Κανονισμός για ταφή νεκρών από κορωνοϊό στην Καλαμάτα – Προβλέπονται 12 θέσεις στο νεκροταφείο

Κανονισμός για ταφή νεκρών  από κορωνοϊό στην Καλαμάτα – Προβλέπονται 12 θέσεις στο νεκροταφείο

Η πανδημία της COVID-19 κυριάρχησε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Δημοτικοί σύμβουλοι υπέβαλαν ερωτήσεις για τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής, την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας και την κατάσταση που επικρατεί στο Δημαρχείο μετά τα κρούσματα που σημειώθηκαν στους χώρους του.

Πέραν, όμως, της αγωνίας για τα μέτρα πρόληψης, εκφράστηκε και η… μακάβρια αναγκαιότητα για τη δημιουργία χώρων ταφής ατόμων που πεθαίνουν από κορωνοϊό ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. 

Εξάλλου, η αναγκαιότητα της συζήτησης επί του θέματος προήλθε και από το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση έγινε η πρώτη ταφή δημότη που κατέληξε από τη νέα πανδημία.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης σημείωσε ότι, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να υπάρχει ήδη η σχετική πρόβλεψη για την ταφή ατόμων με λοιμώδη νοσήματα, ενώ ο πρώτος θάνατος επιτάχυνε τις εξελίξεις. 

Πάντως, ο μέχρι πρότινος αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Υπηρεσία είχε έτοιμες τις εισηγήσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, κι έτσι ο Δήμος Καλαμάτας ήταν ήδη έτοιμος να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.  

Από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης τονίστηκε ότι ανάλογα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για τα περιφερειακά νεκροταφεία. 

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο θέμα, η ταφή δεν πρόκειται να γίνει στο Νεκροταφείο Καλαμάτας, αλλά θα καθορίζεται θέση στο νεκροταφείο της περιοχής του νεκρού.

Η θέση που καθορίστηκε στο νεκροταφείο της Καλαμάτας για την ταφή ατόμων με κορωνοϊό και άλλα λοιμώδη νοσήματα βρίσκεται βόρεια του χώρου του μεταχώματος και έχει εμβαδόν 50 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του νεκροταφείου που αποφάσισε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, η θέση αυτή εντάσσεται στη γ’ ζώνη του νεκροταφείου.

Α.Π.