Τριφυλία: Κακοκαιρία με μικρής κλίμακας προβλήματα

Τριφυλία: Κακοκαιρία με μικρής κλίμακας  προβλήματα

Σε επιφυλακή παραμένουν Αρχές και υπηρεσίες

Μέχρι και χθες το απόγευμα o «Ιανός» δεν είχε «χτυπήσει» την Τριφυλία, με αποτέλεσμα η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε στην περιοχή από προχθές να μην προκαλέσει έντονα προβλήματα και σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, οι τοπικές Αρχές, καθώς και οι κρατικές υπηρεσίες, παραμένουν σε επιφυλακή, για να περάσει και η σημερινή μέρα, οπότε και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα ο Μεσογειακός Κυκλώνας θα απομακρυνθεί από τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και δη τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Η βροχόπτωση, ωστόσο, ιδίως τις νυχτερινές ώρες και τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς και τα μικρής διάρκειας «ξεσπάσματα» με μπουρίνια στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ανέδειξαν πως δεν είχαν προηγηθεί – στο βαθμό που θα έπρεπε – καθαρισμοί φρεατίων εντός των πόλεων. Έτσι, σε κάθε βροχόπτωση οι δρόμοι θύμιζαν μικρά ποτάμια, ενώ σε σημεία όπου δεν έβρισκαν διαφυγή δημιουργούνταν μικρές λίμνες.

Προχθές το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη θαλάσσια περιοχή προκαλούνταν έντονοι κυματισμοί, ενώ με το φως της χθεσινής μέρας οι κυματισμοί άλλοτε ήσαν μεγάλοι κι έντονοι και άλλοτε μικρότερης έντασης.

Στην παραλία της Κυπαρισσίας, ανά διαστήματα, τα κύματα ξεσπούσαν με μανία, έφταναν και ξεπερνούσαν το χώρο που είχαν απλωθεί ομπρέλες για τη σκίαση λουόμενων τη θερινή περίοδο, ενώ το βουητό, σε συνδυασμό με τον αέρα και τη θαλασσινή αύρα, έκαναν τρομακτική την ατμόσφαιρα…

Μικρής κλίμακας προβλήματα σημειώθηκαν σε επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους – κυρίως σε Κοινότητες – από πέτρες και χώματα που μετέφεραν τα νερά της βροχής, καθώς δεν υπήρχαν χάνδακες απορροής, ενώ αναφέρθηκαν κάποιες καθιζήσεις σε ήδη προβληματικά σημεία και ζημιές στην αγροτική οδοποιία, ακόμη και σε σημεία που είχαν περάσει γκρέιντερ.

Στο Σιτοχώρι υποχώρησε το χώμα και πέτρες από μανδρότοιχο στον κεντρικό δρόμο της Κοινότητας και ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός, αν δε γίνει άμεσα παρέμβαση με κατασκευή τεχνικού έργου προστασίας. Πρόβλημα προκλήθηκε στην ηλεκτροδότηση Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας προχθές το απόγευμα, ωστόσο και στις δύο πόλεις δόθηκε ρεύμα έπειτα από προσπάθειες που κατέβαλαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ υπό αντίξοες συνθήκες.

Εκτός ρευματοδότησης, όμως, έμεινε η περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Κυπαρισσίας και τμήματος του Ροντακίου από φωτιά σε στύλο της ΔΕΗ, με τη ζημιά να αποκαθίσταται χθες περί τη 1.00 το μεσημέρι.

Τα σχολεία χθες ήταν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, ενώ ο κόσμος έδειξε να ακολουθεί τις οδηγίες και η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν περιορισμένη.

Η βροχόπτωση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες και όλοι αγωνιούσαν πώς θα περάσει η νύχτα και τι θα ξημερώσει το Σάββατο…

Του Ηλία Γιαννόπουλου