Αλέξης Χαρίτσης: «Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο»

Αλέξης Χαρίτσης: «Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο»

Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μαζί με τους βουλευτές Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και τη συνυπογραφή άλλων 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά στις περικοπές σε άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς.

Σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας του covid 19 κι ενώ είναι σε εκκρεμότητα το άνοιγμα και ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, συνεχίζει αναιτιολόγητα να δημιουργεί προσκόμματα στο έργο τους, παρακωλύοντας την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΠΘ στις 21/8/2020 περικόπτεται αυθαίρετα το δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου σε όσους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς έχουν παιδί άνω των δύο (2) ετών. Με την ίδια εγκύκλιο, επίσης, χρησιμοποιούνται αυθαίρετοι τύποι για τον υπολογισμό της σχετικής άδειας, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της αρχής της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία τίθεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, οι διευκολύνσεις ανατροφής τέκνου και χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, ερωτούν την υπουργό Παιδείας:

-Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων που αφορούν στην προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. και σύμφωνα με το Σύνταγμα;