Νέα απάτη με email δήθεν από εταιρεία ταχυμεταφορών

Νέα απάτη με email δήθεν  από εταιρεία ταχυμεταφορών

Ανακοίνωση της εταιρείας προς τους πολίτες

Κάθε τρόπο μηχανεύονται οι απατεώνες για να εξαπατήσουν πολίτες και να κερδίσουν χρήματα. Τον τελευταίο μήνα πολίτες λαμβάνουν email το οποίο εμφανίζει πως έχει σταλεί από την εταιρεία courier ταχυμεταφορών DHL για δήθεν κάποιο δέμα που έχει έρθει.

Τα απατηλά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα τελευταία χρόνια φτάνουν σωρηδόν στα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια και η Αστυνομία συμβουλεύει να είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί, καθώς οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν διαρκώς νέους τρόπους για να μας εξαπατήσουν.

Με email

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει μαζικές αποστολές απατηλών emails, που προέρχονται δήθεν από την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL και τα οποία ενημερώνουν πως ο παραλήπτης για να παραλάβει ένα δέμα που έχει σταλεί, πρέπει να καταβάλλει 2.99 ευρώ.

Στο email αυτό οι απατεώνες ενημερώνουν για έναν αριθμό δέματος και ζητούν χρήματα, συνήθως ελάχιστα ευρώ, για να το στείλουν. Στο μήνυμα υπάρχει και ένας ενεργός σύνδεσμος υποτίθεται για να πληρώσεις, όπου το λιγότερο είναι να χάσεις τα χρήματα που θα καταβάλεις και το χειρότερο να εγκατασταθεί στον υπολογιστή κακόβουλο λογισμικό που θα υποκλέψει στοιχεία τραπεζικών καρτών κωδικών κ.ά.

Ανακοίνωση της DHL

Μετά την αποκάλυψη για τη διακίνηση των email αυτών, η DHL εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το κοινό να προσέχει.

Επισημαίνει πως έγιναν απόπειρες εξαπάτησης με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL και πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επικοινωνία που αφορά  σε πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου, όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

«Λάβετε υπόψη ότι η DHL δε ζητά πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα που οφείλονται μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL» τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση του παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν αυτές καταβάλλονται καταλλήλως κατά την παράδοση. 

«Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μη προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Οι οδηγίες της Αστυνομίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει πως πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, από κακόβουλους χρήστες που είτε προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα είτε προσωπικά στοιχεία, με τη χρήση αληθοφανών emails με τα λογότυπα μεγάλων εταιρειών πολλές φορές και όχι αποκλειστικά από εταιρείες ταχυμεταφορών. 

Κατά καιρούς έχουν περιέλθει σε γνώση της Δίωξης καταγγελίες που αφορούν τέτοιες απάτες και για αυτό ζητάει από το κοινό να ενημερώνεται μέσα από τις σχετικές της ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους ιστοτόπους και στις εφαρμογές που διαχειρίζεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη