοχείο Χάϊκος»: «Καλύτερη του αναμενομένου η χρονιά» 

Καλύτερη του αναμενομένου, και πάντα βάση των φετινών «ειδικών»συνθηκών, χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική σεζόν ο Ηλίας Χάϊκος. Συμπλήρωσε, ότι την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας  κράτησαν «όρθια» οι Έλληνες ταξιδιώτες που αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό, στις κρατήσεις του ξενοδοχείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι διανυκτερεύσεις είναι σχετικά μειωμένες και κατά μέσο όρο φθάνουν τις 4 για κάθε επισκέπτη. Επίσης, τόνισε ότι όλοι οι επισκέπτες συνεργάζονται στα μέτρα προστασίας και δεν υπάρχει κανέναν παράπονο.

Σπύρος Λαγωνικάκος,  “Galaxy Hotel”: «Το κράτος να στηρίξει τουρισμό και εστίαση»

Την εικόνα της πληρότητας στην περιοχή μας στα ξενοδοχεία για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, συμπλήρωσε και ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Galaxy» Σπύρος Λαγωνικάκος. Ειδικά το πρώτο 15ήμερο του μήνα τόνισε ότι η πληρότητα φθάνει στο 100%   παρότι ουσιαστικά το δικό τους ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο και όχι στην παραλία που είναι η πρώτη προτεραιότητα των τουριστών. Αναφερόμενος γενικότερα στη φετινή «πληγωμένη» τουριστική σεζόν, τη χαρακτήρισε ικανοποιητική μεν, αλλά παρατήρησε ότι έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια συνολικά στην περιοχή, απ’ τους μήνες που ήταν κλειστά. Σημείωσε, ότι αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση είναι δύσκολο να βρει πόρους να στηρίξει τις «ζημιές» που έχουν υποστεί κυρίως οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει αυτές να «μείνουν όρθιες» καθώς αποτελούν το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Εκτός της πανδημίας, ο κ. Λαγωνικάκος πρόσθεσε ότι και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά επηρεάζει  τον κόσμο, αλλά η Καλαμάτα στέκεται τυχερή λόγω κυρίως της θέσης της και γενικότερα παρατήρησε ότι οι τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ήταν πιο ευνοημένες σε σχέση με τις νησιωτικές περιοχές που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας